Мистецтво як самовираження: який арт колекціонують українські громадські та публічні діячі

Cittart art vlog

Показати контекст мистецтва через життя артоб'єктів в домівках знаних українців – стало альтернативною ідею, яка на сьогодні перетворилася в арт влог.

Багато цікавих проєктів починається з думки: «А що, якби…?». Ідея створити влог Cittart, залучивши відомих українців, які знаходять місце для мистецтва у своєму житті, народилася в медіаменеджера та публіциста Дмитра Тєрєшкова та Дарини Момот, української художниці, авторки ідеї мистецького стартапу Cittart. Будьмо щирими, про мистецтво часто розповідають нудно і нецікаво. А комунікують з ним наживо – сотні, навіть не тисячі, українців. Тож показати контекст мистецтва через життя артоб'єктів в домівках знаних українців – стало альтернативною ідею, яка на сьогодні перетворилася в арт влог на YouTube-каналі Cittart. Загалом планується до публікації 20 відео, шість з яких вже розміщено на каналі.

Умови карантину обумовили формат онлайн відеозустрічей. І ці обставини навіть посприяли тому, щоб зазирнути за лаштунки та потрапити наживо в офіси й оселі публічних людей та зірок. У доступі на каналі наразі 6 випусків “мистецького екскурсу”. Їх герої – Євгенія Кулеба, Катя Зубарева, Пітер Залмаєв, Іван Дорн, Севгіль Мусаєва. Показав мистецтво у своєму домі й Дмитро Тєрєшков.

Ми поспілкувалися з автором і ведучим влогу Дмитром Тєрєшковим  про те, наскільки відомі українці відкриті до колекціонування, який арт їх приваблює і за скільки готові купувати мистецтво.

Діма Тєрєшков: «Іноді здавалося, що відсутність “дорогого” мистецтва дисонує з публічним образом зірки».

 «Коли я планував проєкт, то був впевнений, що потрапити у домівки лідерів думок буде набагато простіше. Впродовж 15 років у медіа я провів кілька сотень інтерв'ю, маю тисячі міжособистісних контактів і довіру тих, хто формує інформаційну повістку. Та скористатися зв'язками в даному проєкті виявилося непросто. Як з’ясувалося, впустити у власну домівку аби показати мистецтво, це, все ж таки, не про "10 улюблених серіалів" або брендів розповісти. Відкрити світові саме цю завісу приватного життя вдалося під силу одиницям. Хтось переживає, що аудиторія назве його позбавленим смаку, хтось не має дорогих робіт, що може дисонувати з солідним публічним іміджем героя, а у деяких потенційних героїв творів мистецтва вдома зовсім немає. Ці факти підтверджують своєчасність появи влогу, який може стати майданчиком для дослідження стану сучасного українського артринку».

Євгенія Кулеба: «Плакат, який створювався до річниці міста Києва, я купила на OLX за 300 гривень».

«Знайомити з мистецтвом через особистості», – таким чином влог Cittart формує новий погляд на світ мистецтва, який в уяві пересічного українця найчастіше обмежується діяльністю галерей і аукціонів. Переважна більшість героїв влогу Дмитра Тєрєшкова не збирає, не інвестує в арт, а купує твори емоційно, коли вони “відгукуються” в моменті. Виявляється, щоб цікавитися мистецтвом, не обов'язково його професійно колекціонувати. У своєму інтерв'ю для влогу Cittart  депутатка Київради і засновниця ГО “Місто-Сад” Євгенія Кулеба  розповідає про одну зі своїх улюблених мистецьких знахідок: «Плакат, який створювався до річниці міста Києва, я купила на OLX за 300 гривень. Пам’ятаю, як в метро дуже зворушливо тітонька передавала мені його в пакеті».

Севгіль Мусаєва: «На Заході мистецтво – один з найпопулярніших подарунків на день народження та сімейні свята».

Як додав Дмитро Тєрєшков: «Звичайно, формат влогу не виключає інтерв'ю з експертами ринку та відомими  колекціонерами. Вони з часом також з’являться у влозі. Та все ж оскільки мета Cittart – зробити мистецтво ближчим кожній людині, – занурення у реальні життєві ситуації, вивчення досвіду придбання мистецтва людьми, які не належать до кола колекціонерів, розуміння альтернативних чинників, які стають причиною купівлі артоб'єктів, як на мене, найкраще допомагають досягти цієї мети».

Головна редакторка “Української правди” Севгіль Мусаєва в інтерв'ю добре підмітила особливість західного світу: «На Заході мистецтво – один з найпопулярніших подарунків на день народження та сімейні свята. Завжди можна подарувати фото, картину відносно недорогого художника». На противагу звичному ставленню українців до мистецтва, як чогось елітарного і недоступного, герої влогу власним прикладом формують нове, легше відношення до сучасного мистецтва.

Аби стати героєм влогу Cittart – запишіть свій ролик про мистецтво, яке живе у вашій оселі та надішліть в один із месенджерів проєкту. Найцікавіші ролики ми опублікуємо у влозі.

Якщо ж ви тільки починаєте своє знайомство з сучасним мистецтвом, відтепер найлегше це зробити в digital – просто завантажте додаток Cittart. Наповнюйте свій світ мистецтвом, що надихає!

Корисні посилання:

Сайт Cittart ≥≥

Посилання на влог Cittart ≥≥

Підготувала Ірина Почапська

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: