Окупанти в Криму засудили українського студента за групу в соцмережі

8a7ca76-turma
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Міський суд Євпаторії, підконтрольний Росії, засудив до одного року позбавлення волі громадянина України, якого звинуватили в нібито «створенні екстремістської спільноти».

Про це повідомляє прес-служба «Євпаторійського суду» окупантів, інформує УНІАН з посиланням на Крим.Реалії.

«Вироком Євпаторійського міського суду Республіки Крим за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 282.1 Кримінального кодексу Росії (створення екстремістської спільноти), засуджений студент геолого-географічного факультету одного з українських вишів», – сказано в повідомленні.

Згідно з версією російського слідства, в якості «екстремістської спільноти» виступила створена українцем група в соціальній мережі, присвячена відновленню суверенітету України в Криму.

«Встановлено, що у 2018 році громадянин України Д. створив в соціальній мережі групу, розробив статут, структуру, символіку екстремістської спільноти з метою повернення Республіки Крим та м. Севастополя під юрисдикцію України, активно вербував її членів з-поміж жителів Кримського півострова, закликав до вчинення протиправних дій. При відвідуванні у 2020 році Республіки Крим Д. був виявлений і затриманий співробітниками ФСБ, які вже знали про його злочинну діяльність», – стверджують в "суді".

Як передає УП, з урахуванням сукупності ряду пом'якшуючих покарання обставин, в т.ч. стану здоров'я звинуваченого, його відношення до скоєного, каяття, активного сприяння слідству, йому призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк 1 рік, з відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму, з позбавленням права займатися діяльністю, пов'язаною з адмініструванням сайтів, спільнот (груп у соціальних мережах) з використанням електронних і інформаційно-телекомунікаційних мереж, в тому числі мережі "Інтернет", терміном на 1 рік.

Зазначається, що засуджений громадянин України нібито свою провину визнав і заявив про "помилковість своїх переконань".

"Громадянин Д. вину визнав повністю, розкаявся у скоєному, при цьому пояснив, що злочин скоїв, оскільки потрапив під вплив групи українських студентів з радикально-націоналістичними переконаннями, а також пропаганди українських засобів масової інформації", - додали в "суді".

За інформацією Кореспонденту, ім'я та прізвище хлопця не вказані в повідомленні. Але у вересні 2020 року в Криму співробітниками ФСБ був затриманий за звинуваченням в екстремізмі 22-річний житель Одеської області, який приїхав туди на відпочинок. За непідтвердженою інформацією йшлося про Олександра Долженкова. Тоді в Києві відкрили кримінальне провадження проти співробітників ФСБ Росії через затримання жителя Одеси.

Олександр Долженков - геолог за освітою, випускник Одеського національного університету імені І.І. Мечникова. У нього є однойменний YouTube-канал, де він вів відеоблог про подорожі Україною і країнами Європи. З серпня минулого року на каналі Долженкова немає оновлень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: