Для львівського онкоцентру придбають лінійний прискорювач за 60 мільйонів гривень

2409431

Депутати Львівської обласної ради погодили виділення з бюджету Львівщини коштів на закупівлю лінійного прискорювача для променевої терапії в онкоцентрі.

Згідно з рішенням ЛОР, обладнання придбають у лізинг спільно з Львівською міською радою.

«Ми вперше запроваджуємо практику закупівлі коштовного обладнання для комунальної установи обласної ради за умовами фінансового лізингу», - розповів голова постійної депутатської комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Володимир Квурт.

Він додав, що в області функціонує лише один лінійний прискорювач для дистанційної променевої терапії онкологічних захворювань. Такий прискорювач мав би обслуговувати 250 тис. населення. Насправді на Львівщині вже давно є потреба у встановленні близько 10 аналогічних пристроїв.

«Сьогодні єдиний лінійний прискорювач у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі працює з перенавантаженням та періодично ламається. До Львова за променевою терапією щоденно звертаються хворі з кількох областей Західної України. Новий сучасний апарат у кілька разів скоротить тривалість процедури лікування кожного хворого. У такому разі кожна додаткова хвилина – це врятоване життя», - пояснив Володимир Квурт.

«У Львові єдиний на Західній Україні прискорювач, який відпрацював уже понад 12 років. Наші фахівці мають досвід проведення променевої терапії, медики пройшли навчання за кордоном і персонал готовий до роботи на новому обладнанні. Зараз на обліку в онкоцентрі понад 70 тис. хворих які потребують такого лікування», - розповів генеральний директор Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру, депутат облради Ігор Ковальчук.

Відтак, депутати обласної ради підтримали пропозицію виділити для сплати першого внеску на закупівлю прискорювача 6 млн грн з обласного бюджету. Для цього вони збільшили видатки на програму охорони здоров’я, забравши 6 млн грн з програми ремонтів доріг. Ще 6 млн виділять з бюджету  Львова.

«За попередніми розрахунками, термін укладеної лізингової угоди триватиме 36 місяців, а відсоткова ставка може становити не більше 9,8%. Такі пропозиції цілком прийнятні для банківських установ», - пояснив Володимир Квурт.

За рішенням сесії керівник Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру зможе звернутися до Асоціації банків, щоб отримати від них конкретні пропозиції фінансування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: