У Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі зійшов Благодатний Вогонь

133215-1_large
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

У храмі Гробу Господнього в Єрусалимі в суботу, 1 травня, відбулася церемонія сходження Благодатного вогоню. Його розвезуть по всіх куточках світу.

Церемонія сходження Благодатного вогню тривала близько години, інформує Слово і діло.

Сходження Благодатного вогню у 2021 році, як і в попередньому, проходило в умовах карантину.

До церемонії допустили лише 2,5 тисяч людей, при цьому всі вони повинні були мати сертифікати вакцинації.

Церемонія проходила у тому місці, де за переказами був похований Ісус Христос. На місці поховання розташований храм Воскресіння Христового.

Спочатку відбувається хресний хід, в якому беруть участь священики Єрусалимської православної церкви, Вірменської апостольської церкви, Сирійської і Коптської церкви.

Потім патріарх Єрусалимський і архімандрит Вірменської церкви заходять до Кувуклії - головний вівтар храму. Двері за ними замуровують.

Коли вогонь сходить - його передають вірянам, представникам християнських конфесій, які везуть його у різні кінці світу.

ТСН розкриває секрет сходження Благодатного вогню.

Коли сходить Благодатний вогонь

Благодатний вогонь сходить тільки за православним календарем у Велику суботу. Незважаючи на те, що щороку дата Великої суботи змінюється, сходження Благодатного вогню відбувається саме у Велику суботу, згідно з календарем.

Водночас дуже важливо, щоб цього дня у храмі Гробу Господнього служив саме православний Патріарх Святого Града Єрусалима та всієї Палестини.

Фото: ТСН

Якщо у кувуклії храму Воскресіння Христова (Гробу Господнього) у Велику суботу молитиметься  інший патріарх - вогонь не зійде. Ця традиція вже перевірена часом.

Коли Благодатний вогонь зійшов в іншому місці

Так, у 16 столітті патріарх вірменської церкви виборов у влади Єрусалима першість молитви у Велику Суботу біля Гробу Господнього, а православному патріарху Софронію взагалі відмовили у доступі всередину храму.

Тоді православний патріарх разом зі своєю паствою почав молитися перед зачиненими дверима храму. І раптом пролунав грім, колонна, біля якої молився блаженніший Софроній, тріснула, а з тріщини полився вогонь.

Фото: ТСН

З цього вогню Софроній запалив свічки та передав їх оточуванню.  А вірменський патріарх так і не дочекався в храмі сходження вогню.

Після того  влада Єрусалима надала православному патріарху особливий фірман - документ, що підтверджує виключне право православної церкви на отримання Благодатного вогню.

Тріщина, з якої вийшов вогонь, існує і зараз. Вона знаходиться на стовпі зліва біля центрального входу до храму. Її так і називають - колоною Святого вогню.

Фото: ТСН

Символ Благодатного вогню  

Благодатний вогонь є нагадуванням подій хресної смерті Ісуса Христа. Коли вночі, в суботу, у гробниці, де поховали Ісуса, з’явився вогонь. Першими це побачили охоронці і розбіглися від страху.

Благодатний вогонь -  видимий знак від Господа, милість Божа людям. Священники кажуть, що Благодатний вогонь сходить для того, щоб серця людей оновлювалися у вірі, “запалювалися” вірою.

Через Благодатний вогонь Бог говорить кожному: “Я тут! Я тебе чую, тільки вір в Мене!” “Не бійся, Я поруч”.

Вважається, якщо Благодатний вогонь не зійде - почнеться час антихриста.

Як відбувається сходження Благодатного вогню 

До храму Воскресіння Христового приходять десятки тисяч людей з усіх куточків світу. Вони тримають в руках спеціальні пасхальні свічки -  33 свічки об’єднані в купу, яку зручно тримати знизу.

Люди біля храму зазвичай дуже галасують, співають і радіють, особливо представники африканської церкви. Але коли до храму приходить православний патріарх, настає цілковита тиша. І тиша ця зберігається до самого сходження Благодатного Вогню.

Всередині храму Воскресіння Христового (Гроба Господня) усі свічки та лампадки погашені. Вхід у кувуклію - всередині храму - зачиняється та на двері накладається особлива воскова печатка воротарів Храму Гробу Господнього.

Фото: ТСН

Після того Єрусалимський патріарх у білих одежах тричі обходить кувуклію з особливою молитвою: “Воскресіння Твоє, Христе Спасе, Ангели співають на Небі...” У руках він тримає особливі свічки (купа з 33 свічок - за кількістю років життя Ісуса Христа) для прийняття Благодатного вогню.

Потім партіарх входить до гроту Гроба Господнього та промовляє молитви біля Триденного ложа Христа Спасителя. Через 5-10 хвилин у святій кувуклії відбувається сходження Благодатного Вогню. Після того одразу ж Патріарх роздає вогонь усім присутнім в храмі. У ті хвилини храм сповнений галасу розчулених людей, які на власні очі побачили сакральне диво.

Благодатний вогонь не може обпекти 

Благодатний вогонь має дивовижні якості у перші хвилини.  Він “м’який”, і навіть, коли його торкнешся, обпектися не можна.  Крім того, він не розповсюджується, як звичайний вогонь. Паломники та сміливці у перші хвилини сходження Благодатного вогню просто вмиваються ним, і це - згадка на усе життя.

Коли загасає Благодатний вогонь

Згідно давньої традиції Благодатний Вогонь Великої суботи підтримується у кувуклії цілий рік і згасає тільки наступної Великої суботи, перед наступним сходженням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: