Які цінності вилучили митники на Львівщині та кому їх передали

1

Упродовж останніх років Львівські митники передали музеям України безліч історичних та культурних цінностей. 

Упродовж останніх років Львівські митники передали музеям України безліч історичних та культурних цінностей.

Про це розповіли у прес-службі Галицька митниця Держмитслужба.

Сьогодні, 18 травня, більш ніж 150 країн світу відзначає Міжнародний день музеїв. Це свято започатковане ще у 1977 році за рішенням Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв.

Із нагоди свята Галицька митниця Держмитслужби вкотре наголошує на тісній та важливій співпраці відомства із музеями України, зокрема щодо проведення мистецтвознавцями або експертами уповноважених організацій експертизи культурних цінностей, затриманих митними органами, а також щодо передання музеям конфіскованих культурних цінностей та експонатів.

Важливо відмітити, що тільки упродовж останніх років митники передали музеям України сотні історичних та культурних цінностей, що незаконно перетинались через митний кордон України.

«Сьогодні близько 2,5 тис. предметів, які вилучили галицькі митники, перебувають на експертному дослідженні. Переконаний, що більшість із них займуть почесне місце серед експонатів музеїв України. Тож, з нагоди Міжнародного дня Музею вітаємо всіх працівників музеїв України зі святом, бажаємо подальшої діяльності в дусі творчості та інновацій та дякуємо за таку відповідальну співпрацю із митними органами України», — зазначив Андрій Колобродов, керівник Галицької митниці Держмитслужби.

Національному музею історії України у Другій світовій війні та Львівському історичному музею було передано 58 експонатів, з яких більша частина – зброя. Зокрема, Львівський історичний музей отримав унікальну колекцію зброї XVIII-XXІ століть. Найстаршому предмету – англійській піхотній шпазі - понад 220 років.

До Миколаївського обласного художнього музею імені В.В.Верещагіна передано 26 ікон. Найдавнішими і найціннішими є ікона Богородиці з дитям, виготовлена в Україні у ХVIII ст., та ікона преподобного Олександра Свірського, 1794 року.

Державному історико-культурному заповіднику «Межибіж», що на Хмельниччині, передано ікону Миколи Чудотворець та стародавні монети.

А нещодавно Львівській галереї мистецтв імені Бориса Возницького Галицька митниця передала ікону 1864 року. Її вартість без оцінки окладу срібла і каміння становить 20 тис. євро.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: