Чому відтермінували об'єднання львівських лікарень

130913-1_large
Фото з відкритих джерел.

Депутати Львівської міської ради вирішили перенести затвердження нової медичної стратегії Львова.

Нагадаємо, вона передбачає створення на базі медзакладів міста трьох об’єднань. У перше об’єднання мають увійти 8-ма міська лікарня, лікарня швидкої допомоги та дитяча лікарня на вул. Орлика, які надаватимуть ургентну невідкладну допомогу.

У другому об’єднаються заклади, які надають планову допомогу, відновне лікування та реабілітацію: 1-ша, 4-та, 5-та, 10-та лікарні. Третє об’єднання буде спеціалізуватися на акушерстві та гінекологічній допомозі. В об’єднання увійдуть пологовий будинок №1, пологове відділення 3-ої міської лікарні.

Як пояснив, представляючи стратегію, перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, без таких об’єднань деякі заклади не виживуть.

«Утворився медичний ринок, є конкуренція за кількість медичних послуг, конкуренція за пацієнта. Сьогодні пакети НСЗУ фінансуються на 100%, згодом фінансування буде зменшуватися. Така синергія дає оптимізацію витрат, можливість залучити нові пакети, бо якщо один претендує на якийсь пакет, то і інші заклади з того об’єднання претендуватимуть також», – заявив Андрій Москаленко.

Він додав, що вже з наступного року за таку саму кількість пролікованих випадків медзаклад отримає майже удвічі менше коштів від держави.

Стратегію підтримали головні лікарі комунальних лікарень міста.

«Ми робимо це пізно – треба було зробити раніше. На фоні зменшення фінансування і на фоні зменшення кількості пролікованих пацієнтів, ми не знатимемо, як працювати далі, якщо цей крок не зробимо», — заявив керівник 5-ої міської клінічної лікарні Львова Андрій Миськів.

«Зараз пацієнт сам вибирає ту установу, в яку йти лікуватись. Це призводить до того, що медичні заклади починають конкурувати між собою, але це аж ніяк не призводить до кращої матеріально-технічної бази лікарень, до кращих зарплат медичного персоналу. І це провокує медиків змінювати роботу, шукати кращі умови, рухатись у напрямку приватного сектору чи закордону. Від імені колективу 8-ої лікарні скажу, що ми глибоко переконані, що синергія медичних закладів міста приведе тільки до покращення умов нашої роботи, покращення сервісу і надання більш якісної медичної допомоги», - заявив керівник лікарні Василь Трунквальтер.

«До березня ми отримували фінансування з НСЗУ, могли інвестувати в обладнання, але тоді виникли перші дзвіночки, що держава не буде утримувати таку кількість медичних закладів. Ми проаналізували, що ургентна служба лікарні стає збитковою, тому кооперація важлива. Тобто фінансові загрози є дуже великі, і вони вимагають від нас радикальних змін. Пацієнта можна буде залучити якісною медичною послугою та унікальним сервісом. Нам необхідно скооперувати послуги. Пацієнт має мати цілодобовий доступ до послуг. Лікарням потрібні обладнання, ремонти і якісні послуги для пацієнтів, тому єдиний вихід – скооперувати ці зусилля в декількох закладах», — додав керівник міської дитячої клінічної лікарні Львова Дмитро Квіт.

«Лікарня «Охматдит» сьогодні є на грані банкрутства. Вони заявляють про те, що для того, щоб установа жила, потрібно скорочувати медичних працівників. І це буде чекати всі лікарні. Тому ці кроки, які зараз намагається застосувати експертне середовище, в яке виходять представники Міністерства охорони здоров’я, практичні медики, фахові менеджери і представники медицини із-за меж України, вважають, що це треба робити невідкладно, щоб не допустити зникнення певних відділень чи напрямків. На жаль, депутати не мають права втручатися у внутрішньомедичні процеси – вони мають можливість або підтримати, або заперечити. Я хочу наголосити, що при не підтримці цього рішення, ви, депутати, берете пряму відповідальність за звільнення людей, закриття цілих відділень, лікувальних установ і площ», – заявив завідувач 1-го хірургічного відділення ЛШМД, депутат ЛМР від «Самопомочі» Гнат Герич.

«Сьогодні головні лікарі б’ють в набат, бо є сигнали, які ми отримуємо з інших лікарень, де є проблеми з коштами, звільняють працівників. Ми не будемо займатись реформою всередині медичного об`єднання, лікарі самі знають, як це зробити», – підсумував виступи медиків міський голова Андрій Садовий.

Водночас депутати вирішили, що їм потрібен час на вивчення та обговорення стратегії.

«НСЗУ буде контрактувати наші лікарні з осені. Нічого не заважає нам зробити ці об’єднання, але не гамузом їх голосувати, а кожне окремо. Ми не можемо голосувати за кота у мішку і хочемо розуміти, за що ми голосуємо. Тому ми у цьому голосуванні участі брати не будемо. Нічого не заважає головним лікарям вже сьогодні домовлятися між собою, як будуть ділитися гроші, посади, функціонал. Ми повинні розуміти, за чим ми будемо їхати у 8-у лікарню, за чим у 5-у – того зараз ніхто не розуміє навіть головні лікарі. На це сьогоднішнє голосування не впливає. І коли ми в червні за це проголосуємо, то вони тоді  точно до осені встигнуть», – заявив голова фракції ЄС Петро Адамик.

Відтак, Андрій Садовий запропонував перенести ухвалу на доопрацювання.

«Отримати зараз негативне голосування було б некоректно», – заявив він.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: