У випадку повномасштабного вторгнення Росії Львів не буде у тилу, – експерт

donbas-696x467

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що відомство цілодобово моніторить і розробляє різні сценарії реагування на скупчення російських військ біля кордонів України. 

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що відомство цілодобово моніторить і розробляє різні сценарії реагування на скупчення російських військ біля кордонів України.

Військові експерти переконані, що наразі,найімовірніше, йдеться про погрози і шантаж з боку Росії, але загроза є великою і недооцінювати її не можна.

«Звичайно, ця концентрація несе загрозу. Ми бачимо, що Росія зосереджує свої військові позиції на північному сході, сході, Одещині, Білорусі, в анексованому Криму. Тобто бачимо таке півколо. Для нас це становить загрозу, бо скупчення військ поряд з нашими кордонами інакше як ознаки прояву агресії сприймати не можна. Інше питання – чи готова РФ застосовувати ці війська за призначенням? Тут, мені здається, вже залежить від того, які політичні цілі вона буде переслідувати, і чи дозволять їй це зробити насамперед українська армія і, звичайно, наші партнери, передусім США. Гайімовірніше, Путін має на меті психологічно-інформаційну операцію, завдання якої налякати і шантажувати Україну та Європу. Думаю, саме так це і потрібно сприймати», – каже військовий експерт Олександр Мусієнко.

Найгіршим може бути сценарій, якщо РФ почне наступ на усіх напрямках – з півночі, сходу і півдня.

«Це може бути загрозливим сценарієм, одна із цілей якого - відрізати Лівобережну частину України по Дніпру для того, щоби взяти в оточення наші найбільш боєздатні підрозділи, які знаходяться в районі ООС – це командування «Схід» і «Північ». Це може бути одним із найзагрозливіших сценаріїв. Треба розуміти, що може очікувати нас у найгіршому випадку - це авіація, ракети, артилерія, танки. Те, чим у великому обсязі володіє РФ, і якщо це буде відбуватися за всіма напрямками синхронно, зі застосуванням різних типів зброї і різних родів військ. Якщо це, наприклад, будуть наступи морем з Криму, авіація з Півночі і стане гаряче на сході, на лінії розмежування. Це найбільш загрозливий сценарій, який може бути. Можливий сценарій, де виключно застосовується авіація і ракети, натомість і з сухопутною складовою за всіма напрямками. Звичайно, ЗСУ поступаються російській армії як в живій силі, так і техніці – це ні для кого не секрет. Тому для нас важливо напрацьовувати варіанти асиметричних дій. Думаю, що українська армія готова, принаймні на перших порах, стримувати такий сценарій. Бачу, що проводяться системні навчання на півдні і на сході саме з метою протидії цьому. Звичайно, доведеться серйозно розтягувати війська по всій можливій лінії фронту, але у нас немає іншого вибору, бо такий у нас ворог», – додає Олександр Мусієнко.

Військовий експерт Сергій Грабовський вважає, що йдеться швидше про відкладену загрозу.

«Якщо ми говоримо про наявне угруповання російських військ вздовж всього  російського кордону - від Чернігова і до окупованого Криму, то його достатньо, щоби нас нервувати. Але його критично замало, аби здійснити акт повномасштабної агресії або початку повномасштабної війни з метою знищення України як держави. Загальноприйняті розрахунки передбачають, що наступаючі сили мають мати перевагу у 2,5-3 рази над тими, що обороняються. 100 чи нехай навіть 150 тисяч російських військ на кордонах – це замало для здійснення повномасштабної агресії. Проте якщо ми говоримо про проведення локальної акції, зокрема в районі ООС, то таких сил достатньо, щоби скувати наявні підрозділи ЗСУ і значно ускладнити маневр на напрямку відбиття головного удару, бо ми не зможемо залишити інші ділянки кордону без уваги. Але якщо ми говоримо про проведення такої операції поза межами зони ООС, то це буде розглядатися у світі як акт війни, навіть без її офіційного оголошення. Тому можна сказати, що ймовірність обох  варіантів існує, але вони не є критичними на сьогодні», – каже експерт.

Водночас дії російського керівництва передбачити неможливо.

«Це означає, що ми аж ніяк не можемо розслаблятися. Треба подивитися на більш  широкий аспект, а саме: проведення РФ стратегічних навчань «Захід-2021», які фактично вже розпочалися і завершаться 10-16 вересня. І власне вони проводяться для цього, щоб уточнити плани, за якими будуть вестися подальші бойові дії. Це цілеспрямована робота на здійснення акту агресії щодо України. Також хотів би звернути увагу на те, що на кордоні з Україною, не тільки в зоні ООС, створені органи управління на рівні армій, створення яких вже само по собі є ознакою небезпеки. Цим органам управління пізніше можна надати необхідну кількість сил та засобів, але вони вже створені і діють поблизу територій, де можуть проводитися бойові дії.

Можу навести приклад 8-ої армії РФ, яка розгорнута в Ростові, в оперативному підпорядкування якої вже знаходяться так звані  армійські корпуси «ЛНР-ДНР», і яка вже веде бойові дії. Штаб цієї армії досить потужний, і не можна ігнорувати військову навченість особового складу цього штабу. Він проводить постійні інспекційні поїздки на окупованій території. Вони вчаться в бою і чітко знають, з ким мають справу. Це дуже небезпечно. Не кажу вже про так званий Смоленський оперативний напрямок. Таке ж оперативне угруповання створено у Криму, Воронежі.

Так що розслаблятися нам не можна. І це ще я не беру до уваги Білорусь, на яку ми не можемо сподіватися, як на надійний тил. Її територія може бути використана для нанесення повітряних ударів. Це може значно ускладнити ситуацію, і Львів вже не буде в глибокому тилу, а на вістрі удару повітряних угруповань»,– каже експерт.

При цьому він переконаний, що головного удару у випадку повномасштабного вторгнення слід очікувати поза межами зони ООС.

«Якщо взяти аналіз порушення режиму припинення вогню, то видно, що Луганська області не є досить активною. Там сторони розділені рікою або міською забудовою. Так само вниз аж до Докучаєвська і нижче ми маємо зону суцільної міської забудови, де військам важко маневрувати і тому ми перейшли до позиційної війни. Там складно проводити наступальні дії. На півдні – від Волновахи і далі на південь – відкритий степ, але всі наступальні угруповання там дуже добре видно. Тому ми і маємо ситуацію, коли сторони знаходяться на стаціонарних позиціях.

Говорити про наступальну операцію в зоні ООС складно, бо це дуже затратно для наступаючої сторони. Якщо ворог прийме рішення про початок повномасштабних бойових дій, то я б на їх місці не наступав на підготовлені позиції, які знаходяться в довготривалій активній обороні, я б вибрав інший напрямок. Який саме? Це залежить від оперативно-стратегічних завдань, але проводити активні дії в зоні ООС – це було б безумством. Тому, думаю, всі дії, які ми бачили в зоні ООС, є в контексті стратегічних навчань РФ – вони вчаться і вдосконалюються. Вони не полишили  стратегічну ідею знищити Україну, але не сьогодні. І це дає нам унікальну можливість перестати шукати мир в очах Путіна, а напружити всі зусилля, повністю зосередитися на розвитку наших оборонних можливостей – підготовки військово навчених резервів, озброєння боєприпасів, створення стратегічних резервів. Це унікальний час, але його дуже мало», – каже експерт.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: