У Львові хочуть відновити Державний історико-архітектурний заповідник

1471590
Фото з відкритих джерел.

Вчора, 14 квітня, у Львівській обласній державній адміністрації відбулося перше засідання робочої групи, яка обговорила можливість відновлення Державного історико-архітектурного заповідника у Львові.

Про це повідомляє Департамент архітектури та містобудування ЛОДА.

Така робоча група створена за розпорядженням голови Львівської облдержадміністрації Максима Козицького, у відповідь на звернення об’єднання комітетів євреїв та Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

Наразі йдеться про можливості та варіанти відновлення заповідника, а також - фінансування для установи, якщо її таки відновлять. Потребу у створенні дієвого органу для збереження архітектурної спадщини центральної частини Львова визнають усі.

Ініціатори відновлення заповідника наголошують, що не може відповідати за культурну спадщину національного значення лише місцеве самоврядування, бо приходять вибори і влада змінюється. Ефективно це може робити тільки державний орган, бо саме держава відповідальна за виконання міжнародних угод.

Нагадаємо, Державний історико-архітектурний заповідник у Львові існував від 1975 до 1991 року. Формально припинив діяти, коли ліквідували його дирекцію. Відновленням структури називають 2009 рік, однак 2015-го тодішній голова ЛОДА Олег Синютка своїм розпорядженням ліквідував цей орган охорони культурної спадщини.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: