Львівська облрада просить передати їй державні підприємства з проектування

lor5-696x522-1

Депутати Львівської обласної ради звернулися до Міністерства розвитку громад та територій України щодо передачі ЛОР державних підприємств «Державний інститут проектування міст «Містопроект» та «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут».

Обласні обранці вважають, що ситуація, яка склалась навколо державних інституцій, котрі займаються проєктуванням та розвитком інфраструктури міст, потребує негайного вирішення.

«Сьогодні ДП «Укрзахідпроектреставрація» та ДП ДІПМ «Містопроект» перебувають в державній власності, засновником яких виступає Міністерство розвитку громад та територій України. Варто зауважити, що зараз у державі відбувається реформа децентралізації: уже завершився етап оптимізації управління адміністративними одиницями, проходить бюджетна децентралізація та реформа містобудівної галузі. Вводяться нові підходи в  плануванні та розвитку територій територіальних громад, а, відповідно, змінюється саме бачення просторово-економічного розвитку. Водночас залишається існуюча містобудівна база області – усі напрацьовані генплани території області сьогодні зберігаються у ДП ДПІМ «Містопроект», так само як і основні плани креслень розвитку автомобільних, залізничних шляхів Львівської області. Також напрацювання ДП «Укрзахідпроектреставрація» є єдиними існуючими даними про стан історичних пам’яток області, що особливо актуально в рамках програми «Велика реставрація». Документи, які сьогодні зберігаються в їхніх архівах, є унікальними за своєю суттю, їх немає в електронних формах, і тому для Львівської області становлять особливу цінність у розрізі перспективи її розвитку. Окрім того, фахівці, які сьогодні залишились працювати в інститутах, є єдиними у своїй галузі спеціалістами такого рівня у сфері містобудування та реставрації», - йдеться у зверненні.

Водночас, наголошують депутати, у зв’язку з недостатнім фінансуванням інститути перебувають у занепаді.

«Багато працівників звільняються через неконкурентну заробітну плату, а ті, хто залишився, отримують часто менше, ніж мінімальна зарплата. Звичайно, у таких умовах не може бути й мови про розвиток інституцій, а тим паче про залучення додаткових спеціалістів чи розробку містобудівних документів», - заявляють депутати.

Відтак, Львівська обласна рада звертається з ініціативою розглянути можливість передачі ДП «Укрзахідпроектреставрація» та ДП ДІПМ «Містопроект» у спільну власність територіальних громад області.

«Сьогодні рада бачить потенціал у залученні вказаних інституцій до напрацювань розвитку транспортної інфраструктури та просторового планування західного регіону, а найоптимальніший варіант такої співпраці вбачаємо в залученніїх як структурних підрозділів – на правах окремих юридичних осіб – до структури ради. Така модель дозволить максимально використати існуючий потенціал ДП «Укрзахідпроектреставрація» та ДП ДІПМ «Містопроект» і забезпечить виконання завдань соціально-економічного розвитку, які стоять перед Львівською обласною радою. Більше того, такі кроки сприятимуть залученню молоді до містобудівної діяльності і зупинять відтік молодих спеціалістів за кордон. З метою збереження напрацювань та кадрового потенціалу інституцій, просимо передати ДП «Укрзахідпроектреставрація» та ДП ДІПМ «Містопроект» шляхом передачі прав засновника із зміною форми права власності Львівській обласній раді», - йдеться у документі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: