У Львівській мерії розповіли про єдиний захід до Дня міста

IMG_7007

Завтра Львів відзначатиме 765-ту річницю з дня заснування міста.

О 13.00 годині біля головного входу до міської Ратуші відбудеться оновлена урочиста церемонія з нагоди Дня міста Львова.

«Ми не проводимо жодних масових заходів, проте відзначити День міста хочемо. Цей рік ще особливий тим, що наша країна святкує 30-ту річницю Незалежності і для нас усіх це час осмислити нашу історію, теперішнє і будувати майбутнє. Тому завтра буде здійснено якісно новий офіційний церемоніал почесної варти з нагоди Дня міста. Ми впроваджуємо нову традицію, яка свідчить про наші коріння державотворення, звернемо увагу на далекий 1300 рік, коли у нас була велика, міцна держава, і Львів був її столицею. Європейські середньовічні міста давно мають свої почесні варти», – розповіла директорка департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда.

Концепцію церемонії у мерії розробили спільно з військово-історичним клубом «Орден Паладинів», історичні реконструктори якого візьмуть у церемонії.

Як пояснюють організатори, 1300 рік – це золотий вік середньовічної держави, столицею якої на той час був Львів. Королівству Русі на той момент був 101 рік, і ще був живий король Лев Данилович, а сам Львів був столицею величезного Королівства Русі. Саме королівство, завдяки звитязі Лева та його походам, існувало в найширших кордонах, адже Лев, після смерті батька, значно розширив межі держави. Він не прийняв корони, але його син знову став королем «в повноті». Більше півстоліття існував королівський двір з його традиціями, етикетом та пафосом. Королівство Русі було класичним європейським королівством.

«Ми вирішили трансформувати наш досвід зі стилізованого театру у щось таке, що б свідчило про нашу сталу традицію, пов’язувало з нашим середньовічним королівством і прив’язати це до конкретної дати, 1300 року, як часу максимального розквіту нашої держави. Сподіваюся, ця концепція стане традиційною для нашого міста», – розповів керівник військово-історичного клубу «Орден Паладинів» Віталій Федорінін.

Подробиць заходу організатори не розкривають, але обіцяють максимально дотримуватися історичної достовірності.

Завтрашній захід буде єдиним, який організовує мерія з нагоди Дня міста.

«Ми не проводимо масових заходів, щоби не допускати скупчень людей. Ми не рекомендуємо і не заохочуємо мешканців організовувати масові заходи. Завтра наша церемонія триватиме буквально 15 хвилин. Будуть люди, які проходитимуть в той час по площі Ринок, або дізнавшись зі ЗМІ спеціально прийдуть подивитися на церемонію. Ми закликаємо всіх дотримуватися заходів безпеки, зокрема дотримуватися дистанції і бути у масках», – розповіла Наталія Бунда.

Вона додала, що у Львові планують популяризувати період середньовічної історії міста.

«Ми вже домовилися з «Орденом паладинів», що впродовж наступного року ми будемо організовувати серію лекцій, семінарів, спілкування з істориками про добу середньовіччя. Ми хочемо підняти цей пласт історії Львова, бо він не достатньо представлений і видимий. Ми хочемо заповнити цю прогалину», - додала Наталія Бунда.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: