Російські кораблі навмисне заважали спільним морським навчанням України та США під Одесою

news_20210509_080313_1620536593
Фото: ДПСУ

8 травня на відстані понад 100 морських миль від Одеси у водах України флагман морської охорони "Григорій Куроп’ятников" зустрів корабель Берегової охорони США "Hamilton". Водночас російські кораблі небезпечно маневрували поруч й навмисне створювали перешкоди.

Про це цдеться в повідомленні Держприкордонслужби України.

Американські партнери прибули в Україну із дружнім візитом, в рамках якого пройдуть спільні маневри в морі, тренінги з обміну досвідом в оглядових та штурмових операціях, й ділова зустріч представників охоронців морських кордонів та забезпечення безпеки судноплавства двох держав.

За планом спільних навчань кораблі прикордонних відомств США та України на переході морем відпрацьовували злагодженість дій у міжнародній тактичній групі. Елементи спільного маневрування із нарощуванням складності, в тому числі й з відбиттям повітряного нападу, майже не довелось імітувати.

За сталою традицією, дії партнерів пильно відстежували та супроводжували своєю присутністю кораблі РФ. Цього разу на «полювання» відправились два прикордонних сторожових корабля БО ПС ФСБ РФ проекту «Охотнік», трохи віддалено, але досить нав’язливо кружляв ще один корабель ЧФ РФ.

Кораблі країни-агресорки то оголошували вигадані координати закритих районів, вимагаючи залишити їх, то небезпечно маневрували і намагалися штучно звузити зону маневру для українського й американського кораблів. Не відповідали на виклики на зв’язок по каналах міжнародної морської безпеки. Зухвале порушення норм міжнародного морського права ретельно зафіксовано і задокументовано українськими прикордонниками.

Нагадаємо, за повідомленням УП, Росія призупинила дію права на мирний прохід для іноземних військових кораблів та інших державних суден в трьох районах Чорного моря поблизу окупованого Криму.

Обмеження діятиме з 21:00 24 квітня до 21:00 31 жовтня. На цей час будуть закриті ділянка акваторії уздовж узбережжя між Севастополем і Гурзуфом, район біля берегів Керченського півострова на траверзі Опукського природного заповідника та ділянка біля західної частини захопленого Росією Криму.

Водночас російське військове відомство стверджує, що всі зони, доступ в які для іноземних кораблів тепер закритий, "знаходяться всередині територіальних вод Росії".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: