Попит населення на кредити зростає третій квартал поспіль

виплати

У січні-березні 2021 року попит на кредити збільшився з боку бізнесу і населення, зокрема попит на іпотеку був найвищим за всю історію спостережень.

Про це свідчать результати опитування НБУ про умови банківського кредитування, - йдеться на Економічній правді.

Зазначається, що у січні-березні попит на бізнес-кредити зріс, найбільше - на позики МСП, гривневі та довгострокові кредити.

«Головними чинниками пожвавлення попиту залишаються зниження відсоткових ставок, потреба підприємств у капітальних інвестиціях та оборотному капіталі, а також реструктуризація боргів.

Пом'якшення кредитних стандартів для бізнесу банки пояснюють високим рівнем ліквідності, посиленням конкуренції з іншими банками, а також поліпшенням очікувань стосовно загальної економічної активності та розвитку окремих галузей, передусім для МСБ. Зниження відсоткових ставок є головною причиною пом’якшення умов кредитування», - йдеться у повідомленні.

При цьому, майже чверть опитаних респондентів відзначили збільшення рівня схвалення заявок на бізнес-кредити та пом’якшення вимог до розміру кредиту.

Понад 80% фінустанов оцінили боргове навантаження корпоративних позичальників як середнє, водночас для великих підприємств оцінка є вищою порівняно з МСП.

Результати опитування також свідчать, що попит населення на кредити зростає третій квартал поспіль.

«Кредитну активність позичальників стимулювали зниження відсоткових ставок, покращення споживчих настроїв та перспективи розвитку ринку нерухомості», - додали в НБУ.

Учасники опитування позитивно оцінюють перспективи кредитування в наступні 12 місяців: 78% респондентів прогнозують зростання кредитного портфеля корпорацій, 82% - домогосподарств, це найвищі з 2015 року оцінки приросту кредитного портфеля населення, утім, окремі великі банки очікують певного погіршення його якості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: