У Львові стартував 40-й Міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози»

189332_virtuozo40_960x380_0
Фото Львівська філармонія.

Свято музики триватиме до 6 червня.

Про це повідомляє Еспресо.Захід.

За словами генерального директора Львівської філармонії Володимира Сивохіпа, цей фестиваль є найстарішим в Україні і у Східній Європі. На думку засновника, такий феномен можна пояснити так: «Я є прихильником певних констант, які не видозмінюються. У моєму розумінні фестиваль повинен стояти на стовпах, які незмінні. Насамперед «Віртуози» — це фестиваль академічного мистецтва. Тобто ми представляємо популярне академічне класичне мистецтво . час від часу відступаючи то вліво, то вправо (включаючи до програми джаз, чи, скажімо, експериментальне мистецтво). Але все-таки опора на академізм. Тобто на консервативні речі, які вимагають певних констант».

Організатори підготували кілька родзинок до ювілейного фестивалю.

Зокрема, зазначають, що 22 травня під час концерту «Віртуози 40. Новий Вектор» прозвучать прем’єри, що вразять своєю багатогранністю та загадковістю:

  • Ерньо Донаньї — Симфонічні хвилини для оркестру, ор. 36
  • Флоран Шмітт — «Трагедія Саломеї», для оркестру, ор. 50
  • Сергій Прокоф’єв — концерт для скрипки з оркестром номер 2, соль-мінор, op. 63
  • Золтан Кодай — Танці з Галанти.

Також повідомляють, що 29 травня концертом з промовистою назвою Ukrainians симфонічний оркестр INSO-Lviv наблизить Україну до українців, запросивши розділити з ним місію двох музикантів-зірок світової сцени класичної музики — диригента Кирила Карабиця та скрипаля Валерія Соколова.

«Кирило Карабиць – один з найяскравіших представників молодого покоління диригентів України, головний диригент Борнмутського симфонічного оркестру (Велика Британія), українець, що давно і наполегливо прославляє нашу диригентську школу по всьому світу, а в Україну повертає забуті чи втрачені імена та шедеври нашої музики. Валерій Соколов (Україна-Німеччина) — всесвітньо визнаний скрипаль, харків’янин, що віднедавна обійняв посаду художнього керівника Львівського оркестру «ІNSO-Львів». З моменту перемоги Валерія Соколова на Міжнародному конкурсі скрипалів імені Пабло Сарасате його ім’я не сходить з афіш по всьому світу», — повідомляють організатори.

Саме в такому складі прозвучить програма, що подарує унікальну можливість почути, як українську душу бачать композитори інших країн: Йозеф Гайдн у Симфонії № 63 La Roxelane до мажор, Бела Барток у Концерті для скрипки з оркестром № 2, та Леош Яначек в рапсодії для оркестру «Тарас Бульба».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: