Готуємо оселю до Великодня: як легко випрати тюль та кухонні рушники

27574bf56b0a5d2a8e4afe22b01005a5-770x445
Фото: stirochka.com.ua

Ситуація, коли нова, біла, легка і повітряна фіранка після кількох прань перетворюється на жовто-сіру знайома майже всім.

Та мало хто знає, як можна легко та швидко відбілити тюль.

Відбілюємо тюль в пральній машині

Перш за все, режим прання повинен бути делікатним, з прохолодною водою та мінімальними обертами барабану при віджиманні (можна взагалі відключити віджим).

Щоб на фіранці під час прання не утворилося заломів, її перед пранням потрібно гарно скласти, і вже у такому вигляді класти до барабану. Для кращого результату використовуйте спеціальний засіб для делікатних речей.

Тонку та ажурну фіранку можна помістити в спеціальний мішок для прання делікатних речей. Якщо такого немає – замініть звичайною наволочкою.

Відбілюємо тюль оцтом, сіллю, синькою

Якщо ж фіранка пожовкла чи посіріла, або вона вже не нова і потребує відновлення, то можна скористатися наступними хитрощами:

  • Сіль: додайте у ванну звичайну кухонну сіль з розрахунку 1-2 ст. л на 1 л. води, та кілька крапель зеленки. В такому розчині варто потримати фіранки 3-4 год. Ця процедура допоможе вивести навіть складні плями. Після такого полоскання можна прати тюль як звичайно, або просто прополоскати в прохолодній воді.
  • Оцет: додайте у воду для полоскання столовий оцет: 1 ст. л. на кожен літр води.
  • Синька: можна використовувати слабкий розчин синильної кислоти. Його потрібно додати до води, в якій будете прополіскувати востаннє. Після полоскання в цьому розчині фіранки стануть білосніжними і будуть сяяти на сонці!
  • Сода: харчова сода – це ще один засіб, який допоможе вам у цій ситуації. Візьміть в однакових пропорціях (приблизно по 100 грам) соди та прального порошку, розчиніть у воді і залиште тюль помокнути пів години. Потім акуратно випріть.
  • Розчин марганцівки також є чудовим засобом. Розчиніть у ємності з водою (можна в чашці) кристали марганцівки до отримання насиченого, але світлого фіолетового розчину і добре розмішайте. Дайте відстоятися, а потім вилийте у ванну з водою. Виливайте обережно, щоб кристалики, які залишилися у чашці, не потрапили до ванни. Потім замочіть у розчині тюль і залиште на 30 хв.
  • Марганцівку можна замінити на суміш перекису і нашатирю, які використовують у співвідношенні 2 до 1, і замочити тюль на 20 хвилин. Цей метод заборонений для тюлей з органзи.

Перемо тюль руками

Аби Ваші фіранки зберегли первозданну білизну та яскравий блиск, правильно прати тюль у ледь-теплій воді, приблизно 30-35 градусів. Якщо вода буде більш гаряча, волокна тканини зруйнуються і тюль пожовтіє!

Замочіть тюль та злегка помніть його. Пам’ятайте, що не можна терти тканину! Дайте тканині помокнути кілька годин, а потім злийте воду. Полоскати потрібно кілька разів у прохолодній воді теж без сильного механічного впливу.

Прасувати тюль дуже не рекомендується, оскільки від гарячої праски він пожовкне. Якщо дотриматись усіх наших порад, як випрати тюль, то воно і не потрібно.

Правильно випрана і висушена фіранка прасування взагалі не потребує – невеличкі складки, що утворилися при пранні розійдуться самі, якщо фіранку повісити на карниз мокрою.

Як відбілити кухонні рушники без виварювання

Ще однією річчю без якої не обходиться жодна господиня є кухонні рушники, та саме вони зазнають найбільших забруднень: ними витирають посуд, стіл, рязні плями, з їх допомогою беруть ручки кастрюль та сковорідок… Через це  рушники швидко втрачають свій вигляд.

Щоб повернути білизну рушникам перед пранням скористайтеся гірчичним порошком. Наберіть у ємність гарячої води і розчиніть у ній велику кількість сухої гірчиці (Якщо берете відро або таз – можна висипати всю пачку. Розчин має бути насиченим). Замочіть рушники на ніч, а зранку виперіть.

Гірчичний порошок позбавить рушники від жирних плям і додасть їм особливоï білизни.

При різних видах забруднень допоможе розчин нашатирного спирту і води у пропорції 1 до 2. Замочіть у ньому рушник і залиште мінімум на дві години.

З плямами від соку і ягід впорається гліцерин. Змішайте гліцерин і медичний спирт у співвідношенні 1 до 1 та замочіть у цьому розчині рушник. Мокнути рушник повинен не менше 2-х годин.

Відбілюємо рушники в мікрохвильовці

Цей метод підходить лише для рушників з натуральної тканини. Ще його можна використовувати для махрових рушників. Очищати ним синтетичні рушники чи рушники з мікрофібри ми не рекомендуємо.

Отже, послідовність дій наступна. Добре намочіть рушник та викрутіть його. Ретельно натріть господарським милом та помістіть до поліетиленового пакету. Пакет потрібно зав’язати або затягти, якщо це слайсер.

Помістіть рушник до мікрохвильовки на півтори хвилини на режим звичайного розігріву. Виймайте пакет обережно, оскільки він буде гарячим. Після цього добре прополощіть рушник (за бажанням – можна випрати), та насолоджуйтеся його абсолютною чистотою.

Джерело: stirochka.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: