Випробовування косметичних засобів на тваринах: тестувати чи не тестувати

Фото з відкритих джерел.

Нещодавно у мережі з’явився короткометражний фільм «Врятуй Ральфа», який здійняв чимало галасу, піднявши питання тестування на тваринах.

За даними PETA, щорічно майже 100 мільйонів тварин потерпають внаслідок тестувань. Велика частина – 65% – помирає при перевірці лікарських засобів, 26% тварин гинуть під час наукових досліджень, 8% – при тестуванні косметики, 1% – у дослідах майбутніх біологів, медиків і ветеринарних лікарів.

Мінуси та альтернативи тестування на тваринах:

  • Випробування на тваринах жорстокі та нелюдські. За даними Humane Society International, тварин, яких використовують у експериментах, зазвичай піддають примусовому годуванню, позбавленню їжі та води, нанесенню опіків та інших ран для вивчення процесу загоєння, заподіюванню болю для вивчення його наслідків. Також тварин піддають задушенню вуглекислим газом, розбиття шиї, відсікання голови та інше. Міністерство сільського господарства США повідомило в січні 2020 року, що дослідницькі установи використовували понад 300 тисяч тварин за один рік у заходах, що викликають біль.
  • Вчені можуть протестувати вакцини на людях-добровольцях. На відміну від тварин, яких використовують для досліджень, люди можуть дати згоду на тестування чи відмовитися від нього.
  • Зараз існують альтернативні методи тестування, які можуть замінити потребу у тваринах. Наприклад, тестування in vitro (тести, зроблені на клітинах людини або тканини в чашці Петрі) дозволяють зменшити або замінити тестування на тваринах. Технологічні досягнення у 3D-друці дають можливість біопринтерам тканин надрукувати печінку, яку перевіряють на токсичність препарату. Штучна шкіра може бути виготовлена з шарів клітин шкіри людини, вирощених у пробірках або пластикових лунках, і може дати більш корисні результати, ніж тестування хімічних речовин на шкірі тварин.
  • Тварини сильно відрізняються від людей і тому погано піддаються тестуванню. Анатомічні, метаболічні та клітинні відмінності роблять їх поганими моделями для тестувань.
  • Тести на тваринах можуть ввести дослідників в оману щодо ігнорування можливих методів лікування. Деякі хімічні речовини неефективні для тварин (або шкідливі для них), виявляються цінними при використанні людьми. Наприклад, внутрішньовенне введення вітаміну С виявилось ефективним при лікуванні сепсису у людей, але не дає жодного результату на мишах.
  • Більшість експериментів із участю тварин є невдалими, вбиваючи звірів намарно. Рецензоване дослідження виявило серйозні недоліки у більшості фінансованих державами досліджень на тваринах, гризунах і приматах: лише 59% досліджень вказують на мету досліджень, а також кількість та характеристики використовуваних тварин.

 

На сьогоднішній день вже безліч країн світу працюють над тим, щоби заборонити тестування косметики на тваринах. Проте лише 20% країн світу змогли відмовитися від тестування косметичної продукції на тваринах. Але вже маємо перші перемоги:

2002

Англія стала першою в світі країною, яка заборонила досліди на тваринах заради перевірки безпеки косметики.

2009

ЄС забороняє тестування інгредієнтів косметичної продукції на тваринах.

ЄС забороняє рекламу і продаж косметичних продуктів та інгредієнтів, які були протестовані на тваринах.

2013

11 березня Європа ввела остаточну маркетингову заборону на косметику та побутову хімію, випробовану на тваринах. З цього дня всі косметичні продукти та інгредієнти, які були протестовані на тваринах в будь-якій точці світу, не мають права продаватися на території ЄС. Проте цей закон стосується тільки нових продуктів на ринку. На жаль, більшість протестованої косметичної продукції була введена на ринок до цієї дати.

Норвегія вводить заборону на тестування косметики на тваринах, включаючи заборону на ввезення і продаж продукції, випробовуваній на тваринах.

2015

Південна Корея в січні оголошує про реалізацію п’ятирічного плану підтримки благополуччя тварин, який включає заборону на тестування косметики на тваринах, а також заборону на просування та продаж протестованої таким способом продукції.

Канада представляє законопроєкт, який передбачає заборону на тестування косметики на тваринах, виготовленої на території країни, а також продаж косметичної продукції, яка була протестована на тваринах деінде. Законопроєкт містить дослідження, ініційоване урядом, для оцінки проблем здоров’я, викликаних косметикою.

США представляє Акт про гуманну косметику з метою заборони використання тварин для тестування косметики на безпеку та припинення продажу косметики, протестованоїна тваринах.

У Росії діє законопроєкт про поступову заборону на тестування косметики на тваринах до 2020 року, а з 2022 року планується заборона на продаж косметичних засобів, які пройшли тестування на тваринах.

Китайський уряд навпаки вимагає того, щоб всі косметичні засоби обов’язково були протестовані на тваринах, перш ніж імпортувати в країну. Будь-який бренд, який продається в Китаї, тестували продукцію на тваринах. Загалом на території Китаю для тестування косметики використовуюють понад  300 тисяч тварин щорічно.

В Україні, на жаль, у меншості випадках діють альтернативи для тестування косметики та побутової хімії.

Думки українських експертів щодо тестування косметичних засобів на тваринах сильно розбігаються

Найголовніший аргумент на користь відмови від засобів, що тестуються на тваринах – безпека, вважає Оксана Савіцька, президент Черкаського обласного благодійного фонду «Життя».

«Ваша і тих, кого ви любите, вашої родини. Доведено, що випробувань на тваринах потребують досить агресивні хімічні сполуки, здатні викликати значні проблеми зі здоров'ям. Наразі тестування на тваринах означає лише те, що компанія, яка залюбки запроваджує нові види продукції, на старий лад економить на вашому здоров'ї. І замість удосконалення технологій і їх тестування для безпеки споживача, компанія вкладає  кошти в  рекламу. Замість вкладатися у те, щоби зробити товар безпечнішим для нас, компанії вкладаються у рекламування для широкого споживання нами товарів, які тестуються на рівні середньовіччя, без гарантій», – каже Оксана Савіцька.

І додає, що водночас так само доведено, що результати тестів на інших видах не можуть бути надійно екстрапольовані, тобто перенесені на людину.

«З досвіду – не варто брати у супермаркеті те що тобі нав'язують, а свідомо обирати. В інтернет-просторі  покупець не обмежений суто полицями маркету. Таким чином можна відкрити чимало більш ефективних і дієвих засобів догляду за домом і переконатися, що вони не дорожчі, а часто навіть дешевші. Тобто екологічність і свідомий вибір є більш здоровими, безпечними, дешевшими і зручнішими», –  прокоментувала Оксана Савіцька.

Натомість професор кафедри зоології та екології тварин Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна Дмитро Шабанов вважає інакше: «Чому тестування косметики на тваринах слід припинити...» Це вже теза, яку не треба обговорювати? Якщо не тестувати на лабораторних тваринах, доведеться тестувати на зоозахисницях та зоозахисниках, які не бажають користуватися косметикою, безпечність якої протестована... Але ж люди також є тваринами! Як же виходити з цього парадоксу?»

Щодо України, то торік, 20 січня, Кабмін прийняв технічний регламент, який забороняє тестування косметичних препаратів на тваринах. Це означає, що як вітчизняні, так і закордонні компанії з літа 2022-го не зможуть проводити подібні тестування. Новий регламент надає можливість застосовувати сучасні технологічні розробки та альтернативні методи тестів.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: