На продаж: скільки коштів планують отримати від приватизації на Львівщині

630_360_1516282431-3694

У 2021 році Львівщина має перерахувати до державного бюджету понад 700 мільйонів гривень від приватизації.

Про це під час брифінгу розповів директор департаменту економічної політики  ЛОДА Степан Куйбіда.

«Сьогодні в Україні є понад 3600 державних підприємств, якими керують 96 органів правління. Приблизно тисяча підприємств перебувають у незадовільному стані, або припинили свою діяльність. Відтак, головною метою приватизації є перетворення непродуктивних активів на продуктивні, шляхом залучення інвестицій в модернізацію. Одним з напрямків є приватизація спиртової галузі. Тут ще торік Фонд держмайна розпочав приватизацію об’єктів «Укрспирту». За підсумками минулого і цього року ми маємо успішні приклади приватизації в цій галузі. Це Лопатинський «Укрспирт», Суходільський «Укрспирт», Воютичі «Укрспирт», Великий Любінь «Укрспирт», Борок «Укрспирт», Рава-Руський «Укрспирт». Як правило, ці всі торги, які відбувались в системі Prozorro закінчувались з відміткою в 50 млн грн і більше. Тут ми розуміємо, що правильна конкуренція на ринку дозволяє нам залучити додаткові кошти в державний бюджет», - розповів Степан Куйбіда.

За його словами, від приватизації цих підприємств державний бюджет отримав  понад 300 млн грн.

Серед об'єктів приватизації також є пенітенціарні установи. Так, 3 червня, запланований аукціон на приватизацію Львівської виправної колонії №48.

Як розповів Степан Куйбіда, в області ще є багато майнових комплексів, які у перспективі можуть бути виставлені на приватизацію.

«Зараз ми поставили перед собою кілька амбітних цілей. Зокрема, так званий аеропорт Львів-2 (колишній військовий аеродром), що біля Грабовецько - Дулібівської ОТГ, коло Стрия. Там є злітна смуга, яка за своїми технічних характеристиках навіть дозволяє посадити літак «Мрія». Це потенційно може  бути логістичний хаб для області і коридор на Захід. Також є багато майнових комплексів у Яворіському районі, на території колишніх підприємств «Сірки». Ми стикалися з тим, що приміщення там використовувалися, але коли ми  витребували документи, то виявлялося, що ці правовідносини ніяк не оформлені. Це стало підставою для звернення до правоохоронців, але  паралельно ми звертаємося до органу управління і просимо, щоб він прийняв рішення щодо приватизації», – розповів Степан Куйбіда.

Наразі невеликим є список об’єктів малої приватизації. Сьогодні це 20-30 об’єктів, але зараз відбувається інвентаризація потенційних об’єктів для приватизації або оренди.

«Серед об’єктів, які регіональне відділення Фонду держмайна готує до приватизації, «Дашавський завод композиційних матеріалів», «Львівський дослідний завод НАН України», «Львівський державний ювелірний завод».

«Ми розуміємо, що це далеко не все. Ми отримали багато інформації щодо майнових комплексів, земельних ділянок, незадіяних активів, яку ми вивчаємо. Перелік таких об’єктів в перспективі буде йти не на десятки, а на сотні. Такі активи можуть бути не лише продані з аукціону, а й передані у власність громад. Наприклад, у Щирецькій громаді є склади Міноборони, які розташовані в центральній частині міста», - розповів директор департаменту.

Він додав, що зараз на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроєкт, який уже пройшов перше читання, він передбачає надходження 10% від суми приватизації в бюджет громади, на території якої знаходилося продане майно.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: