Війна чи імітація: що думають експерти про справу Медведчука

медв9

Офіс генпрокурора вніс апеляцію на рішення Печерського районного суду щодо цілодобового домашнього арешту Віктора Медведчука.

Там наполягають на триманні під вартою із альтернативою внесення застави у розмірі 300 млн 930 гривень. Водночас адвокат Ренат Кузьмін повідомив, що також захист вніс апеляцію. Вимагають скасування рішення про домашній арешт.

«Упевнений, незаконне рішення буде скасовано вже найближчим часом», – заявив він.

Експерти кажуть, що санкції та арешт є серйозною проблемою для Віктора Медведчука, що може свідчити про серйозність намірів влади.

«Звичайно, піар складова і медійний ефект тут присутні, бо це й елемент політичної боротьби, про це теж не потрібно забувати. Але хочеться вірити, що, крім політики, тут є і юридична складова, а також політична воля йти шляхом боротьби з представниками п’ятої колони – бодай якщо не ув’язнити всіх тут і зараз, як багато хто хоче, але хоча б створювати їм перешкоди і серйозні проблеми. Все-таки, я думаю, санкції певні проблеми Медведчуку створили, щонайменше АЗС, які з ним пов’язують – не працюють. Те, що йому обрано запобіжний захід і він зараз обмежений у пересуванні, йде подальше розслідування і буде судовий розгляд – це теж додає йому проблем», – каже політичний експерт Олександр Мусієнко.

Санкції певні проблеми Медведчуку створили, щонайменше АЗС, які з ним пов’язують – не працюють

«Думку, що все це несерйозно, поширюють представники команди Порошенка, тому що вони нічого не робили проти Медведчука, а лише імітували. А санкції і закриття його каналів – це серйозно і це серйозний прецедент правової та політичної атаки на Медведчука за всю історію його присутності в українській політиці. У нас ніколи такого не було. Жодна влада ніколи не робила нічого проти Медведчука. А тут маємо спробу», - каже політолог Володимир Фесенко.

Водночас експерти звертають увагу на слабкість сторони обвинувачення, що викликає певні сумніви у судовій перспективі справи.

«Як на мене, з того що наразі представляє прокуратура та слідство, іноді складається враження, що далі можуть бути проблеми в державного обвинувачення у суді з доведенням того, на що вони посилаються. Звичайно, ефект, який був, коли обрали запобіжний захід Медведчуку, позитивно сприйняло суспільство, і це йде владі в актив. Але чи піде в актив владі подальший розвиток ситуації, залежатиме від того, як будуть розгортатися події. Якщо в суді справа почне поступово розвалюватися, як у нас, на жаль, буває з подібними справами, коли ми бачимо затримання, а потім жодних дій, тоді суспільство почне тільки розчаровуватися. Якщо ж звинувачення представить серйозні докази, які будуть взяті до ваги судом і, можливо, дійде навіть до якогось вироку, тоді це буде тільки плюс в актив президенту та його команді», – вважає Олександр Мусієнко.

Якщо в суді справа почне поступово розвалюватися, тоді суспільство тільки розчарується

«Вчергове проявляється слабкість і низька ефективність наших правоохоронних органів. І це головна проблема. Ще одна традиційна проблема – галасу багато, ставка на піар, а потім низька ефективність правових дій. Не знаю, що відбувається в прокуратурі, там ніби і реформу провели, але хіба вони не можуть знайти нормальних людей, які б на відповідному рівні виступати в судах? Розслідування велося поспіхом, сторона  звинувачення пришла на суд непідготовленою. Припускаю що і в СБУ, і в прокуратурі сподівалися, що Медведчук зникне з України і це б їх влаштувало. Далі була б процедура заочного розслідування, заочний суд, як це було з Януковичем. Але тут для СБУ і прокуратури все розвивається інакше, і це стало для них несподіванкою. Але, думаю, все ж таки справа Медведчука буде рухатися. Її будуть штовхати дві рушійні сили. З одного боку, очевидним є і державний, і політичний інтерес Зеленського. Він відчуває загрозу російських впливів з боку Медведчука як для національної безпеки, так і для себе, тому мусить з ним боротися. Але стало очевидним, що ця боротьба приносить йому політичні дивіденди. Його рейтинги почали зростати саме завдяки цьому.

І другий рушій – це громадська думка. В суспільстві є запит на покарання Медведчука, понад половина українців підтримує його кримінальне переслідування. Ці дві рушійні сили і будуть рухати цю справу далі. Але, враховуючи як в нас працюють правоохоронні органи, ця справа мінімум на 2-3 роки», – вважає Володимир Фесенко.

Експерти також сходяться на думці, що влада максимально використає справу  Медведчука для дискредитації експрезидента Петра Порошенка.

В суспільстві є запит на покарання Медведчука, понад половина українців підтримує його кримінальне переслідування

«Влада використовує цю ситуацію, щоби показати зв'язок Медведчука і Порошенка. Я так розумію, що розрахунок політичний полягає в тому, щоби готуватися до наступних президентських виборів і намагатися зачистити поля конкурентів. Тому ця дискредитація буде тривати і буде намагання використати це не тільки проти Медведчука, але і проти Порошенка», – каже Олександр Мусієнко.

«Пряма ціль – це Медведчук, а опосередковано б’ють по Порошенку. Це добре помітно навіть через синхронне викидання його записів з Медведчуком, яке відбувається зараз. Думаю, що насправді на Медведчуку тренуються, а головний об’єкт – це Порошенко Просто поки що не знають, як до нього підступитися, що йому пред’явити, так щоб було переконливо. Тому зараз в межах справи Медведчука по Порошенку б’ють іміджево, акцентуючи на зв’язку між Медведчуком і Порошенком», – каже Володимир Фесенко.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: