У мерії остаточно погодили чергові позики для Львова

_MYL0099

Депутати Львівської міської ради погодили запозичення до бюджету Львівської міської територіальної громади у 2021 році.

Йдеться про кредитний договір між Львівською міською радою та ЄБРР.

«Ми вчора підписали кредитний договір з Європейським банком реконструкції та розвитку. Договір на 22 млн євро. ЄБРР надає кредит в сумі 10 млн євро і, відповідно Європейський фонд сталого розвитку вперше надає кредит 12 млн грн. Відсоткова ставка зменшена до 2,1%. Це є дуже добрі умови. Ми зможемо підтримати найбільші наші комунальні підприємства, які є учасниками кредитних проєктів з Європейським банком реконструкції і розвитку», - розповіла директорка департаменту економічного розвитку Ірина Кулинич.

Запозичені кошти підуть на здійснення заходів з підтримки ліквідності та рефінансування існуючих клієнтів Європейського банку реконструкції та розвитку - комунальних підприємств ЛКП «Львівелектротранс», ЛКП «Львівавтодор», ЛМКП «Львівводоканал», ЛМКП «Львівтеплоенерго» та ЛКП «Зелене місто» з метою пом’якшення впливу кризи COVID-19 у межах «Пакета солідарності».

Депутати також погодили запозичення на загальну суму 390 млн грн у двох державних банках.

«Пропонується здійснити у 2021 році внутрішні запозичення до бюджету Львівської МТГ на суму 390 млн грн. Насамперед мета запозичень - залучення коштів до фінансування бюджету розвитку Львівської МТГ. Пропонується відкрити кредитні лінії у двох державних банках - в «Укргазбанку» на суму 220 млн грн і в «Укрексімбанку» на суму 170 млн грн. У відповідний проєкт ухвали ми вносимо технічні правки, відповідно до скерованих листів банків. Відсотки пропонуються відповідно до ставки Національного банку України, плюс маржа і розмір відсотків річних не більше 17%», - пояснила Ірина Кулинич.

Як додав міський голова Львова Андрій Садовий, дохідна частина бюджету Львова недовиконується, тому у міста немає іншого виходу, як брати запозичення.

«За квітень ми маємо виконання бюджету 101,4%, а загалом за 1 квартал нема виконання. Реверсна дотація вирівнювання забирає 750 млн грн з нашого бюджету цього року, а вона рахується за показниками 2019 року. Але це не чесно. Це складна ситуація. Ми повинні балансувати. Прийняв Кабмін рішення, що за газ треба платити наперед, а де ці 200 млн грн взяти, якщо ми це не планували? Сьогодні буде нарада, всі мери міст будуть говорити, що це робити не можна. COVID-19 вдарив по усіх. 600 млн грн ми недобрали торік до бюджету. Якби держава у нас не забрила 751 млн грн, то ми б не мали потреби у цих запозиченнях. У ці складні часи місто має знаходити усі можливі варіанти», - заявив Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: