Живі та мертві тварини у деклараціях депутатів

Фото з відкритих джерел.

Українські нардепи задекларували 164 цінні вироби із хутра або шкіри. Серед них шуби, куртки та сумки від найдорожчих у світі брендів.

Найбільше таких предметів у колекції нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука — 52. Нардеп Костянтин Бондарєв («Батьківщина») задекларував як свою власність 21 коня, а Сергій Рудик («За майбутнє») — овець сукупною вартістю 220 тис. гривень.

Рух ЧЕСНО проаналізував, яких тварин або предмети тваринного походження вказали у деклараціях українські депутати як власне цінне рухоме майно.

Одяг із хутра та шкіри

Українське законодавство вимагає у політиків і чиновників декларувати цінне рухоме майно. Порогом декларування вважається вартість об’єкта, більша за 100 прожиткових мінімумів (202,7 тис. гривень станом на 1 січня 2020 року). Відповідно, будь-яке приватне майно вартістю понад 202,7 тис. гривень має бути зазначене у деклараціях, поданих за 2020 рік.

Всього у деклараціях за 2020 рік нардепи вказали 164 вироби із хутра та шкіри, які підпадають під категорію цінного рухомого майна. Серед них 67 шуб із натурального хутра, 72 інші шкіряні або хутряні предмети одягу (жилет, пальто, дублянка, куртка, сукня тощо) та 25 шкіряних сумок або портфелів.

Фото ЧЕСНО.

Найбільший «любитель хутра» серед українських нардепів — представник ОПЗЖ Віктор Медведчук. Він задекларував 52 предмети одягу із хутра або шкіри. Серед них 11 колекцій шкіряних сумок (у дослідженні ми враховуємо колекцію як один об’єкт) від різних виробників (зокрема Louis Vuitton, Prada, Dior, Gucci), п’ять цінних шкіряних курток різних брендів, шуби із хутра норки, соболя та шиншили.

Власницею більшості одягу із хутра та шкіри є дружина нардепа Оксана Марченко, яка нещодавно почала власну політичну кар’єру. Втім, деякі об’єкти із колекції є власністю самого нардепа. Зокрема, дублянка з хутра від Brioni або шкіряна куртка від Dolce and Gabbana.

Всього ж Медведчук задекларував 247 об’єктів у категорії «цінне рухоме майно».

Українське законодавство не зобов’язує вказувати вартість задекларованих об’єктів, якщо декларант став їх власником до подання першої своєї декларації. Цим правом користується абсолютна більшість нардепів. Тому ми не знаємо вартості більшості задекларованих об’єктів із колекцій. Найдорожчим хутряним одягом серед того, ціну чого вказували депутати, є шуба марки RinDi вартістю понад 1 млн гривень. Одяг задекларував нардеп «Слуги народу», фігурант антикорупційного розслідування Ігор Васильковський, шуба належить його дружині Олені.

Тварини у власності депутатів

Троє нардепів чинного скликання декларували тварин як власне цінне рухоме майно.

Фото ЧЕСНО.

Нардеп Костянтин Бондарєв («Батьківщина»), фігурант антикорупційних розслідувань і прогульник засідань ВРУ, задекларував 21 коня різних порід. Першого із них він отримав у власність ще 2002 року. Більшість коней є власністю його дружини Тетяни Шейніч.

Член депутатської групи «За майбутнє» гречкосій Сергій Рудик задекларував овець на суму 220 тис. гривень (без уточнення кількості тварин та будь-якої іншої інформації про них). Власницею тварин є його дружина Маріанна. Примітно, що вівці є єдиним цінним рухомим майном, яке задекларував нардеп.

Нардепка «Голосу» Олександра Устінова вчергове задекларувала своїх домашніх тварин, яких зазначає у декларації як «собаку-тапки-погризяку» та «котика-муркотика». Вона пояснила, що вперше вирішила таким чином подати декларацію ще 2018 року на знак протесту проти обов’язку громадських активістів подавати декларації. І з тих пір включає тварин до декларації щороку.

Але мати коней, овець чи домашніх тварин, це одне, а ходити на полювання і та ще й хизуватися тим, що вбиваєш тварин - це інше. Фігурант антикорупційного розслідування Андрій Пузійчук («Батьківщина») став єдиним депутатом чинного скликання Верховної Ради, який задекларував мисливські трофеї. У графі «колекції» та «предмети колекціонування із зоології» він зазначив «оброблені трофеї з полювання» із Намібії вартістю понад 565,5 тис. гривень.

Фото ЧЕСНО.

Раніше полюванням на диких тварин і чинний народний депутат Нестор Шуфрич. Зокрема є його особисте фото з полювання на носорога.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: