Практично жодна з бюджетних чорнобильських програм не виконується, – Львівська облрада

aec

Депутати Львівської обласної ради звернулися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо підвищення рівня пенсійного та соціального забезпечення учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

«На жаль, уряд з 2015 року не виконує своїх зобов’язань щодо забезпечення соціально-економічними та медичними гарантіями потерпілих від наслідків аварії на ЧАЕС. Основною проблемою стала нестача коштів на реалізацію соціальних зобов’язань. У державному бюджеті на 2021 рік видатки для соціального захисту 2,5 млн громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, було збільшено на 592 млн гривень. На перший погляд, чимало, але якщо проаналізувати потребу, стає зрозуміло, що це мізерна сума, з огляду на кількість нерозв’язаних проблем у цій сфері», – йдеться у зверненні.

Депутати наголошують, що у порівнянні з 2020 роком збільшено кошти лише на дві програми: щодо безоплатного харчування дітей і санаторно-курортного лікування для громадян з інвалідністю І групи. Натомість зовсім не виділено кошти на програми лікування, санаторно-курортної реабілітації для осіб з інвалідністю ІІ групи, на продукти харчування, перерахунок пенсій, виконання судових рішень.

«Громадські організації чорнобильців уже не перший рік порушують питання про незадовільний рівень забезпечення безоплатними ліками й житлом, відсутність оптимальної та прозорої системи організації оздоровлення і недостатній рівень медико-санітарного забезпечення. Практично жодна з бюджетних чорнобильських програм не виконується. Украй незадовільна ситуація і з виплатою компенсації сім’ям із дітьми та організацією безоплатного харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Питання соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих – маркер для влади. І обов’язок держави – захищати конституційні права тих, хто ризикував власним життям та здоров’ям задля неї», - йдеться у зверненні.

Відтак, депутати закликають Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України відновити всі пільги, а також забезпечити підвищення рівня пенсійного та соціального забезпечення учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС:

  • відшкодування коштів за високовартісні операції та лікування;
  • відновлення комплексного медико-санітарного забезпечення та лікування онкохворих;
  • збільшення щорічної допомоги на оздоровлення;
  • підвищення пенсій людям з інвалідністю, встановлення якої пов’язано з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС;
  • збільшення розміру грошової компенсації вартості продуктів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: