Велика втеча: чому Україна втратила рекордний обсяг іноземних інвестицій і чого чекати далі

businessman removes a cube with a picture of dollars. financial and economic crisis. capital outflow. sabotage of the economy. bankruptcy. pressure on small businesses. falling prices. cash loss
Фото: depositphotos.com

Україна пережила найбільший річний відтік іноземних інвестицій за останні 20 років.

За даними Нацбанку, торік він становив 868 мільйонів доларів. До цього відтік іноземних інвестицій був зафіксований лише раз – 2015 року. Тоді іноземні інвестори вивели з України 458 мільйонів доларів.

У період 2016-2019 років Україна залучала прямих іноземних інвестицій  щонайменше 3,7 млрд доларівна рік. Зокрема 2016 року – 3,8 млрд доларів, 2017-го – 3,7 млрд доларів, 2018 – 4,5 млрд доларів, 2019 – 5,8 млрд доларів. А найбільш успішним для України щодо залучення іноземних інвестицій був 2008 рік – тоді інвестори вклали в економіку країни 10,8 млрд доларів.

Такий відтік найлегше можна було пояснити пандемією коронавірусу і викликану нею світову економічну кризу. Однак експерти кажуть, що це лише одна з причин.

«Перша – це розчарування після зміни влади в Україні. Після зміни президента і парламенту в економіці ніяких змін немає, суттєвих реформ не відбулося. Сталися лише технічні зміни – наприклад, покрокова діджиталізація, але структурних, системних реформ немає – ні пенсійної, ні бюджетної, ні грошово-кредитної, ні банківської. Тобто є розчарування в реформах і капітал тікає з країни, яка є неефективною в економіці. Друга причина – це, звичайно, коронавірус. Українські антикризові заходи щодо підтримки як громадян, так і бізнесу є чи не найслабшими у світі. Тому йде виведення капіталу. Бізнес виводить гроші і переводить у країни, які працюють ефективніше і де ця підтримка є ефективною. Для цього далеко не треба йти. У наших західних сусідів  - Польщі, Словаччині, Чехії, не кажучи вже про країни Західної Європи – державні програми потужніші та ефективніші. Капітал йде туди, де йому вигідніше, безпечніше і перспективніше», – пояснює економіст Андрій Новак.

На його думку, така тенденція буде тривати і цьогоріч.

«Єдине – можливо, не буде вже більше такої суми відтоку, бо не має вже такого обсягу капіталу, який можна було б спокійно виводити з країни. Але сама тенденція буде зберігатися, бо бачимо і по цьогорічному бюджеті і по діях уряду та Нацбанку, що не пропонується не лише антикризової програми, а й взагалі нічого. Вони просто реагують на поточні події, при цьому не найкращим чином. Ми взагалі  маємо цікаву ситуацію, коли уряд працює без річної програми діяльності, яку Верховна Рада двічі відхиляла. Бізнесмени все це бачать і розуміють, тому і виводять кошти в ті країни, де можна вибудовувати стратегію розвитку бізнес», – додає Андрій Новак.

З тим, що коронариза – не єдина причина антирекорду погоджується і співзасновник та директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

«Перша причина – це, звичайно, коронавірусна криза. У такі періоди інвестори намагаються перевести інвестиції з високоризикових країн, до яких належить Україна, у низькоризикові. Але це також свідчить про відсутність довіри до української юрисдикції, до наших правил, судів і взагалі державних інституцій. Звідси небажання тут інвестувати. В інших країнах ми навпаки можемо побачити притік капіталу», – пояснює економіст.

Водночас цього року ситуація може змінитися.

«Прийнято довгострокову економічну стратегію, закон про інвестиційних нянь, розблокована велика приватизація Тобто цей рік може завершитися притоком інвестицій, можливо, на рівні 2 млрд доларів, але це не можна буде вважати успіхом і далеко не те, що потрібно Україні. Нам потрібно залучати щорічно понад 10 млрд доларів. Причому це мінімальний обсяг, бо в нас зношена інфраструктура: і дорожня, і комунальна, й енергетична. Лише в реновацію основних фондів нам потрібно буде інвестувати в наступні 10 років кількасот мільярдів доларів – це без створення нових виробництв, технологічної продукції. Аа на це теж потрібно кількасот мільярдів доларів. В середньому в Україні внутрішні капітальні інвестиції становлять 20 млрд доларів. Тобто потрібно вийти ще на 20-30 млрд доларів зовнішніх. Це те, що дозволить нам у 2030 році хоча б наблизитися до рівня Польщі», – каже Анатолій Амелін.

Якщо ж досягти такого результату не вдасться, то ми будемо завжди відставати, і українці будуть далі виїжджати за кордон у пошуках кращого життя», – підсумовує економіст.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: