Трохи французького гумору: у театрі Заньковецької сьогодні прем'єра (фото)

IMG_9395

Французький гумор на сцені львівського театру. Вже сьогодні Національний академічний драматичний театр імені Заньковецької презентуватиме прем’єру п’єси «Ім’я».

За основу взяли однойменний французький художній фільм режисерів Олександраде ла Пательера і Матьє Делапорта, який вийшов на екрани 2012 року. Переклад на українську мову зробила Соломія Гриценяк. Режисер-постановник вистави В’ячеслав Жуков розповів ІА Дивись.info, що у виставі демонструють комедію людських відносин, а також показують, як суспільство любить безпідставно навішувати ярлики.

«Французи, як ніхто інший, тонко відчувають комедію. Тому, коли запропонували взяти комедійний матеріал, комедію-асоціацію з французами, то хотілося, щоби це була не просто комедія заради комедії, а щоби там був зміст. Я шукав і випадково натрапив на фільм «Ім’я».

режисер В’ячеслав Жуков

Мені, власне, й сподобалось це, що за французькою легкістю однаково стоять людські стосунки. Тож ми намагались вийти саме на такі стосунки, які є всюди – чи то в Польщі, чи в Китаї – не лише у Франції. Винести загальнолюдські почуття – саме це й відбувається у п'єсі.

Стається так, що все таємне одного вечора стає явним. За одним невинним жартом розкручується вир людських стосунків і почуттів. Ця п'єса витягує на поверхню величезний пласт соціальних проблем, прихованих таємниць і суспільних ярликів. Тут кожен персонаж відкриває за один вечір себе. 30 років вони всі були нерозлучними друзями, але один від одного мали дуже багато таємниць. У цей вечір розкриваются глибинні людські стосунки», – розповів Жуков.

Також режисер додає, що найбільше йому до вподоби те, що французи не бояться відкривати будь-які табу і жартувати над ними: «Вони люблять про це поговорити. Оце і є головний етап осмислення та переродження, коли ми не боїмось вийти на якусь проблему і про неї розповісти. Це зробити дуже важко, але коли ти це зробив, як каже один з героїв п'єси, «я зізнався в дитячій таємниці і мені стало легше».

Щодо сюжету, то йдеться про вечерю, яку організувала сімейна пара Елізабет та П'єр і на яку були запрошені їхні друзі та родичі. Ідеальна атмосфера вечора, друг дитинства Клод та бесіди за келихом вина – це лише початок. Вінсент, який скоро стане батьком, приїжджає на сімейну вечерю до своєї сестри Елізабет. Вони мило спілкуються і жартують в очікуванні його дружини Анни. Коли мова заходить про дітей і Вінсент активно цікавиться тонкощами майбутнього батьківства та виховання, розмова заходить на тему імені малюка. Всі прагнуть його вгадувати, пропонують свої варіанти... й тут починається найцікавіше – Вінсент каже, як хоче назвати дитину… Ім’я викликає спершу шок, потім гнів і несприйняття. Ідеальна атмосфера зникає і відкриває «скриньку» з усіма неприємними секретами з особистого життя.

Вистава розпочнеться сьогодні, о 18 годині, на камерній сцені. Також «Ім’я» покажуть у неділю, 23 травня. І ще заплановані три вистави на червень – 2, 8 і 18 числа.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: