«Пробудження» ейджизму в українській політиці: Милованов VS Тимошенко

mycollages-2021-05-25t121401.790 (1)

В Україні спалахнув скандал на тлі висловлювання ексміністра економіки та радника глави Офісу президента Тимофія Милованова щодо лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко.

Мовляв, його обурило те, який вигляд і здоров'я вона має у 60 років, а також прозвав її «бабусею корупції».

Суперечка між політиками виникла в прямому етері «Свободи слова на ICTV» ввечері 24 травня, дискусія стосувалась земельної реформи в Україні.

«Тимошенко для мене є найбільш професійним політиком в Україні. Хотів би зачитати цитату Володимира Гройсмана щодо вас: «Мамою української економічної слабкості, знищення української незалежності, корупції, популізму та неефективності є Юлія Тимошенко». Я не погоджуюся із Гройсманом. На мою думку, ви є не мамою, а бабусею корупції», – сказав радник голови Офісу президента.

У відповідь Юлія Тимошенко сказала: «Ви мене запросили, щоби принижувати? Це людина, яка працює на іноземні гранти». Утім, сам Милованом не вважає такі вислови еджизмом, відтак, вибачатись не планує. І додав, що «цензури немає»

Милованов зазначив, що пані Юлія щодня бігає по 10 кілометрів і є у кращій фізичній формі, ніж він.

Загалом, така поведінка політика вказує на дискримінацію на підставі віку людини, що називається ейджизмом.

На висловлювання радника ОП відреагувала співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко. Політикиня зазначила, що Україні ще далеко до цивілізованих країн, поки сексизм та ейджизм продовжують толерувати.

«На Банкову зараз за спеціальним IQ підбирають - щоб в рівних пропорціях суміш зверхності, хамства, сексизму? Знавців жіночих гуртожитків, які тицяють жінкам їх віком? Вічних самозакоханих хлопчиків, яким навіть 5 вищих освіт не допоможуть виглядати дорослими чоловіками. Поки суспільство толерує подібний сексизм і ейджизм, поки журналісти продовжують запрошувати цих персонажів, поки жодна випускниця Киівськоі школи економіки не висловила протест проти подібних висловлювань пана Милованова, Україна і далі буде далеко від цивілізованих країн», - йдеться в її вранішньому дописі 25 травня.

Геращенко зізналась, що не поділяє політичних поглядів Юлії Володимирівни, втім, не погоджується із виявами дискримінації у політиці.

«Ніхто, ніколи, ні за яких обставин не дозволить в США, Німеччині, Литві натякнути Ненсі Пелоссі, Мадлен Олбрайт, Ангелі Меркель чи Далі Грибаускайте на їх вік і зовнішність. І не треба розповідати, що для цього потрібно бути Ненсі Пелосі. Ні, для цього потрібно не бути арестовичами/міловановими, і всіма, хто це багно толерує. Гордоном, який на кожному ефірі, де є жінка-політик, починає з якоїсь застольноі фрази про «вы красивая девушка» під мовчання ведучих і зали. Смешку кажіть в прямому ефірі, що він красивий, а жінки - політики якось без ваших зауважень щодо зовнішності обійдуться», – повідомила Ірина Геращенко.

З реакцією не забарилась і політтехнологиня та телеведуча Тетяна Мокріді.

«Я теж бабуся... І я не буду толерантною сьогодні... і не хочу підбирати слова, бо я ненавиджу ейджизм. Це стосується висловів Тимофія Милованова на адресу Юлії Тимошенко на «Свободі слова» на ICTV. Молодший чоловік в прямому ефірі безсоромно кидає ейджиські фрази ЮВТ», – зазначила вона.
Тетяна Мокріді навела приклади, чому висловлювання радника ОП є далеко некоректними.
«По-перше, Юля Володимирівна виглядає значно молодшою за Тимофія. По-друге, значно розумнішою. По-третє, ніякі освіти телепню не допомогли, і йому варто почитати кожен ефір коронною фразою «не приховую, що я – дебіл».

Біжи Тимофію, біжи. Побігай вранці, як ЮВТ, хоч трохи, може пивний живіт спаде і просвітління в голові настане. Коли ж ви почнете дискутувати чітко і фахово? Огидно слухати... Як і дивитися на тих політичних зірок, хто ковтнув це милованівське гівно, і промовчав... під час прямого ефіру. Ви, панове - не еліта...

А ще в мене таке враження, що Милованов не планує ставати дідусем... Люди, які граються в подібні речі, не розуміють, чим це повертається», - сказано в її дописі.

Водночас заступниця голови Верховної Ради, народна депутатка від ВО «Батьківщина» Олена Кондратюк також розкритикувала радника глави Офісу Президента Тимофія Милованова, який обізвав лідерку «Батьківщини».На її думку, Милованов продемонстрував «повну нікчемність» щодо професійної дискусії.

«Я дуже прикро вражена, що замість простої, відвертої  відповіді на просте, але, звісно, гостре запитання лідерки опозиції – що влада буде робити, якщо на референдумі люди проголосують проти продажу землі, пан представник Української Держави у наглядових радах підприємств, пан радник президента, замість відповіді,  яка, напевно, у влади є – відповіді, яка зробила б майданчик «Свободи слова» майданчиком серйозної фахової розмови – видав потік неприйнятних, з точки зору будь-якого освіченого представника влади у всіх демократіях ненависті, сексизму, ейджизму», – зазначила нардепка.

Натомість Кондратюк вважає за такою реакцією на запитання Тимошенко «стояла одна проста ціль – усіма способами перейти на особистість, усіма способами не говорити по суті про продаж землі, вибити Юлію Тимошенко».

«Окрилений безкарністю, радник Мілованов наприкінці перебивав вже всіх підряд, обзиваючи міністра сільського господарства Лещенка Юлією Володимирівною, - і мабуть, з високо піднятою головою ходить сьогодні у школі економіки, передаючи знання повної зневаги до опонента, повної нікчемності в професійній дискусії і абсолютної неповаги до представника іншої статі», – написала віце-спікерка.

Нардепка також обурилась тим, що влада толерує таку поведінку радника голови ОП Тимофія Милованова, і назвала цю ситуацію «яскравою фотографією подвійних стандартів» та зазначила, що нема найменшої ймовірності в тому, що Милаванов понесе відповідальність за дискримінацію політикині.

«У цьому сенсі я точно не бачу жодної різниці між ним і кандидатом наук Ківою. І точно докладу усіх зусиль, щоб ми у Раді проголосували закон про сексизм, хоча б штрафом за прояви сексизму. Тому що по-іншому цим особам не зрозуміло досі, що часи змінились, і якщо вже пан Милованов згадав про Америку, де він вчився, то такий виступ, як вчора, був би останнім виступом його кар’єри», – повідомила Кондратюк.

До слова, у словесну перепалку втрутився і ведучий програми, однак, як зазначила блогерка Олена Яхно, доволі стримано.

Підготувала Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: