Садовий попри карантин вирішив провести Leopolis Jazz Fest

IMG_4559

У Львові попри карантин відбудеться фестиваль Leopolis Jazz Fest 2021.

Він стане першою великою концертною подією, яка пройде в Україні з початку пандемії.

Як запевняють організатори, фестиваль відбудеться з дотриманням усіх карантинних норм, врахуванням досвіду експериментальних концертів у Європі і в разі відсутності негативних наслідків стане зразком для проведення масових заходів під час карантину в Україні і стартом відновлення культурного та економічного життя.

«Ми хотіли поінформувати про дуже мужнє рішення, яке ми прийняли – зробити все можливе і неможливе, щоб дати радість для людей світу почути добру музику з 24 до 27 червня. Все, що можливо, будемо застосовувати. Я думаю, що модель, яку ми випрацюємо у Львові, буде базовою для багатьох країн Європейського Союзу та всіх українських міст. В цілому, переживання є, але коли дивишся список хедлайнерів цього фестивалю, то є велика радість, що ми зможемо отримати таку насолоду. Безпека – перш за все, здоров`я людей – перш за все. Мета нашого івенту – щоб люди, які будуть виїжджати зі Львова, були більш здорові, щоб джаз оздоровлював всіх нас. Тому тестів буде багато. Це буде певний дискомфорт, але нема ради, бо безпека та здоров`я – це фундамент, на якому ми робимо фестиваль цього року», - розповів під час пресконференції міський голова Львова Андрій Садовий.

Ідею проведення фестивалю підтримали міністерства культури та охорони здоров’я.

«Дуже важливо напрацювати механізми і стандарти, в який спосіб ми можемо відновити культурну діяльність. Ті досягнення, які впродовж 10 років мав фестиваль у Львові достойні, щоб відпрацювати такі механізми саме на Leopolis Jazz Fest. Це важливо і для туристів, які відвідують Львів і для концертної індустрії, яка скоротила свої доходи минулого року десь на 20%, а якщо рахувати падіння сплати ПДВ, а отже обсяг реалізованих послуг, то падіння взагалі склало 70%. Тому ми напрацьовуємо не лише механізм проведення таких закладів, а й над сертифікатами, які будуть надаватися на їх відвідання, щоб відновити попит і підтримати індустрію. Сподіваємося, що з огляду на те що ЮНЕСКО оголосило конкурс на обрання головного міста джазу в межах Міжнародного дня джазу у 2022 році, цей фестиваль сприятиме, щоб Львів отримав цей статус», - заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

«В жовтому рівні епідеміологічної небезпеки є дозволено проведення масових заходів з розрахунку 1 людина на 4 м кв, якщо це на вулиці, або 50% заповненості зали. Зараз до нас індустрія звернулась, щоб розглянути питання про 80% заповненості зали. Ми це будемо додатково розглядати. Будемо дивитись на усі локації, які будуть працювати на фестивалі – відкриті, закриті. Також ми хочемо запровадити певний такий нюанс, який дасть старт проведенню масових та інших заходів – це питання безпечності людини, яка приходить на фестиваль. Ми можемо говорити про сертифікати, які будуть впроваджуватись у нашій країні, але оскільки є обмежений доступ до вакцини, тому доступ до фестивалю надавати ще зарано. Ми пропонуємо перейти до застосування експрес-тестів при вході на територію проведення заходу. Тому у нас буде вимога зробити декілька зон, де буде зона тестування, зона очікування та зона проведення заходу,  а також зона проведення контролю квитків, перебування організаторів. Можна використовувати електронний застосунок, думаю, що у Львові досить швидко зроблять такий застосунок і він буде працювати. Купив квиток, поставив застосунок, тобі зробили тест, поки ти ще у зоні очікування, тобі приходить результат з QR-кодом, який ти далі можеш показати. Якщо є інші варіанти, які забезпечать безпеку і унеможливлять інфікування учасників заходу, ми прислухаємось і досить швидко змінимо нормативні вимоги, щоб захід пройшов і був результат», - заявив головний державний санітарний лікар України, заступник Міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Зважаючи на заходи безпеки, цьогоріч діятимуть нові правила: кількість гостей у партері, пікнікових зонах буде скорочено удвічі; буде впроваджене масове тестування для усіх гостей фестивалю, які купили квитки; вхід у пікнікові зони буде організовано за попередньою реєстрацією за символічну вартість для контролю кількості людей; у разі позитивного тесту або підвищеної температури Оргкомітет  повертає гостю кошти за квитки, а такі гості не допускаються на локації фестивалю; усі локації фестивалю будуть облаштовані засобами дезінфекції та дотримуватись усіх рекомендацій згідно з постановою; музиканти, оргкомітет та підрядні організації також будуть проходити тестування.

Організатори фестивалю зроблять акцент на відеотрансляціях концертів наживо. З будь-якої точки світу можна буде долучитися до прямих ефірів і стати онлайн-гостем заходу. Також буде випущено новий мобільний додаток Leopolis Jazz Fest.

Тим часом, як розповів артдиректор Leopolis Jazz Fest Олексій Коган,  зірки джазу, підтвердили свою готовність приїхати для Львова. Зокрема, на Сцені ім. Е. Рознера виступить британський співак, володар чотирьох премій Греммі, зірка світового масштабу – Seal. Серед хедлайнерів також американський трубач та композитор Кріс Ботті, один із провідних джазових музикантів сучасності Камасі Вашингтон, джаз-оркестр Лінкольн-центру (JLCO) – це біг-бенд з 15 віртуозних музикантів на чолі з Вінтоном Марсалісом, Ізраїльський контрабасист Авішай Коен.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: