Щорічні втрати економіки України через інсульти сягають 100 мільярдів

insult_MOZ

Більше 30% українців, яким зараз 25 років та більше, мають високий ризик впродовж життя захворіти на гострий інсульт.

Такі прогнози оприлюднили на пресконференції з нагоди схвалення Міністерством охорони здоров‘я Декларації про реалізацію в Україні європейського Плану дій боротьби з інсультом, - інформує Finance.ua.

За даними офіційної статистики МОЗ України, щороку в нашій країні трапляється близько 130 тисяч випадків інсульту, і до 40% пацієнтів помирають протягом першого місяця від початку захворювання. Близько 35% пацієнтів – люди працездатного віку.

Загальні втрати економіки України через інсульти можуть сягати 100 млрд. грн на рік, зазначають експерти. Сюди входить недоотриманий впродовж багатьох років прибуток підприємств через втрату фахівців, вилучення з ринку праці рідних хворих, які доглядають за пацієнтом 24/7, недоотриманий обсяг податків, прямі фінансові витрати бюджетів різних рівнів на лікування та реабілітацію пацієнтів.

«Україна протягом багатьох років входить у першу 5-ку країн світу за показниками загальної смертності населення, а смертність від інсульту в Україні набагато перевищує показники країн не тільки Західної, але і Центральної Європи. Новий випадок інсульту в Україні фіксують кожні 4 хвилини, кожні 6 хвилин від цієї хвороби помирає одна людина. Інсульт – друга за масштабністю причина смертності українців і провідна причина інвалідності серед дорослих. Кожен має подумати про себе і про своїх рідних – загроза дуже реальна, вона має ознаки лиха національного масштабу», – відзначив лікар-невропатолог Юрій Фломін, завідуючий інсультним центром, експерт Міністерства охорони здоров‘я України з питань неврології та інсульту.

Зменшити до 2030 року кількість інсультів на 10% у порівнянні з 2019 роком та забезпечити лікування 90% пацієнтів у спеціалізованих відділеннях (інсультних блоках) – головні цілі європейського плану дій. Декларацію про його реалізацію Україна першою в Європі схвалила на державному рівні.

«Масштаб проблеми інсультів є настільки значним, що тільки професійна спільнота не зможе здолати проблему, потрібна консолідація зусиль усього суспільства», – зазначив Юрій Фломін.

Згідно із затвердженими у 2019 році нормативів, бригада швидкої допомоги повинна прибути на виклик до пацієнта з підозрою на інсульт протягом 20 хвилин, а протягом 60 хвилин – доставити його у лікарню, де є відповідне відділення.

Такий медзаклад повинен надавати усю необхідну допомогу у цілодобовому режимі, і має на момент прибуття вже чекати на пацієнта – його відразу повинні доставити в кабінет діагностики – КТ або МРТ, зазначив керівник експертної групи з питань екстреної допомоги МОЗ України Олександр Данилюк.

Однак «швидкі» у термін до 6 годин доставляють лише 20% пацієнтів, зазначив Дмитро Щеглов, директор Центру ендоваскулярної нейрохірургії Національної академії медичних наук.

«Існує проблема на рівні первинної медицини – пацієнти надходять у занедбаному стані, оскільки вчасно не звернулись за допомогою до лікарів», – розповіла Ніна Головенко, головний лікар Білоцерківської міської лікарні №2, де створено один з найкращих інсультних центрів у країні.

Держава гарантує фінансування допомоги хворим на інсульт у лікарнях, які підписали договори з НСЗУ.

«У разі базового лікування фінансування на одного хворого становить 14,6 тис. грн., у разі проведення тромболізису – 54 тис. грн., у разі виконання внутрішньосудинного хірургічного втручання – 97,8 тис. грн», – зазначив Андрій Віленський, керівник Національної служби здоров‘я України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: