«Жертви моди»: 10 вбивчих стандартів краси наших предків

V0048935 Women wearing crinolines set on fire, ca. 1860, lithograph
Фото: Всвіті

У кожній епосі та у кожного народу існували свої поняття про красу. І часом, щоб відповідати цим стандартам, дівчата жертвували своїм здоров’ям, зовнішнім виглядом і навіть життям.

При цьому ті речі, які зараз нам здаються дивними і дикими, колись були звичною буденністю для модниць.

Пропонуємо вашій увазі список небезпечних і смертельних речей, на які йшли наші предки в ім’я краси.

Небезпечна фарба для волосся

Уже в XIX столітті модницям були доступні промислові фарби для волосся. Проте безпека цих фарб залишала бажати кращого. Їх виготовляли з додаванням свинцю або ж отруйного азотнокислого срібла. Фарби негативно впливали на шкіру, волосся і легені, а результат фарбування був непередбачуваним. Так, наприклад, замість благородного чорного кольору волосся набувало зеленого відтінку.

Крем з ціанідом і ртуттю

У мазі і креми для видалення веснянок і плям щедро додавали ціаністий калій або ртуть. Робилося це для відбілювання шкіри і боротьби з небажаною пігментацією. Ртуть накопичувалася в організмі і скорочувала роки життя красуні.

Сулему (або хлористий ртуть) застосовували для надання шкірі м’якості і шовковистості. А також нею лікували сифіліс. Сулема – дуже отруйна речовина, яка вражає роботу центральної нервової системи.

Рум’яна з кіновари

Кіновар – вулканічна мінеральна руда, з якої отримують ртуть. Мінерал має яскраво-червоне забарвлення, що нагадує кров. Саме тому на основі кіновари робили рум’яна і пудру. У косметичних цілях її використовували ще у Стародавній Японії і Стародавньому Китаї. А пізніше за допомогою кіновари фарбували волосся.

Як і всі з’єднання ртуті, кіновар токсична. Вдихання її парів призводить до тяжких отруєнь.

Стьожкові черви для схуднення

«Їсти! Їсти! Їсти! І завжди залишатися стрункою! Жир, ворог, який скорочує ваше життя, вигнаний! Як? За допомогою оброблених стьожкових червів».

Навіщо мучити себе нудними дієтами і фізичними навантаженнями, якщо хочеш схуднути? З’їж таблетку з яйцями стьожкового черва – і моментально підуть зайві кілограми. Саме такою логікою керувалися багато модниць, ковтаючи таблетки, що містять паразитів. І худнули. Тільки ось слідом за схудненням приходили проблеми зі здоров’ям: нудота, анемія, ослаблення імунітету, втома і головні болі.

Байкові сукні

У Вікторіанську епоху увійшли в моду фланелеві сукні, сорочки та піжами. Але, на жаль, не всі їх могли собі дозволити. Дорогу фланель замінювали дешевою байковою тканиною. Головна проблема байки полягала в тому, що вона легко загорялась, і нерідко це ставало причиною того, що людина, одягнена в байкову нічну сорочку і тримає в руках свічку, могла постраждати від її полум’я, аж до смертельного результату.

Сточування зубів

У кожного народу свої поняття про красу. Наприклад, в Індонезії заради досягнення ідеалу краси жінки обточували зуби і робили їх схожими на акулячі. Або, навпаки, повністю сточували ікла. Кажуть, і сьогодні можна зустріти красунь з обточеними зубами. Процедура деформації зубів не тільки болісна, але і небезпечна. Через пошкоджену емаль в організм легко можуть проникнути різноманітні інфекції.

Прикраси для зубів

Близько 2 000 років тому представники цивілізації майя прикрашали  свої зуби золотом і дорогоцінним камінням. В зубах просвердлювали невеликі дірки, куди потім вставлялися діаманти або крапельки золота. У Стародавньому Єгипті теж існувала схожа технологія. Подібні прикраси були символом багатства і високого статусу.

Деформація черепа

Деформація форми черепа – ще один древній і досить дивний ритуал краси. Гарною вважалася довга голова, що нагадує за формою яйце. Археологи знаходили такі черепи по всьому світу – від Південної Америки до Близького Сходу. Череп зазнавав змін починаючи з дитячого віку: дітям туго перебинтовували голову стрічками або прив’язували спеціальні дощечки. Такі маніпуляції негативно позначалися на роботі головного мозку, і часто діти просто вмирали.

Бинтування грудей

Середньовічний ідеал жіночої краси – це маленькі груди. Виник він з християнського світогляду. Жіночі форми повинні бути аскетичними: худі стегна, пласкі груди, маленькі руки і ноги, тонкі губи. Щоб досягти такого ідеалу краси, дівчатам починали бинтувати груди ще з малих років. Робилося це для того, щоб молочні залози не розвивалися.

Вагітність

В середні віки існував культ Діви Марії. Разом з ним прийшла і «мода» на вагітність і обвислі від годування груди. Середньовічна красуня була або вагітна, або носила накладки на живіт. Виношування дитини (однієї за іншою) і пологи забирали багато сил і здоров’я у жінок, а важкі накладки на живіт травмували хребет.

Джерело: Всвіті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: