Ліквідація пільгового проїзду і «спецперевезення» – порушення законодавства

IMG_2727-696x464
Фото з архіву.

Колонка Святослава Товстиги, радника міністра інфраструктури України 2017-2019 рр., засновника громадської організації «За якісний транспорт».

Львівська міська рада порушує законодавство і займається публічними маніпуляціями  зі створенням нового режиму «спецперевезення» та обмеженням пільгового проїзду.

Хто і за що відповідає в період карантину

Якщо проаналізувати законодавство України, що регулює питання, пов'язані з пільговим проїздом окремих категорій громадян автомобільним транспортом на час дії карантину, випливає, що до повноважень Кабінету Міністрів України належить встановлення карантину на території держави, а до повноважень органів місцевого самоврядування – вжиття комплексу профілактичних і  протиепідемічних заходів, зокрема адміністративного характеру, спрямованих на запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб.  Водночас в основному документі  – Законі України «Про автомобільний транспорт» – роботу громадського транспорту в умовах карантину не врегульовано.  Отже, відповідними нормами права передбачено можливість місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування запровадження на відповідних територіях чи об`єктах особливих умов пересування і перевезення, проте не надано повноважень на скасування визначених чинним законодавством пільг.

Рішення органу місцевого самоврядуванн, яке порушує чинне законодавство

30 березня нинішнього під час засідання Львівської міської комісії з питань ТЕБ та НС було ухвалене рішення призупинення  пільговий проїзд  для всіх категорій населення, в частині перевезення міським громадським транспортом (авто та електротранспортом),  які  передбачені чинним законодавством України, ухвалами сесії Львівської міської ради та рішеннями виконавчого комітету – до прийняття окремого рішення комісії. Окрім цього, пунктом 1.12. Протокольного рішення № 13 встановлено: «Заборонити перевезення пасажирів у міському автомобільному транспорті, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах та міському електричному транспорті (трамвай, тролейбус), крім перевезень у режимі «спецперевезення».

Які повноваження мають органи місцевого самоврядування

В статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»  зазначено: «До відання виконавчих органів міських рад належить: власні (самоврядні) повноваження, зокрема управління об`єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг населенню; затвердження маршрутів і графіків руху, правил користування міським пасажирським транспортом незалежно від форм власності, узгодження цих питань стосовно транзитного пасажирського транспорту у випадках, передбачених законодавством».

Законодавство, яке регулює надання послуги пільгового проїзду

Пільгові перевезення пасажирів у громадському транспорті  (автомобільному) врегульовані в статті 37 ЗУ «Про автомобільний транспорт», де зазначено, що пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.  Щодо міського електротранспорту, то в  пункті 5 статті 4 ЗУ «Про міський електричний транспорт» зазначено, перевізник не вправі відмовлятися від пільгових перевезень, крім випадків, передбачених законами.

Чинне автомобільне законодавство і про що йдеться в постанові Кабміну

Постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236 (зі змінами) немає заборони щодо здійснення регулярних спеціальних перевезень пасажирів автомобільним транспортом. Окрім цього, в підпункті 11 пункту 3.5 зазначено, що забороняється за окремим рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним та залізничним транспортом у межах відповідних регіонів.  В пункті 8 розділу 3  цієї постанови  зазначено, що заборонено  здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів в електричному (трамвай, тролейбус) транспорті в кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, визначена в реєстраційних документах на такий транспортний засіб.

Тобто в «червоній зоні» можуть надаватись послуги із пасажирських перевезень у звичайному режимі на електротранспорті (трамвай і тролейбус)  за умови, що у ньому пасажирів стільки, скільки сидячих місць. А автобусні перевезення можуть здійснюватися у режимі регулярних спеціальних перевезень. Водночас обласна комісія ТЕБ і НС не приймала рішення у відповідності до підпункту 11 пункту 3.5 постанови, тим самим не забороняла надання послуг з перевезення пасажирів на автомобільному транспорті в звичайному режимі.

У статті 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» зазначено: регулярні спеціальні пасажирські перевезення – перевезення певних категорій пасажирів (працівників підприємств, школярів, студентів, туристів, екскурсантів та інших) на автобусному маршруті за умовами, визначеними паспортом маршруту, затвердженим в установленому порядку замовником транспортних послуг або уповноваженими органами Договірних Сторін у разі міжнародних перевезень. За винятком цього, відповідно до пункту 13 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 № 176 перевезення пасажирів автобусами залежно від режиму їх організації можуть бути регулярними, регулярними спеціальними та нерегулярними. Розділом «Регулярні спеціальні перевезення» Правил визначено:

  1. Регулярні спеціальні перевезення організовуються для перевезення працівників підприємств, установ та організацій, учнів, студентів, туристів, екскурсантів та інших організованих груп пасажирів.
  2. Регулярні спеціальні перевезення здійснюються на підставі договору, згідно з яким перевізник надає підприємству, установі та організації, яка виступає замовником послуг, послуги з перевезення організованої групи пасажирів за певним маршрутом і визначеним розкладом руху, протягом передбаченого договором строку.

Порядком розроблення та затвердження паспорта автобусного маршруту, затвердженого наказом Мінтрансу №278 від 07.05.2010 (далі – Порядок № 278), також передбачено, зокрема: 2.7. Список пасажирів, яких перевозять на регулярному спеціальному автобусному маршруті, містить інформацію про категорію пасажирів (працівники підприємств, установ та організацій, учні, студенти, туристи, екскурсанти та інші організовані групи пасажирів); прізвища, імена, по батькові; приналежність пасажирів до замовника послуг.

Отже, критеріями регулярних спеціальних перевезень є:

  • перевезення організованих груп пасажирів (працівників підприємств, установ та організацій, учнів, студентів, туристів, екскурсантів і інших організованих груп);
  • пасажири мають бути об’єднані однією метою поїздки, а саме: доставка до роботи, учбового закладу, екскурсія, виїзд на відпочинок тощо;
  • пасажири повинні мати певний зв'язок з замовником таких перевезень, за виключенням туристично-екскурсійних перевезень;
  • замовник має здійснювати оплату регулярних спеціальних перевезень.

І тільки за наявності усіх цих критерій перевезення буде вважатись регулярним спеціальним. При цьому перевезення пасажирів з одного пункту (початкової зупинки) до іншого (кінцевої зупинки), які не об’єднані жодною іншою метою, окрім доїхати до кінцевої зупинки, не може вважатись регулярним спеціальним перевезенням.

Таким чином окремі категорії громадян користуються правом пільгового перевезення виключно на автобусних маршрутах загального користування і електротранспорту, водночас органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями щодо заборони спеціальних регулярних перевезень чи організації спеціальних регулярних перевезень для загального користування. Окрім цього, обласна комісія ТЕБ і НС жодних заборон щодо автобусних регулярних перевезень  у Львівській області не ухвалювала. Тобто заборона регулярних перевезень у Львові –  це винятково рішення органу Львівської міської ради. Також є грубе порушення чинного законодавства в частині ліквідації регулярного надання транспортної послуги на трамвайних і тролейбусних маршрутах.

Окрім того, чинне транспортне законодавство України не містить визначення терміну «спецперевезення».


Матеріали у рубриці Погляди - Колонки, є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених у Колонках. Редакція не несе відповідальності за достовірність та тлумачення викладеної інформації та виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: