Чому перевезення у Львівській міській територіальній громаді незаконні

76_main-v1607528804
Фото з архіву.

Колонка Святослава Товстиги, радника міністра інфраструктури України 2017-2019 рр., засновника громадської організації «За якісний транспорт».

Рік почався із резонансу в ЗМІ щодо надання послуг із перевезення пасажирів у Львівській територіальній громаді. Тому проаналізуємо чинне законодавство, а також систематичні порушення, які призведуть до неконтрольованих і непрозорих компенсацій перевізникам.

Коротко про головне

  • Рішення виконавчого комітету від 02.09.2011 №809 «Про затвердження мережі міських автобусних маршрутів загального користування» не може бути документом, який доповнюється для відкриття автобусних маршрутів у межах територіальної громади (не легітний документ).
  • Є порушення статей 1, 6, 7 ЗУ «Про автомобільний транспорт» (перевищення повноважень)
  • Порушення наказу №305 «Про затвердження Порядку формування, затвердження та ведення реєстру міжнародних, міжміських та приміських автобусних маршрутів загального користування» (перевищення помножень).
  • Порушення постанови КМУ №176 «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» (втричі продовжений маршрут від дозволеної довжини в обхід конкурсу).
  • Відсутнє рішення виконавчого комітету, яке надає право управлінню транспорту укладати тимчасовий договір на момент надання послуг із перевезень станом на 1 січня 2021 року.
  • Відсутні правові підстави для укладання тимчасового договору, які передбачені підпунктом 2 пункту №55 постанови № 1081 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування».
  • Рішення виконавчого комітету Львівської територіальної громади 09.02.2021 №25 носить ознаки адміністративного правопорушення або вчинення кримінальних дій із ознаками корупційної складової, оскільки немає настання моменту оголошення результатів конкурсу, а також конкретно визначених термінів в часі. Водночас такі конкурси можуть не відбутися взагалі, відтак, перевізника визначають на постійні основі в обхід конкурсних процедур.
  • Не виконано звернення голів депутатських фракцій.

Дубляни і Зашків – це Шевченківський район Львова?

У Законі України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»  в пункті 3 статті 4 зазначено: «Добровільне об’єднання територіальних громад не призводить до зміни статусу населених пунктів як сільської чи міської місцевості». Документом, який регулює території, що об’єднуються в одну юридичну особу, є розпорядження від 12 червня 2020 р. №718-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Львівської області». У ньому є чіткий перелік населених пунктів, які входитимуть до Львівської територіальної громади.

Чому чиновники Львівської міської ради думають, що після створення юридичної особи Львівська територіальна громада втрачається статус населених пунктів? Ймовірно, причиною стала ухвала Львівської міської ради «Про функціонування Львівської територіальної громади», в якій йдеться про   поширення повноваження  департаментів, управлінь та інших виконавчих органів ЛМР на територію всієї львівської громади, зокрема Шевченківської районної адміністрації Львова на населені пункти: Дубляни, Ситихів, Зашків, Завадів та інші. Але ця ухвала не призводить до зміни статусу населених пунктів і їхніх меж.

Отже, села і міста, які увійшли у Львівську міську територіальну громаду (далі в тексті – ЛМТГ),  залишають за собою статус і межі міста чи села, але віддають управлінські функції  виконавчому органу територіальної громади.

Чи має право новостворена ЛМТГ одноосібно щось змінювати в транспортному питання?

Основним законом, який регулює діяльність органів місцевого самоврядування, є Закон України  «Про місцеве самоврядування в Україні», а саме: стаття 30 пункту 10: «До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать: затвердження маршрутів і графіків руху, правил користування міським пасажирським транспортом незалежно від форм власності, узгодження цих питань стосовно транзитного пасажирського транспорту у випадках, передбачених законодавством».

Основним законом, який регулює автобусні перевезення, є ЗУ «Про автомобільний транспорт», де зазначено: «автобусний маршрут міський – автобусний маршрут, який не виходить за межі території населеного пункту; автобусний маршрут приміський – автобусний маршрут, який з'єднує населені пункти і протяжність якого не перевищує 50 км».

Тобто в межах територіальної громади між декількома населеними пунктами має курсувати приміський автобусний маршрут, а не міський, як передбачено в рішенні.

Хто має право організовувати перевезення в межах територіальних громад?

У статті 7 Закону України  «Про автомобільний транспорт» щодо організації пасажирських перевезень органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, зазначено: «на приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі району, - на районні державні адміністрації; на міських автобусних маршрутах загального користування – на виконавчий орган сільської, селищної, міської ради відповідного населеного пункту».

Отже, організатором перевезення в межах територіальної громади на маршрутах, які виходять за межі одного населеного пункту, є районні державні адміністрації, у даному випадку районна державна адміністрація Львівського району.

Яка правова підстава для запуску автобусних перевезень у межах Львівської територіальної громади?

Продовження маршрутів в села Львівської територіальної громади відбулось на підставі рішення виконавчого комітету Львівської міської ради №875 від 02.10.2020 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 02.09.2011 № 809». Йдеться про затвердження мережі міських автобусних маршрутів загального користування, яка створене на підставі законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про автомобільний транспорт», а також відповідно до ухвали міської ради від 23.10.2008 №2142 «Про внесення змін та доповнень до ухвали міської ради від 19.10.2006 №219», «Про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради» та змін до ухвали міської ради від 21.06.2007 №975 «Про затвердження Положення про виконавчий комітет Львівської міської ради».

Виходить, що маршрути до Дублян, Зашкова, Підбірців, згідно з рішенням, є міськими автобусними маршрутами, а це означає, що вони не можуть виходити за межі одного населеного пункту.  Рішення №809 «Мережа міських автобусних маршрутів» формує автобусну мережу міських автобусних маршрутів, а в рішенні №875 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 02.09.2011 №809» йдеться про автобусні маршрути, які за всіма ознаками, передбаченими чинним законодавством, є приміськими і, відповідно, орган місцевого самоврядування не наділений повноваженнями бути замовником перевезень на таких маршрутах.

Чому рішення виконавчого комітету ЛМР №875 не може бути підставою для настання правочинів для надання послуг із перевезення пасажирів у межах ОТГ?

В статті 6 ЗУ «Про автомобільний транспорт» зазначено: «органи місцевого самоврядування формують мережу міських автобусних маршрутів загального користування і здійснюють у межах своїх повноважень контроль за дотриманням законодавства у сфері автомобільного транспорту на відповідній території, запроваджують автоматизовану систему обліку оплати проїзду та встановлюють порядок її функціонування, а також види, форми носіїв, порядок обігу та реєстрації проїзних документів; визначають особу, уповноважену здійснювати справляння плати за транспортні послуги в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду».

У наказі №305 «Про затвердження Порядку формування, затвердження та ведення реєстру міжнародних, міжміських та приміських автобусних маршрутів загального користування»  (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1144-13#Text) в пункті 1.3 говориться наступне: «Формування, затвердження та ведення реєстру міжнародних, міжміських та приміських автобусних маршрутів загального користування здійснюються організатором пасажирських перевезень на відповідних автобусних маршрутах загального користування».

Нагадаємо, рішення 875 є доповненням рішення 809 «Про затвердження мережі міських автобусних маршрутів загального користування», а також враховуючи статтю 6 ЗУ «Про автомобільний транспорту» і беручи до уваги наказ №305, Львівська територіальна громада (якщо не враховувати факт що ЛМТГ не має права бути замовником перевезень між двома населеними пунктами територіальної громади) мала розробити нову автобусну мережу  міських і приміських автобусних перевезень, що не виходять за межі ЛТГ, а не доповнювати її.

Виходить, що рішення виконавчого комітету від 02.09.2011 №809  «Про затвердження мережі міських автобусних маршрутів загального користування» не є легітимним і не може бути підставою для настання будь-яких правочинів, а саме: відкриття нових маршрутів у межах територіальної громади.

Чи дотримались процедури відкриття нових автобусних маршрутів, створених рішенням №875, до Дублян, Підрясного, Зашкова тощо?

Процедура відкриття нових  автобусних маршрутів  регулюється наказом №480 від 15.07.2013  Міністерства інфраструктури України  «Про затвердження Порядку організації перевезень пасажирів та багажу автомобільним транспортом» . У цього наказі зазначено: «організація обстеження та облаштування маршрутів, що плануються для відкриття,покладається на організаторів пасажирських перевезень автомобільним транспортом загального користування та передбачає: вивчення попиту населення на перевезення шляхом опитування чи обстеження пасажиропотоків на існуючій транспортній мережі або на окремих маршрутах чи ділянках автобусних маршрутів загального користування;обстеження доріг та визначення заходів, необхідних для облаштування (дооблаштування) маршрутів для безпечних перевезень пасажирів;складання розкладів руху;виготовлення, узгодження та затвердження схеми автобусного маршруту».

Тобто щоби відкрити новий автобусний маршрут, потрібно вивчити пасажиропотік, обстежити стан доріг тощо. Є навіть рішення виконкому №1115  «Про розроблення стратегії розвитку міського громадського пасажирського транспорту м. Львова» від 06.12.2017 року, яке  мало прояснити ситуацію із перевезеннями, але досі не виконано. Йдеться про те, що управління транспорту має замовити послугу вивчення пасажиропотоку.

Без вивчення пасажиропотоку на маршрутах між населеними пунктами ОТГ не можна відкривати новий автобусний маршрут.

Що порушили під час продовження міського автобусного маршруту «1а» до Дублян?

У постанові №176 «Про затвердження Правил надання послуг  пасажирського автомобільного транспорту» (далі - Правила) зазначено, що продовження автобусного маршруту може відбутись максимум на 25% від загальної протяжності міського автобусного маршруту. Якщо протяжність більша, договір  на  перевезення розривають чи  анулюють дозвіл за погодженням сторін шляхом виключення  маршруту з відповідної мережі маршрутів та включення до неї нового маршруту.

У рішенні №875 від 02.10.2020 є міські автобусні маршрути, які планують продовжити  із виходом за межі населеного пункту Львів (що порушує ЗУ «Про автомобільний транспорт»), наприклад, міський автобусний маршрут загального користування «1а» планують продовжити до Дублян. Чинний автобусний маршрут (площа Галицька – вул. Богдана Хмельницького ( р-к «Галицьке Перехрестя») становить 6,35 км, продовження становить 4,9 км, у відсотках це 76,5%, що грубо порушує постанову №176.

Окрім цього,  на початку літа 2020 року була спільна заява голів фракцій ЛМР, які вимагали призупини порушення транспортного законодавства України без вивчення пасажиропотік.

Чи мало право управління транспорту укладати тимчасові договори із перевізниками на автобусні маршрути?

Перш ніж звертатись до законодавства, давайте розберемось, які угоди були укладені між управлінням транспорту і перевізниками. Законодавство дозволяє укладати угоди постійного характеру на термін 1 або 5 років,  а за певних обставин – тимчасового характеру.

Умови тимчасового договору прописані в першому абзаці підпункту 2 пункту №55 постанови №1081  «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування»: «забезпечити дострокове розірвання договору (анулювання дозволу) з автомобільним перевізником – переможцем конкурсу у разі: наявності фактів порушення ним умов договору (дозволу). Розірвання договору (анулювання дозволу) відбувається після невиконання надісланого організатором попередження такому перевізникові про недопущення порушення умов договору (дозволу). У такому разі для роботи на внутрішньообласному, внутрішньорайонному та міському автобусному маршрутах призначається автомобільний перевізник, який за результатами конкурсу визнаний таким, що зайняв друге місце, на строк до закінчення строку дії договору (дозволу), який було розірвано (анульовано), а в разі його відмови чи відсутності – призначається до проведення конкурсу інший автомобільний перевізник, транспортні засоби якого відповідають за параметрами, класом, категорією, комфортністю і пасажиромісткістю вимогам, передбаченим для відповідного виду перевезень, один раз на строк не більш як три місяці. В  першому абзаці статті 43 Закону України «Про автомобільний транспорт» зазначено: визначення автомобільного перевізника на автобусному маршруті загального користування здійснюється виключно на конкурсних засадах».

Отже, єдина умова, коли можна укладати тимчасовий договір в обхід публічного конкурсу, – якщо в межах передбаченого терміну перевізник-переможець не підписав договір або під час обслуговування не дотримався зобов’язань договору і з ним були розірвані договірні зобов’язанням, а перевізника, який посів друге місце, немає, тоді організатор перевезення на власний розсуд має право раз укласти угоду терміном не більше ніж на три місяці.

Чому управління транспорту не мало юридичного права укладати договори (порушення в частині повноважень)?

В ЗУ «Про автомобільний транспорт» в статті 7 зазначено: «на міських автобусних маршрутах загального користування – на виконавчий орган сільської, селищної, міської ради відповідного населеного пункту». В ухвалі №975 від 21.06.2007 «Про затвердження Положення про виконавчий комітет Львівської міської ради» єдине, що стосується транспорту, – це підпункт: 2.17. «Прийняття рішень про скасування виданих суб’єктам господарювання дозволів на експлуатацію об’єктів житлово-комунального господарства, торгівлі та громадського харчування, побутового обслуговування, транспорту і зв'язку у разі порушення нормативно-правових актів з охорони праці, екологічних, санітарних правил, інших вимог законодавства».

Тобто прямої згадки про функції організатора перевезення немає, тому давайте проаналізуємо ухвалу  міської  ради  від 14.07.2016 №777 «Положення про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради». В розділ VІ. «Повноваження виконавчих органів, які підпорядковані  заступнику міського голови з питань житлово-комунального господарства»,  пункті 1. «Повноваження департаменту житлового господарства та інфраструктури» зазначено:  22. «Виконання на підставі рішень виконавчого комітету функцій замовника будівництва, ремонту і реконструкції житлових будинків, об'єктів освіти, охорони здоров'я, транспорту, торгівлі, громадського харчування, комунального господарства, культурно-побутового та іншого призначення».

В розділі 1.3. «Повноваження управління транспорту департаменту житлового господарства та інфраструктури», зазначено: 8. «Підготовка та подання департаменту пропозицій про припинення перевезень у випадках, визначених законодавством України». 9. «Підготовка та подання департаменту пропозицій щодо відкриття та закриття міських автобусних маршрутів загального користування, маршрутів міського пасажирського транспорту з одночасним внесенням змін до реєстру маршрутів, погодження розташування та обладнання зупинок пасажирського транспорту». 10. «Підготовка та подання департаменту пропозицій щодо затвердження міських автобусних маршрутів, міських стоянок таксі і графіків руху міського пасажирського транспорту незалежно від форм власності, узгодження цих питань щодо транзитного пасажирського транспорту». 13. «Виконання функцій замовника та визначення на конкурсній основі виконавців робіт з надання послуг міських пасажирських перевезень, паркування автотранспорту, укладення з ними договорів, здійснення контролю за їх виконанням».

Отже, без рішення виконкому міської ради щодо надавання дозволу управління транспорту на укладення угод, управління транспорту не має права укладати будь-які угоди на пасажирські перевезення.

Чи було рішення  виконкому, яке надавало право укладати тимчасові (незаконні) угоди, згідно з рішенням виконавчого комітету №875 від 02.10.2020?

Останнє рішення виконкому і єдине в період від 02.10.2020 року про укладення тимчасового договору є рішення № 1167 від 20.12.2021. в пункті 1.1. цього рішення зазначено: «укласти з 21 грудня 2019 року тимчасовий договір з Львівським комунальним автотранспортним підприємством №1 на автобусний маршрут №57 на строк 3 місяці або до моменту укладення договору з переможцем конкурсу з визначення автомобільного перевізника на вказаному міському автобусному маршруті загального користування».

Рішення виконавчого комітету ЛМТГ є від 09.02.2021 №25, в якому зазначено: «укласти року тимчасові договори з: 1.1.1. Львівським комунальним автотранспортним підприємством №1 – на автобусні маршрути №№ 60, 61 на строк до моменту оголошення результатів конкурсу з визначення автомобільного перевізника на вказаних міських автобусних маршрутах загального користування. 1.1.2. Публічним акціонерним товариством «Львівське АТП №14630» – на автобусні маршрути №№58, 59 на строк до моменту оголошення результатів конкурсу з визначення автомобільного перевізника на вказаних міських автобусних маршрутах загального користування. 1.1.3. Товариством з обмеженою відповідальністю «Успіх БМ» – на автобусний маршрут №62 на строк до моменту оголошення результатів конкурсу з визначення автомобільного перевізника на вказаному міському автобусному маршруті загального користування.

Отже, на автобусні маршрути, створені на підставі рішення №875, можливо, були незаконно укладені договори замовником перевезень – управління транспорту, адже на момент запуску автобусів, 1 січня 2021 року, рішення виконавчого комітету не було. Виходить, що в період із 1 січня 2021 року до 10 лютого 2021 року новостворені автобусні маршрути курсували без жодних документів. Окрім цього, рішення виконавчого комітету ЛМТГ від 09.02.2021 №25 має ознаки адміністративного правопорушення або вчинення кримінальних дій із ознаками корупційної складової, оскільки настання моменту оголошення результатів конкурсу немає. Що призводить визначення перевізника на постійні основі в обхід конкурсних процедур.

Тому враховуючи вищезазначене договори між управлінням транспорту і перевізниками не мають юридичної сили, бо начальник управління, ставлячи свій підпис, перевищив повноваження.

Які проєкти законів мають врегулювати перевезення в межах територіальних громад?

Кабмін вніс до парламенту проєкт Закону України «Про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 13.11.2020 № 4376 (далі – проєкт Закону), згідно з яким повноваження щодо організації пасажирських автомобільних перевезень передаються від районних державних адміністрацій до обласних або виконавчих комітетів місцевих рад територіальних громад.

Проєктом Закону, зокрема, передбачається покласти забезпечення організації пасажирських перевезень на міських, приміських та міжміських маршрутах, що не виходять за межі однієї територіальної громади, на виконавчий орган ради, яка представляє інтереси відповідної територіальної громади.

Тобто якщо цей закон буде прийнятий в такій редакції, тоді виконком зможе організовувати приміські перевезення в межах територіальної громади, а такі маршрути, як 180а, 111, 184а, 217а перейдуть від Львівської облдержадміністрації до Львівської міської ради, якій як організатору перевезення доведеться скасувати міські автобусні маршрути, які виходять за межі одного населеного пункту.

Чи були інші шляхи врегулювання ситуації із перевезення пасажирів у межах міської територіальної громади?

Так, були. Єдиний законний шлях –  щоб на чинних приміських маршрутах почали курсувати автобуси комунального АТП-1. Але місто після декількох консультацій вирішило повернутись до своєї «ідеї» із запуском міських маршрутів у межах територіальної громади.

Інший шлях – у грудні 2020 року ЛОДА запропонувала змінити організатора перевезення на чинних приміських маршрутах, які обслуговували територіальну громаду. При передачі маршруту за згодою сторін функції замовника перевезення перейшли б до Львівської міської ради/Львівської міської територіальної громади, а функції організатора залишилися б за ЛОДА. Орган місцевого самоврядування отримав би важіль впливу на приміських перевізників, які курсують на маршрутах, що не виходять за межі територіальної громади.


Матеріали у рубриці Погляди - Колонки, є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених у Колонках. Редакція не несе відповідальності за достовірність та тлумачення викладеної інформації та виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: