Історії від Вусатого Пана: «Держава митників і контрабандистів»

182839962_1120765418391115_6167024198593709173_n

Сьогодні Вусатий Пан розповість читачам ІА Дивись.info історію про те, як виникла Руська держава, на підставі якої почав формуватися руський народ, що у ХІХ столітті став називати себе українським.

Сьогодні Вусатий Пан розповість читачам ІА Дивись.info історію про те, як виникла Руська держава, на підставі якої почав формуватися руський народ, що у ХІХ столітті став називати себе українським.

«Жива нація змінюється та розвивається. Може кілька націй злитися в одну, а може, навпаки – одна нація розділитися на декілька в час культурного розвитку. Тому нема нічого дивного у тому, що Русь починалася не зовсім такою, якою ми маємо її зараз. І якщо чесно, коли кажуть, що ми Русь, а Росія – це орда чи коли в Росії кажуть, що вони – Русь, а ми – Дике Поле – це всього лише зайві емоції з обох сторін. І хоча сьогодні Росія – це фашистська держава з фашистською ідеологією, з якою ми маємо боротися, все-таки треба розібратися у тому, як воно було насправді.

Отже, були слов’янські племена, які жили відносно осіло. Але будь-який народ звідкись прийшов під час Велике переселення.

Саме у V столітті починається Велике переселення народів і саме тоді вже є звістки про слов’янські племена, які жили на теренах, зокрема сучасної України

Історія така – після римського кліматичного оптимуму, коли температура на Землі була висока, а древні римляни через спеку ходили без штанів, почалося похолодання. Найімовірніше, це був один з чинників, коли і слов’янські, і германські племена зсунулися з північних земель трохи на південь, де могли займатися скотарством і землеробством. Саме у V столітті починається Велике переселення народів і саме тоді вже є звістки про слов’янські племена, які жили на теренах, зокрема сучасної України, є звістки про племенні союзи на чолі з Арбогастом, які добряче давали припалити сусідам, а потім прийшли авари і добряче дали прикурити слов’янам. Зрештою ця слов’янська протодержава розпадається. А наприкінці VIII – початку ІХ століття починається доба вікінгів. У Скандинавії погіршилися кліматичні умови, стало проблематично займатися землеробством, і багато гарячих голів рушають у море на пошуки пригод – торгувати, але передусім грабувати. Так вони опинилися на теренах Східної Прибалтики.Власне, конунг Рюрик створює свою державу у гирлі Волхова. Він починає потихеньку брати податки з місцевих слов’ян та фіно-угорських племен.

Саме скандинави стали на чолі майбутньої Київської Русі. Це вже у ХІХ столітті, коли почали панувати романтичні настрої, з’явилося обурення: як це так, що слов’янську державу заснували скандинави? Тоді почався рух антинорманістів. Хоча в усіх літописах писалося про варягів.

Але повернімося до Київської Русі. Отже, вікінги починають опановувати річкові торгівельні шляхи, адже торгівля – головний двигун цивілізації. Усі держави та імперії так чи інакше виникали навколо торгівельних шляхів. Наприклад, грецькі міста-поліси засновувалися для торгівлі на узбережжі Чорного та Середземного морів, зокрема і на території сучасної України. Це фактично була торгівельна факторія – «супермаркет», до якого ходили місцеві скіфи.

Усі держави та імперії так чи інакше виникали навколо торгівельних шляхів

Так само й вікінги. Що вони могли взяти з місцевих слов’ян? Хутро, шкури тварин, їжу тощо. Але ж вікінгам цього було мало і вони стали думати, де можна збути те, що їм постачають місцеві племена. Вони розуміють, що якщо протягнути суходолом свої човни з Волхова до Волги, то можна йти до арабів, або до Дніпра – і йти до візантійців. А Візантія – це Константинополь, найбільше місто у тодішньому світі, всесвітній торгівельний центр, який можна пограбувати або домовитися про торгівлю.

У «Повісті временних літ» написано, що дружинник Рюрика Аскольд прийшов у Київ і звідти на човнах зробив рейд у Константинополь. Потім прийшов інший дружинник Рюрика – Олег, який був регентом при малолітньому синові конунга. Він вбив Аскольда і сів у Києві, звідки пішов на Константинополь. Ну, і звісно ж знаменита історія, коли Олег прибив свій щит до врат Царгорода. Це означало, що він уклав торгівельну угоду. До речі, текст торгівельної угоди русів з візантійцями вписаний у «Повість временних літ». Якщо більшість тексту виглядає трохи міфічно, то коли доходиш до тексту угоди, видно, що літописець взяв реальний документ і «скопіпастив». Де зокрема зазначено, що якщо купці від русів прийдуть, то ставити їх туди, давати їм такі-то привілеї, а якщо буде заподіяна шкода, то ось у такий спосіб її відшкодувати. Щоби християни іменем свого Бога присягали тут, а язичники – ось тут.

З Києва легше ходити в головну «Бедронку» тодішнього світу

І ось Олег виголосив свою знамениту фразу: «Хай буде се мати городам руським». Важко сказати, що він мав на увазі. Так чи інакше, Олег робить Київ центром своєї держави. Чому? По-перше, з Києва легше ходити в головну «Бедронку» тодішнього світу. По-друге, сидячи в Києві, легше контролювати увесь торгівельний шлях. А що це значить? Якщо ти береш мито з купців, які подорожують, ти гарантуєш їхню безпеку. Тобто ти маєш добряче надавати по голові місцевим слов’янам, щоб вони знали, якщо пливе корабель з купцями, то на постріл стріли до нього не наближатися. І тому почали опановувати землі навколо Дніпра і сусідніх річок, де можна щось брати з місцевих племен і сплавляти рікою. Так виникає держава, яку потім назвуть Київська Русь. Якби сказали сучасники, держава митників та контрабандистів.

Князі укладали угоди з візантійцями, німцями, французами.Так Новгород відходить на другий план, бо з Києва торговий шлях легше контролювати. Наприклад, коли Володимира запроторили княжити у Новгород, він вважав це за покарання. Київ був головним містом.

Після хрестових походів шлях з варяг у греки занепадає – Європа піднімається, розвивається мореплавство і самі кораблі стають більшими, вже незручно ходити Дніпром. Тому в ХІІ столітті Київ не був вже так потрібний, а держава Київська Русь починає розпадатися, на уламках якої утворюються інші, зокрема Галицько-Волинське князівство.

У ХІІ столітті Київська Русь починає розпадатися, на уламках якої утворюються інші, зокрема Галицько-Волинське князівство

Ось така була незвична і цікава держава. Нас знали і шанували від Британії до Волги, бо Україна – це Європа».

А відео історію про державу митників і контрабандистів ви можете переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: