Підняли винищувач: з літака, що сів у Мінську, силовики зняли білоруського опозиціонера

_118622867_106901643_2975055362547840_2352706815214528459_n
Фото: ВВС

У Мінську затримали опозиційного білоруського журналіста Романа Протасевича, колишнього редактора головного опозиційного телеграм-каналу Білорусі NEXTA, а нині редактора телеграм-каналу "Білорусь головного мозку".

Це сталось після того, як влада Білорусі екстрено посадила літак, яким він летів з Афін до Вільнюса, повідомляє ВВС Україна.

Затримання підтвердили також в МВС Білорусі. Літак компанії Ryanair, на якому летів Протасевич, здійснив аварійну посадку у Національному аеропорту Мінська.

"Літак раптово подав сигнал лиха і поміняв курс. Причиною екстреної посадки став сигнал про замінування", - повідомляє NEXTA.

Літак посадили та перевірили, але бомбу не знайшли. Пасажирів, в тому числі Протасевича, відправили на повторний огляд. Тоді опозиціонера і затримали.

NEXTA зазначає, що в Білорусі йому загрожує смертна кара. Влада Білорусі неодноразово зверталася до Польщі з вимогою видати Протасевича, якого звинувачують в організації масових заворушень, розпаленні соціальної ворожнечі.

Головне управління боротьби з організованою злочинністю та корупцією МВС Білорусі підтвердило затримання у своєму телеграм-каналі.

Як повідомив телеграм-канал "Пул первого", який вважають близьким до влади Білорусі, за дорученням Лукашенка літак супроводжував винищувач МіГ-29.

Колишня кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська назвала затримання засновника телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича у Мінську операцією білоруських спецслужб, повідомляє Еspreso.

"Абсолютно очевидно, що це операція спецслужб із захоплення літака - заради того, щоб затримати активіста і блогера Романа Протасевича. Режим поставив під загрозу безпеку пасажирів на борту і всієї цивільної авіації заради розправи над людиною, який був редактором найбільших білоруських незалежних телеграм-каналів. Тільки за це його визнали терористом, і тільки за це зараз в Білорусі Роману може загрожувати смертна кара", - сказала Тихановська.

За її словами, про інцидент вже повідомлено в офіс авіакомпанії Ryanair і Міжнародну організацію цивільної авіації із вимогою почати розслідування за фактом події та вжити заходів аж до виключення Білорусі з ICAO.

"З сьогоднішнього дня жодна людина, яка здійснює політ над Білоруссю, не може бути впевнена у своїй безпеці. Адже режим зловживає правилами повітряного сполучення заради того, щоб захоплювати незгодних", - наголосила Тихановська.

Також зазначається, що якщо подивитися на траєкторію маршруту літака, то можна побачити, що до аеропорту Вільнюса було набагато ближче.Саме тому літак не повинен був приземлятися у Мінську.

 

Фото: Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: