Екссудді, який виніс розстрільний вирок бійцю УПА, підвищили пенсію

image
Фото з відкритих джерел.

Колишній суддя Апеляційного суду Волинської області Борис Плахтій через суд домігся перерахунку пенсії.

Ексслуга Феміди відомий тим, що засудив до страти бійця УПА Івана Гончарука.

Про це повідомляє у Fb проєкт Prosud.

Йдеться про те, що у березні 2020 року Плахтій звернувся до суду з вимогою перерахувати йому пенсію. Восени 2020 року суд повністю задовольнив клопотання судді у відставці, а Пенсійний фонд навіть не став подавати апеляцію, й через місяць рішення набуло законної сили.

Таким чином Борис Плахтій наразі отримує майже 203 тисячі гривень пенсії на місяць.

Нагадаємо, суддя Борис Плахтій засудив Івана Гончарука до розстрілу в 1987 році, а сам вирок був приурочений до 70-річчя жовтневого перевороту. Гончарук був останнім воїном УПА, якого засудили до смертної кари в СРСР. Родичі досі не знають, де він похований.

На момент винесення вироку Івану Гончаруку було 62 роки. Вояк УПА у 1946 році вже був засуджений до 20 років каторжних робіт та п'яти років позбавлення громадянських прав. Покарання він відбував у таборах Колими. В Україну повернувся аж у 1975 році.

У 1987 році підпільника заарештували вдруге. Заяву на нього написав односелець, який співпрацював з НКВС. Гончарука звинуватили у «вбивствах радянського партійного активу та мирних радянських громадян», хоча не вдалося довести його причетність.

Коли Анну Шептур, свідка по справі, спитав слідчий, чому вона вважає, що Гончарук вбив її батька, вона відповіла: «Мені про це сказала мати, яка нині покійна, а їй це стало відомо з сусідських чуток». Іван Гончарук до останнього не погоджувався з фальшивими обвинуваченнями.

На останньому слові у суді він сказав: «На моїй совісті вбитих людей немає».

12 липня 1989 року, за два роки до проголошення незалежності України, Івана Гончарука розстріляли.

У квітні 2021 року Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій повністю реабілітувала Івана Гончарука – бійця УПА, якого розстріляли в СРСР в липні 1989 року, за два роки до проголошення незалежності України.

На думку члена нацкомісії Володимира Бірчака, справа щодо українського повстанця була сфальсифікованою. Так до свідків були залученні діти вбитих 40 років тому радянських активістів, штатних та позаштатних працівників НКВС, яким на той момент було по 10-12 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: