Що робити, якщо незаконно відключили газ

0газ

Якщо споживач справно сплачував і не порушував правил безпеки користування газом, то відключення газу є незаконним.

Про це пише Координаційний центр з надання правової допомоги.

«Якщо побутовий споживач не здійснив оплату за спожитий природний газ, постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання природного газу споживачу шляхом направлення споживачу письмового повідомлення з вимогою самостійно припинити споживання природного газу за рахунок перекриття запірного пристрою перед газовим приладом та допустити представника постачальника за пред’явленням службового посвідчення на об’єкт для пломбування запірних пристроїв», — сказано в повідомленні.

Повідомлення про припинення споживання природного газу постачальник має зазначити підстави та дату припинення газоспоживання, яка не може бути раніше ніж через 3 дні після дати отримання повідомлення.

Якщо є заборгованість, представники газорозподільної компанії зобов’язані надати споживачам повідомлення (з позначкою про вручення) про необхідність припинення/обмеження газоспоживання — у строк не менше ніж за 3 дні до дати припинення газопостачання.

Якщо споживач відмовився підписати акт про припинення газопостачання, то фіксація припинення газопостачання повинна підтверджуватися відеозйомкою, про що зазначається в акті про припинення газопостачання, або підписом акта про припинення газопостачання однією незаінтересованою особою за умови посвідчення такої особи.

Якщо споживач справне сплачував і не порушував правил безпеки користування газом, а також не був попереджений про відключення, то таке відключення є незаконним. Попередження має бути письмовим з позначкою про його вручення.

Що робити в такому разі:

  • попросіть представників служби газу пред’явити посвідчення і зафіксуйте для себе ПІБ відповідального працівника;
  • якщо газовики при відключенні газу роблять акцент на витоку газу у конкретній квартирі, а місце перебування власників невідомо — є порядок несанкціонованого доступу до житла відповідно до ст. 29 Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Це можливо у випадку, якщо аварійна ситуація може нашкодити іншим мешканцям;
  • витік газу, на який посилаються газовики, і є такою аварійною ситуацією. Застосовуючи цей порядок, газовики можуть обмежити постачання газу шляхом механічного від’єднання конкретного споживача;
  • але так якщо сталось, що газовики посилаються на борги інших мешканців або витік газу у конкретній квартирі і відключають весь будинок або стояк від газу, то справні споживачі, які опинились без газу внаслідок таких дій, можуть звернутись до суду для оскарження відключення та стягнення компенсації за невідпущений природний газ.

Для того щоб вирішити проблему, правильно обрати правовий механізм захисту своїх прав — звертайтесь за консультацією до центрів системи безоплатної правової допомоги 0−800−213−103.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: