Щеплення від коронавірусу: все, що потрібно знати про вакцини

_114241106_vaccineillus976_rtrs
Фото з відкритих джерел.

У 2019 році світ поглинула пандемія коронавірусу, але вже у 2021 вчені змогли розробити низку вакцин проти смертоносної хвороби.

Зазвичай вакцини вимагають років досліджень та випробувань, перш ніж потрапити в клініки, але 2020 року вчені розпочали змагання за виробництво безпечних та ефективних вакцин проти коронавірусу за рекордні терміни. Наразі дослідники випробовують 89 вакцин і 23 дійшли до завершальної стадії випробувань. Щонайменше 77 доклінічних вакцин перебувають під активним дослідженням на тваринах.

Нижче наведено перелік усіх вакцин, які вже пройшли випробування на людях та використовуються у світі найбільше (дані New York Тimes):

Виробник Вид Фаза Статус
Pfizer-BioNTech (США, Німеччина) РНК 2, 3 Затверджено в декількох країнах.

Екстрене використання в США, ЄС, інших країнах.

Moderna (США) РНК 3 Затверджено у Швейцарії.

Екстрене використання в США, ЄС, інших країнах.

Gamaleya (Супутник) (РФ) Ad26, Ad5 3 Раннє використання в Росії.

Екстрене використання в інших країнах.

Oxford-AstraZeneca (Великобританія, Швеція) ChAdOx1 2, 3 Затверджено в Бразилії.

Екстрене використання у Великобританії, ЄС та інших країнах.

CanSino (Китай) Ad5 3 Затверджено в Китаї.

Екстрене використання в інших країнах.

Johnson & Johnson (США, Бельгія) Ad26 3 Екстрене використання в США, ЄС, інших країнах.
Vector Institute (РФ) Пептидна 3 Раннє використання в Росії. Затверджено в Туркменістані.
Novavax (США) Пептидна 3  
Sinopharm (КитаЙ) Деактивована 3 Затверджено в Китаї, ОАЕ, Бахрейн.

Екстрене використання в інших країнах.

Sinovac (Китай) Деактивована 3 Затверджено в Китаї.

Екстрене використання в інших країнах.

Sinopharm-Wuhan (Китай) Деактивована 3 Затверджено в Китаї.

Обмежене використання в ОАЕ

Bharat Biotech (Covaxin) (Індія) Деактивована 3 Екстрене використання в Індії та інших країнах.

 

Які є види вакцин

Генетичні вакцини (РНК):

Вакцини, які доставляють один або кілька власних генів коронавірусу в наші клітини, щоб викликати імунну відповідь.

Вірусні векторні вакцини (Ad26, Ad5, ChAdOx1):

Вакцини, що містять віруси, призначені для перенесення генів коронавірусу. Деякі вірусні векторні вакцини потрапляють у клітини і змушують їх виробляти вірусні білки. Інші вірусні вектори повільно реплікуються, несучи на своїй поверхні білки коронавірусу.

Вакцини на основі білка (пептидні):

Вакцини, які містять білки коронавірусу, але не мають генетичного матеріалу. Деякі вакцини містять цілі білки, а деякі – їхні фрагменти. Деякі розчеплюють багато з цих молекул на наночастинки.

Деактивовані вакцини:

Вакцини, створені з ослаблених коронавірусів або коронавірусів, які були вбиті хімічними речовинами.

Як тестують вакцини

Передклітинне тестування: вчені тестують нову вакцину на клітинах, а потім дають її тваринам, таким як миші або мавпи, щоб перевірити, чи не виробляє вона імунну відповідь.

Етап 1, безпека: вчені дають вакцину невеликій кількості людей, щоб перевірити безпеку та дозування, а також підтвердити, що вона стимулює імунну систему.

Етап 2, розширення: вчені дають вакцину сотням людей, розділених на групи, наприклад, дітям та людям похилого віку, щоби перевірити, чи діє вакцина у них по-різному. Ці випробування додатково перевіряють безпеку вакцини.

Етап 3, ефективність: вчені дають вакцину тисячам людей і чекають, щоб дізнатися, скільки заразилося, порівняно з добровольцями, які отримували плацебо. Ці випробування дозволяють визначити, чи захищає вакцина від коронавірусу, вимірюючи рівень ефективності. Випробування фази 3 також досить великі, щоб виявити рідкісні побічних ефекти.

Раннє та обмежене схвалення: у багатьох країнах існують процедури надання надзвичайних дозволів для вакцин на основі попередніх доказів того, що вони безпечні та ефективні. Крім того, деякі країни, такі як Китай та Росія почали вводити вакцини до того, як деталізовані дані досліджень фази 3 були опубліковані. Експерти попередили про серйозні ризики від цих результатів.

Затвердження: регулятори розглядають повні результати випробувань та плани виробництва вакцини та вирішують, чи надати їй повне схвалення.

Комбіновані фази: одним із способів пришвидшити розробку вакцин є поєднання фаз. Зараз деякі вакцини проходять випробування фази 1/2.

На паузі або скасовано: якщо слідчі спостерігають тривожні симптоми у добровольців, вони можуть зупинити використання. Після розслідування використання може бути відновлено або скасовано.

Яку вакцину використовують в Україні

Вакцина «Оксфорд-АстраЗенека» або ж CoviShield виробляється Інститутом сироватки крові Індії, найбільшим у світі виробником вакцин. Зазначається, що він виробляє понад 60 мільйонів доз на місяць.

Вакцина виготовляється з ослабленої версії вірусу застуди (відомого як аденовірус) від шимпанзе. Він був модифікований, щоби більше нагадувати коронавірус - хоча він не може викликати хвороби. Коли вакцина вводиться пацієнтові, це спонукає імунну систему починати виробляти антитіла і грунтує її для нападу на будь-яку коронавірусну інфекцію.

Укол вводять у дві дози, даючи інтервал від чотирьох до 12 тижнів. Його можна безпечно зберігати за температури від 2°С до 8°С і легко доставити до закладів охорони здоров’я.

Наскільки ефективний Covishield

Міжнародні клінічні випробування вакцини Оксфорд-АстраЗенека показали, що коли людям вводили половину дози, а потім повну дозу, ефективність досягає 90%.

Але недостатньо чітких даних, щоб схвалити ідею напівдози та повної дози.

Однак неопубліковані дані свідчать про те, що більш тривалий розрив між першою та другою дозами збільшує загальну ефективність уколу в підгрупі, яка отримувала вакцину таким чином. Було встановлено, що вона є ефективною на 70% після першої дози.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: