Саміт НАТО: у Зеленського розповіли, чому Україна не отримала запрошення

ae7e9e68e65f2b2c0e985c9c42f2d04e
Фото: АР

В Офісі президента вважають, що в НАТО ще можуть переглянути рішення про проведення саміту Альянсу "у вузькому колі" і запросити до участі партнерів, зокрема й Україну.

Про це повідомляє УП з посиланням на узаступника керівника ОП Ігоря Жовкву.

За словами Жовкви, в Альянсі було ухвалено рішення про проведення 14 червня засідання Північноатлантичної ради НАТО на рівні глав держав та урядів країн-членів Альянсу. Тобто цьогорічний саміт НАТО буде проведений без участі країн-партнерів, до яких належить і Україна.

При цьому Жовква зауважив, що Альянс дійсно іноді не проводить саміти із залученням країн-партнерів. Наприклад, такими були саміти у Лондоні 2019 або Страсбурзі/Келі 2009, які пройшли лише за участю країн-членів. Тому цьогорічний саміт Альянсу після обрання нового президента в США досить очікувано може проходити саме у "вузькому колі" держав-членів НАТО, додав він.

Водночас Жовква наголосив, що "головним для нас є змістовне наповнення саміту 14 червня".

"Тут ми можемо буди впевненими, що тема України буде обов’язково обговорена. Про це нас запевняли всі наші найближчі партнери-члени НАТО – і США, і Канада, і Німеччина, і Франція, і Польща", - зазначив він.

Що стосується можливих рішень саміту, в тому числі щодо України, то вони будуть зафіксовані у його загальному підсумковому документі, підкреслив заступник керівника ОП, додавши, що робота над таким документом ще триває.

"Ми продовжуємо переговори з нашими партнерами, щоб забезпечити врахування інтересів України у підсумковому рішенні Альянсу", - заявив Жовква.

Водночас, як повідомляє Еспрессо, Володимир Зеленський та президент Латвії Егілс Левітс підписали спільну декларацію про європейську перспективу України.

Президенти відзначили прогрес, досягнутий у впровадженні Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та підтримали необхідність її оновлення.

Крім цього, вони погодилися з необхідністю стратегічного перегляду ініціативи "Східне партнерство" та висловили наміри посилити спільні зусилля з підтримки інтеграції України до Європейського Союзу.

Левітс запевнив, що Латвія підтримає Україну, коли наша держава буде готова до відповідного кроку та подасть заявку на вступ до ЄС.

Латвія стала третьою державою, з якою Україною підписано таку декларацію, слідом за Литвою та Польщею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: