Україна увійшла до головних пріоритетів зовнішньої політики США, – політолог

306-Ентоні-Блінкен-600x339
Фото з відкритих джерел.

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає результативним свій візит до України.

Про це він написав у своєму Twitter.

«Продуктивний час, проведений у Києві з президентом Володимиром Зеленським та всіма тими, з ким я зустрівся. Сполучені Штати рішучі перед обличчям російської агресії і в нашій підтримці роботи над реформами, які потрібні для забезпечення суверенного, демократичного та квітучого майбутнього для України», – написав Блінкен.

Блінкен – перший високопосадовець адміністрації президента США Джо Байдена, який прибув із візитом в Україну.

Державний секретар США Ентоні Блінкен прилетів до України з офіційним візитом в ніч на 6 травня. Він провів зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, народними депутатами, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Також Блінкен зустрівся з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, іншими офіційними особами й представниками українського громадянського суспільства, зокрема знайшов час і для зустрічі з предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм.

Також Блінкен зазначив, що був радий зустрітися із «сміливими українцями», які щодня працюють задля подолання корупції та сприяння судовій реформі в Україні.

«Вони ведуть свою країну до світлого майбутнього, за яке боролися українці під час Революції Гідності», - додав держсекретар.

«Він приїхав з метою провести дуже серйозну розмову з керівництвом України і він це зробив», – прокоментував для ІА Дивись.інфо політолог Ігор Тишкевич.

Натомість Володимир Фесенко переконаний, що насамперед важливий сам факт цього візиту.

«Україна – перша країна Східної Європи, яку відвідав Блінкен. І це говорить про те, що наша країна увійшла до головних пріоритетів зовнішньої політики США. І головна суть цього візиту – підтвердження та розвиток партнерських відносин між нашими країнами, а також для нової адміністрації США – практичне підґрунтя для подальшого розвитку цих відносин з нинішнім керівництвом України»,  – пише політолог Володимир Фесенко.

Зеленський обговорив з ним питання Донбасу, «Північного потоку-2» та реформ в Україні. Водночас Ентоні Блінкен наголосив на важливості боротьби з корупцією для подальшого просування реформ в Україні.

«Що вам сказати? Нелегко, ой, нелегко в 43 рочки вчитися мистецтву дипломатії. Навіть якщо в твоєму розпорядженні всі академії країни, включно з Трускавецькою. Добре, хоч дорослі вдома є. Зокрема Порох, який зранку провів зустріч з Блінкеном під час формальної зустрічі з главами фракцій», – прокоментував у Fb зустріч Зеленського з Блінкеном Олександр Палій, історик, експерт-політолог.

На зустрічі Ентоні Блінкена з головою Верховної Ради Дмитром Разумковим та головами депутатських фракцій окремо було порушено питання про виконання закону України про управління об'єктами державної власності щодо призначення голови правління НАК «Нафтогаз».

Згідно з повідомленням, учасники зустрічі відзначили, що для успішного майбутнього України одним із пріоритетів має бути верховенство права та дотримання рівності перед законом.

В своєму інтерв’ю для «Радіо Свобода» держсекретар заявив, що США розглянуть запит України щодо надання озброєння та обіцяють докласти зусиль, аби РФ не пішла на новий акт агресії.

«США залишаються важливим союзником України в умовах російської гібридної агресії. Інтенсивні українсько-американські відносини впливають навіть на американську внутрішню політику. У 2019 році перший із двох імпічментів Дональду Трампу був пов'язаний із справою відмови у затвердженій Конгресом США військовій допомозі, якщо не буде надано компрометуючого матеріалу на родину конкурента Трампа на виборах у листопаді 2020 року Джо Байдена. Показово, що у Конгресі США зберігається двопартійний консенсус щодо України. Існують думки щодо можливості залучення України до плану дій щодо набуття членства в НАТО вже на саміті Північноатлантичного альянсу, який має відбутись 14 червня 2021 року. США очікують від України більшої послідовності у протидії корупції, незалежному контролі діяльності державних монополій (Укроборонпром, Укрзалізниця, Укратом), деолігархізації»,  – прокоментував  Андрій Мартинов, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: