Сколівській громаді бракує коштів на утримання лікарні

188771_лікарня Сколе_photogoroda.com._960x380_0
Лікарня у Сколе.

Унаслідок децентралізації на Львівщині ліквідували Сколівський район, відтак усі районні установи, перейшли на утримання Сколівської громади. Однак коштів на їх утримання в місцевому бюджеті бракує.

Про це повідомляє Еспресо.Захід.

«Наші медичні заклади були розраховані на увесь Сколівський район, де проживало 47 тисяч осіб. А зараз у нашій громаді трохи більше 20 тисяч осіб. Утримання Сколівської лікарні повністю лягло на плечі нашої громади, хоча заклад також обслуговує мешканців Славської та Козівської громад, – каже Микола Романишин, голова Сколівської міської ради. – Лише утримання її в зимовий період: тепло, електрика, вода – це мільйон гривень щомісяця. Я випросив у Славської ОТГ мільйон гривень на цілий рік. Козівська громада грошей не має – розраховувати на якесь співфінансування з їхнього боку годі. Тому маємо насправді складну ситуацію. Можливо,  доведеться скорочувати лікарню щонайменше на третину, а це зачіпає відносини з НСЗУ. Зрештою, лікарня нам потрібна, тому шукаємо шляхи виходу з цієї ситуації. Насамперед треба модернізувати систему опалення, аби не гріти повітря довкола будівлі. Бо саме опалення забирає величезну суму. Але й на модернізацію потрібні чималі кошти».

За словами Микола Романишина, проблема ще й у тому, що Національна служба здоров'я не виконує закону про статус гірських територій. Зокрема, він передбачає, що заробітна плата містить 25-відсоткову надбавку для працівників бюджетних установ гірських територій. Однак НСЗУ це не враховує.

«Щиро кажучи, я поки не знаю, яким чином урятувати лікарню від скорочення. Наразі ініціюватиму зустріч з представниками департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації, Стрийської районної лікарні, Славської та Козівської громад. Маємо спільно напрацювати варіанти виходу з цієї ситуації, адже лікарня потрібна не лише мешканцям нашої громади», – каже Микола Романишин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: