В Україні затвердили розмір виплат в разі смерті або інвалідності після щеплення проти COVID-19

630_360_1542749738-966
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Кабінет Міністрів опублікував постанову щодо деяких питань державної компенсації шкоди, пов’язаної з ускладненнями, що можуть виникнути після вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Документом затверджено, зокрема, порядок здійснення державної компенсації шкоди, пов’язаної з ускладненнями, що можуть виникнути після вакцинації від COVID-19, та порядок використання коштів, спрямованих на здійснення державної компенсації шкоди, пов’язаної з ускладненнями, що можуть виникнути після вакцинації від COVID-19, повідомляє Укрінформ.

Також встановлюються виплати в 400-кратному розмірі прожиткового мінімуму (908 тис. грн) для осіб, які отримають інвалідність I групи, у 350-кратному розмірі (794,5 тис. грн) для осіб з інвалідністю II групи і в 300-кратному (681 тис. грн) для осіб з інвалідністю III групи.

Держава в разі смерті внаслідок вакцинації від COVID-19 здійснить членам сім'ї, батькам, утриманцям померлого виплату в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму (понад 1,7 млн ​​гривень), який з 1 січня 2021 року становить 2270 гривень.

Як інформує 24 канал, встановлювати чи інвалідність є пов’язаною з ускладненнями після вакцинації, будуть на підставі протоколу розслідування.Його проводитиме група оперативного реагування на несприятливі події після імунізації.

Водночас держава нічого не виплачуватиме, якщо людина вже отримала компенсацію за процедурою ВООЗ у межах глобальної ініціативи COVAX.

Загалом на ці виплати Міністерству охорони здоров'я виділили 55 мільйонів 920 тисяч гривень. З 1 січня 2021 року прожитковий мінімум становить 2 270 гривень.

В Україні вже зафіксували щонайменше 3 смерті після вакцинації. Спершу на Одещині померла військова. У МОЗ кажуть, що вона мала хронічні серцево-судинні захворювання та інші супутні хвороби. І саме це є головною причиною.

За деякий час у Чернівцях помер другий вакцинований. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, що причиною смерті міг стати гострий мозковий інсульт.
Третя трагедія сталася на Львівщині. За словами медиків, чоловік міг померти через проблеми із серцем і судинами.

Тим часом, Всесвітня організація охорони здоров'я наразі не підтвердила жодної смерті внаслідок вакцинації проти коронавірусу. Щоправда, вчені вивчають випадки утворення тромбозу внаслідок вакцинації препаратом Covishield.

У МОЗ, зі свого боку, наголошують, що вакцинація проти COVID-19 "не запобігає розвитку інших захворювань або смерті від інших причин".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: