Як свята відзначають 21 травня (іменини, народні прикмети)

культура1
Фото ілюстративне

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 21 травня в Україні та світі.

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 21 травня в Україні та світі.

Свята та події 21 травня

Сьогодні — Всесвітній день культурного розмаїття для діалогу та розвитку — це міжнародне свято ООН, яке сприяє просуванню питань різноманіття . Відзначається 21 травня.Генеральна Асамблея ООН проголосила це свято завдяки Універсальній декларації ЮНЕСКО про культурне різноманіття в листопаді 2001 року. Воно було проголошене Резолюцією ООН.

День розмаїття — це можливість допомогти громадам зрозуміти цінність культурного різноманіття та навчитися жити разом у гармонії. Цей день був створений як наслідокруйнування статуй Будди Баміяна в Афганістані в 2001 році.

Крім цього 21 травня — Міжнародний день чаю.

«Міжнародний день чаю» порівняно молоде свято.

Ідея відзначати «День чаю» літала в повітрі багато років, але лише після обговорення на всесвітніх громадських форумах (англ. World Social Forum) в індійському Мумбаї і бразильському Порту-Алегрі (в особі Центру Освіти та Спілкування (англ. Centre for Education and Communication)), в 2004 і 2005 році відповідно, дата 15 грудня стала називатися «Міжнародний день чаю».

Метою проведення «Міжнародного дня чаю» було заявлено привернення уваги суспільства і політиків до проблем продажу чаю, положенню працівників чайних виробництв, складнощам, що виникають в невеликих виробників в боротьбі з великими корпораціями, а також популяризація цього напою у світі. Мабуть, тому, що цілі свята несуть значну соціальну і економічну складову, дата пала на 15 грудня, що прозоро вказує, що чайна галузь змушена боротися з безліччю проблем, які потрібно вирішувати зараз, щоб це не призвело до подій, аналогічних тим, що відбулися 16 грудня 1773. Також 15 грудня була прийнята «Світова Декларація Прав працівників чайної індустрії».

Найбільш широко святкування «Міжнародного дня чаю» проходить в Індії і Шрі-Ланці, однак і такі країни, як Бангладеш, Непал, В'єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда і Танзанія, будучи провідними світовими сільгоспвиробниками чаю, не залишаються байдужими до цього свята.

Яке сьогодні релігійне свято

Сьогодні День Івана Богослова (покровителя авторів, редакторів і видавців). За свідченням всіх чотирьох Євангелій, Іоан був одним із 12 апостолів, яких покликав Ісус Христос, і належав до його улюблених учнів разом з Петром та Яковом.

Іоан згаданий у всіх чотирьох Євангеліях та Діяннях Апостолів (Мт.10:2-4, Мк.3:14-19, Лк.6:13-16, Дії 1:13). Іоан представлений у Євангеліях також і як син Заведея та брат Якова. Іоан та Яків були рибалками на Генісаретському озері[1]. Обоє синів Заведея отримали від Ісуса прізвисько «Воанергес»[2]. За християнською традицією матір'ю синів Заведея була Саломія. Традиція виходить із двох уривків Євангелій від Марка та Матвія Мт. 27:56 та Мк.15:40 які згадують про «Саломію» і «матір синів Заведея». Коли Господь покликав його, Іоан покинув родину і разом з братом Яковом пішов за Христом.

З того часу і до кінця Господнього земного служіння Іван не полишав Його. Разом з Петром та Яковом він був присутнім під час воскресіння дочки Яіра, а також при Преображенні Господньому. Коли всі Апостоли покинули Господа у Його Страстях, Іван залишився і стояв разом з Матір'ю Ісуса під Хрестом. Він служив і оберігав її до Успіння, після чого зі своїм учнем Прохором проповідував у Малій Азії. Працював і жив переважно в м. Ефес. Одна з найраніших згадок про апостола Іоана поза Євангеліями є у листі апостола Павла до Галатів написаному 53 року: «..Яків, Кифа та Іоан, що вважалися стовпами, на знак єдности дали мені й Варнаві правиці, щоб ми йшли до поган..» (Гал. 2.9).

Іменини 21 травня

Сьогодні іменини святкують: : Іван, Арсен, Арсеній, Олена, Антиох, Іван, Кристоф, Петро, Серапіон, Теобальд, Тимофій, Віктор та Євген.

Народні прикмети 21 травня

  • Сіяти пшеницю можна, коли зацвіте черемха
  • Не можна сіяти пшеницю раніше дубового листа
  • Якщо на Івана Довгого розділити свій хліб з бідняком, до хорошого урожаю

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: