Після виверження вулкану у Конго українські миротворці повернулися в базовий табір (фото)

1200px-Lava_Lake_Nyiragongo_2
Фото з відкритих джерел.

22 травня, вперше за 19 років, почав виверження вулкан Ньїрагонго у ДР Конго.

Командування 18-го окремного вертолітного загону ДР Конго ухвалило рішення про евакуацію особового складу, озброєння і військової техніки у безпечне місце. Військовослужбовці у повному складі повернулися в базовий табір.

ІА Дивись.info поспілкувалося з помічником командира по зв'язках зі ЗМІ 18-го окремого вертолітного загону ДР Конго Юрієм Кульпою.

Він детальніше розповів про роботу Місії та про те, як виверження вулкану вплинуло на їхню роботу.

«18-ий окремий вертолітний загін виконує завдання у складі Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго з грудня 2012 року. Зараз це уже раротація українського національного контингенту в цій країні. Особовий склад загону налічує близько 250 осіб. На озброєнні як вертолітна техніка, так і автомобільна, й спеціальна наземна техніка. Наша ротація виконує завдання з жовтня 2020 року. Тобто уже 8 місяців ми тут», – розповідає військовий.

Українська миротворча операція у Демократичній Республіці Конго – це участь Збройних Сил України зі стабілізації ситуації у країні.

«До виконання завдань українських миротворців входить ведення повітряної розвідки та спостереження, проведення заходів стримування противника та вогневої підтримки наземних сил Місії ООН, забезпечення дій військ Місії, проведення пошуково-рятувальних операцій, тощо», – розповідає про роботу Місії Юрій Кульпа.

Останнє виверження Ньїрагонго відбулося 2002 року. Після того, як лава потекла в Гому, 250 осіб загинули і 120 тисяч залиш

илися без даху над головою. Найсмертоносніше виверження було 1977 року – тоді загинули понад 600 осіб.

На сьогодні відомо про 15 загиблих через виверження цього року.

9 людей загинули внаслідок дорожньо-транспо

ртної пригоди, четверо з них – ті, хто намагався втекти з в'язниці Мунцензе в Гомі.

Зазначається, що жителі міста Гома, що знаходиться поряд, почали рятуватися втечею, хапаючи матраци і тікаючи до кордону з сусідньою Руандою. Електрика була відключена в більшій частині міста, а телефо

нні лінії зайняті. У Гомі живуть близько 2 мільйонів осіб.

На питання, як вплинув природний катаклізм на роботу загону Юрій Кульпа відповідає: «Вулканічна активність якоюсь мірою вплинула на виконання завдань, адже ніхто не міг прогнозувати, коли це станеться і на скільки часу, проте як ця активність зменшилася і ризик для особового складу минув, ми швидко відновились і частково приступили до виконання завдань після евакуації. Зараз ще зберігається ризик вулканічної активності, проте ми напоготові та знаходимося в режимі чергування та реагування на випадок повторення ситуації. Станом на сьогодні вся техніка та особовий склад знаходиться в базовому таборі або в місцях безпечних для перебування».

У випадку повідомлення вулканологів про повторне виверження вулкану, якщо все ж таки станеться, Місія буде діяти, згідно з визначеними алгоритмами, затвердженими вищим командуванням ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: