Без оптимізму: у львівській мерії закликають львів’ян не розслаблятися через вихід з «червоної» зони

DJI_0084

Попри вихід з «червоної» зони і послаблення карантинних обмежень, ситуація із захворюваністю на коронавірус у Львові залишається складною.

Попри вихід з «червоної» зони і послаблення карантинних обмежень ситуація із захворюваністю на коронавірус у Львові залишається складною.

Про це під час брифінгу розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

«Коли ми аналізуємо статистику, зокрема кількість людей, які щодня поступають у лікарні – оптимізму є мало.  У наших комунальних установах перебуває 815 хворих. За останню добу поступило 37 осіб, а виписано тільки 8, тобто динаміка не є дуже позитивною. Ми маємо вільні місця у лікарнях, але хворі, які поступають, особливо ті, що є у реанімаціях, а це понад 60 осіб – у вкрай важкому стані», - розповів Андрій Садовий.

«Оптимізму мало і нам ще дуже рано розслаблятися. Хоча тенденція щодо зниження захворюваності є, але реанімації у нас переповнені. Спостерігається різка тенденція до надходження пацієнтів у стаціонари в більш важкому стані. До 70% пацієнтів, які надходять у стаціонари, мають вкрай важкий або критичний перебіг хвороби. Сьогодні у відділення інтенсивної терапії ЛШМД перебувають 40 пацієнтів, з яких 90% перебувають на апаратах ШВЛ. Прохання під час Великодніх свят максимально обмежити можливість великих скупчень людей і дотримуватися заходів особистої безпеки, щоби після свят знову не потрапили у жорсткий локдаун і не боролися за кожне вільне ліжко у лікарні», – додала завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії лікарні швидкої медичної допомоги Наталія Матолінець.

Згідно з рішенням міської комісії з ТЕБ і НС, вже сьогодні можуть почати роботу заклади громадського харчування, магазини всіх профілів, спортивні зали.

«Відзавтра відновлюються пільгові перевезення, але лише з 11 до 16 години. «Жовта» зона дозволяє виключно сидячі місця у транспорті, і нам важливо, щоби люди могли дістатися зранку на роботу, а ввечері додому. Велике прохання до людей старшого віку, до всіх, хто має пільги, користайтеся ними з 11.00 год і до 16.00 години. Треба розуміти, громадський транспорт є місцем, де коронавірус поширюється найшвидше. Заклади культури меж можуть працювати, але якщо це театри чи кінотеатри, то заповненість має бути 50%», – розповів Андрій Садовий.

Щодо школярів 5-11 класів, то вони відновлять повноцінне навчання з 5 травня.

«Більшість шкіл міста від середи йдуть на тижневі канікули. Приватні школи працюють за своїм окремим протоколом. Також з 5 травня почне працювати позашкілля», – пояснив Андрій Садовий.

«Учні 1-4 класів відвідують школи ще з минулого тижня. З 34 тисяч школярів приблизно 32 тисячі дітей ходять у навчальні заклади. Учні 5-11 класів відновлять навчання в очному режимі із 5 травня. Потрібно розуміти, що 90 зі 127 шкіл з четверга будуть мати канікули, тому не було змісту переривати дистанційне навчання на 2 дні. Ми радились із керівниками закладів освіти, і вони підтримали таке наше рішення. Після Великодня всі діти повернуться до шкіл. Заклади дошкільної освіти працюють у звичному режимі. Ми перейшли від чергових груп, адже побачили, що кількість відвідуваних дітей збільшилась», – уточнила начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

При цьому, під час Великодніх свят мерія не влаштовуватиме жодних масових заходів.

«Жодних заходів проводити не будемо, і на Поливаний понеділок також. Святкуємо вдома. Треба розуміти складність ситуації. Щоб ми після свят знову не пішли на жорсткий локдаун. Це все залежить від нас з вами», – заявив Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: