У Львові відновлять частину історичного пасажу Міколяша

pasaz-m1
Фото: Фотографії старого Львова.

Виконавчий комітет Львівської міської ради погодив відновити зруйновану будівлю на місці фрагменту Пасажу Міколяша на вул. Коперника.  

Виконавчий комітет Львівської міської ради погодив відновити зруйновану будівлю на місці фрагменту Пасажу Міколяша на вул. Коперника.

Зокрема виконком видав дочірньому підприємству «Албіс Компані» ТзОВ «Діаніум Трейдінг Ко. Лімітед» (Республіка Кіпр) містобудівні умови на реставрацію нежитлових приміщень для реалізації інвестиційного проекту з відтворенням фрагменту втраченої будівлі Пасажу Міколяша на вул. М. Коперника, 1 з пристосуванням під магазини непродовольчих товарів та офісні приміщення у Львові.

Містобудівні умови і обмеження передбачають спорудження триповерхової будівлі з мандсардним приміщенням на місці втраченого закритого проходу у внутрішньому подвір'ї будинку на вул. Коперника, 1.

Гранична висота будівлі встановлена на рівні 17,98 метрів. Максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки – 87,86%.

За словами головного архітектора міста Антона Коломєйцева, проєкт нового будівництва повністю відповідає усім містобудівним нормам, зокрема нова будівля має максимально відповідати зруйнованій.

Як запевнила керуюча справами виконкому Наталія Алєксєєва, мешканці прилеглих будинків, які були занепокоєні майбутнім будівництвом, після зустрічі з чиновниками мерії та замовником будівництва заперечень уже не мають.

Пасаж Міколяша – зруйнований критий прохід між вулицями Коперника та Вороного, довжиною у 120 метрів, збудований у 1898-1900 роках будівничою фірмою архітектора Івана Левинського за проектом Альфреда Захаревича та Івана Левинського. Тут розташовувались ресторани, магазини та аптека відомого чеського підприємця Петра Міколяша. Існувало два входи до пасажу: перший – з вул. Коперника, 1 через браму аптеки Міколяша, другий – зі сторони вул. Вороного. Пасаж був зруйнований у 1939 році внаслідок бомбардування Львова літаками німецької авіації.

У приміщенні будівлі на вул. Коперника, 1 у 1828 році було відкрито аптеку «Під золотою зіркою». До початку реконструкції приміщення на першому поверсі будівлі у 2010 році функціонувала центральна аптека Львова. Після реконструкції у 2017 році в приміщенні відкрився інтерактивний музей-кондитерська «Під золотою зіркою» родини Іонових.

Леся та Андрій Іонови є також власниками ДП «Албіс Компані» ТзОВ «Діаніум Трейдінг Ко. Лімітед».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: