У Львові встановлять пам’ятник синові Моцарта

180274504_176342137696134_3402645329697462238_n

Виконавчий комітет Львівської міської ради погодив встановлення пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту на площі Є. Маланюка.

Пам’ятник встановлять до 230 - річчя від дня народження композитора. Ініціаторами стали Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt разом з Міжнародною фундацією Моцартеум у Зальцбурзі (Австрія) та науковим товариством Mozartiana Galicia. Проєкт представила відома диригентка Оксана Линів.

«У ювілейний рік Франца Ксавера Моцарта Львів поряд з культурними столицями, такими як Відень, Зальцбург, Прага, Лондон, Сівілья, Берлін, Брно, Гавана, отримає пам'ятник Моцарту як позачасовий символ значення культури та особливо класичної музики, що назавжди змінить обличчя міста в міжнародному сприйнятті та повноцінно перетворить місто на важливий пункт на карті династії Моцартів», – вважають ініціатори проекту.

Особливим акцентом проєкту є залучення до співпраці інтернаціонально відомого австрійського скульптора Себастьяна Швайкерта. Митець народився у 1966 році у Німеччині, навчався в мистецьких академіях Берліна, Відня та Бремена. Його роботи регулярно беруть участь в міжнародних виставках та конкурсах. Скульптор викладає у Віденській академії мистецтв та має власні ательє у Відні та Зальцбурзі.

Читайте також: «Львівський Моцарт»: галицькі містечка, любов та українські фольклорні мотиви

«Створена модель пам’ятника показує сина Моцарта у символічному диригентському русі, з перебільшеною старовинною бароковою перукою, яка символізує його зв’язок з легендарним батьком, відповідальність перед славою якого він все життя відчував, а також з його дідом Леопольдом, основоположником музичної династії Моцартів. Під перукою чітко проглядається портрет Франца Ксавера Моцарта в типовому образі композитора доби романтизму, що символізує зміну мистецьких епох. Легка танцювальна поза та театральний диригентський жест означають зв’язок Моцарта-молодшого зі Львовом, коли він декілька років поспіль він був капельмейстером, а пізніше – головним диригентом Цісарсько-королівського привілейованого міського театру, а також диригентом та засновником відомого у Львові Товариства Св. Цецилії» - зауважують організатори.

Встановлення сучасної скульптури у Львові у співпраці з австрійським митцем стане першим унікальним подібним проєктом в Україні.

«Це буде третя в світі сучасна скульптура, присвячена Моцарту. Це дуже гарний імідж для Львова, адже наше місто йде не консервативним шляхом історичного зображення композитора, а обирає новий, сучасний мистецький напрямок. Також це буде перша мистецька сучасна скульптура в Україні. Цей прецедент буде прикладом своєї культурної спадщини для інших міст нашої країни. Ми – сучасні люди, відкриваємо сучасні музеї, мистецькі галереї, центр «Молодвіж». Цей пам’ятник також лягає в цю сучасну тенденцію. Думаю, що ця площа стане ще однією гарною туристичною і мистецькою локацією Львова», – розповіла Оксана Линів.

Обрана площа для встановлення скульптури, площа Маланюка, за задумом ініціаторів має перетворитися на мистецький осередок, де поряд з пам’ятником Моцарта можна буде проводити опен-ейр події, камерні концерти, мистецькі заходи для дітей, театральні перформанси, події фестивалю LvivMozArt та інше. Незамінним атрибутом цього простору стане встановлення вуличного фортепіано, яке буде запрошувати до музикування львів’ян та гостей міста, створюючи особливий настрій площі. Нова оригінальна скульптура повинна стати популярним місцем серед туристів та, особливо, молоді.

Запланована дата відкриття пам’ятника – 26 серпня 2021 року.

Довідка

Франц Ксавер Моцарт (1791 – 1844) – видатний піаніст, композитор, диригент, педагог, молодший син композитора Вольфганга Амадея Моцарта. Майже 30 років свого життя він присвятив культурному розвитку Львова та Галичини. Франц Ксавер заснував у Львові перше Музичне товариство ім. Св. Цецилії та влаштовував з ним численні концерти. У Львівському храмі Соборі Св.Юра він вперше організував виконання Реквієму свого батька.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: