Ще одне щеплення в Україні стане обов'язковим

щеплення
Фото з відкритих джерел (ілюстративне)

До Календаря профілактичних щеплень внесли імунізацію проти пневмококової інфекції. Така вакцинація стане обов'язковою уже з 2022 року.

У Нацслужбі здоров'я України пояснили все, що варто знати про цю недугу.

«Пневмококова інфекція — найбільш поширена причина бактеріальної пневмонії у дітей. Ще пневмокок є збудником: бактеріємії, сепсису, менінгіту, бронхіту, гострого середнього отиту», - ідеться в повідомленні.

У відомстві зазначають, що пневмококова інфекція передається від людини до людини повітряно-краплинним шляхом. Ризики захворіти найвищі саме в перші роки життя дитини . Згодом ризик знижується завдяки набуттю природного імунітету, і знову підвищується в старшому віці через «імунне старіння» і вищу сприйнятливість до пневмококів через супутні патологічні стани. Тому дуже важливо потурбуватися і про дідусів і бабусь, які бавитимуть онуків, і запропонувати їм щепитися.

Ще одна група людей, для яких особливо важлива вакцина від пневмококу, — це люди з ВІЛ-інфекцією і серповидно-клітинною анемією. Вони мають високий ризик захворіти, тож їм варто подбати про своєчасну вакцинацію.

Дітям щеплення від пневмококової інфекції можна проводити одночасно з іншими вакцинами, передбаченими Календарем. Щепитися можна в будь-якому віці.

Наразі ж вакцинуватися можна з власної ініціативи та власний кошт.

«Для цього зверніться до свого сімейного лікаря і проконсультуйтеся з усіх питань. В Україні зареєстровано пневмококову вакцину виробників Великої Британії та Бельгії», - додають у пресслужбі НСЗУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: