«З'їдьте з тротуару», або Коли у Львові врегулюють питання з електросамокатами

4c5444d7-0889-4146-ac9c-a92f4dc1abea
Зараз у Львові діє чотири сервіси шерінгу цих транспортних засобів.

Останніми місяцями електросамокати стали одним із найпопулярніших засобів пересування для львів’ян, а їхня кількість щодня збільшується.

Натомість мешканці скаржаться на завантаженість вулиць, а також у місті зафіксували кілька інцидентів із наїздами на пішоходів.

ІА Дивись.infо розповість, як питання у місті планують врегулювати та чому не всі охочі можуть ними користуватися.

«Наступного тижня у Львові скличуть робочу групу, аби ухвалювати ті чи інші рішення щодо врегулювання питання про електросамокати у місті», – пояснює нам очільник управління транспорту міськради Орест Олеськів.

І додає, що наразі тривають зустрічі із представниками сервісів прокату цих засобів пересування, а також залучать іноземних експертів і безпосередньо перейматимуть досвід європейських країн, де прокат цих засобів пересування вже став доброю традицією. Крім цього, до процесу обговорення доєднаються і представники німецької організації GIZ, що зголосились стежити за перебігом подій у Львові.

Загалом же, в місті діє чотири сервіси шерінгу цих транспортних засобів. Орест Олеськів говорить, що робота компаній була погодженою із владою міста, та їхні дії поки що не можуть регулювати. Ідеться безпосередньо навіть про місця, де самокати залишать, завершивши поїздку, тому це питання також будуть обговорювати.

«Зараз ми стостерігаємо неабияку стурбованість людей. У Львові суттєво збільшилась кількість прокатних самокатів, і у зв’язку з цим почали ставатись ДТП та інші неприємні ситуації з кермувальниками електросамокатами. Треба зазначити, що органи місцевого самоврядування не можуть впливати на цих користувачів, тому що це не входить у їхні повноваження – за це відповідає поліція. Однак, враховуючи те, що на законодавчому рівні електросамокат ніяк не визначений і не належить (де-юре) до жодного із типів транспортних засобів, то поліція також має доволі обмежені можливості щодо пливу на цих кермувальників, але все-таки орган місцевого самоврядування може певним чином впливати на роботу сервісів із прокату електросамокатів, і, власне, ми плануємо започаткувати роботу групу за участі сервісів електросамокатів, громадських організацій, поліції та причетних органів місцевого самоврядування, аби врегулювати це питання, зокрема їхньої роботи», – розповідає Орест Олеськів.

Водночас адвокат Вадим Володарський зазначає, що електросамокат підпадає під визначення мопеду, а відтак, водії такого засобу пересування мають дотримуватись правил, аналогічних для керманичів мопедів.

«Виходячи зі змісту ПДР, електросамокат підпадає під визначення мопеду —двоколісного транспортного засобу, що має двигун з робочим об'ємом до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт. (Тобто для відповідності цьому визначенню досить наявності двох коліс та двигуна, у даному випадку електричного, до визначеної потужності, мінімального порогу немає). А тоді діють відповідні вимоги до водіїв мопедів: наявність посвідчення водія категорії А1, шолома, реєстрації транспортного засобу, тощо», – говорить він.

Фото: blacklist_of_lviv

Крім цього, каже адвокат, водії таких транспортних засобів не повинні їздити тротуарами і порушення таких моментів мають фіксувати патрульні поліцейські.

З його слів, на відміну від звичайних мопедів, скутерів, тощо самокат взагалі не є пристроєм, призначеним для участі у дорожньому русі, не має відповідного пристосування, зокрема світлотехніки, тощо. Щоправда, у Верховні Раді ще у лютому торік ухвалила законопроєкт, згідно з яким електросамокат отримає статус транспортного засобу, втім, його готують лише до другого читання.

Містяни активно почали користуватись прокатом електросамокатів восени цього року, а зовсім нещодавно керманичів побільшало через привабливу вартість прокату сервісу «Воlt». До слова, у Львові перший сервіс шерінгу електросамокатів запустили у квітні 2020-го, проте тільки у центальній частині міста.

Наприклад, керівник з розвитку шерінгових сервісів компанії Антон Мілка під час публічної дискусії, проведеної у середу, 24 травня, Tvoemisto.tv, розповів, що коли ухвалювали рішення щодо запуску такого шерінгу, вони розуміли, що в закодавстві це не прописано, але водночас розуміли, що власними інвестиціями підштовхують можновладців ухвалити відповідний законопроєкт, а влада кожного міста почала розглядати питання безпеки та інфраструктури тощо.

«І зараз бачимо, що почались дуже активні обговорення. По Львову ми працюємо вже місяць і побачили тренд, що люди почали використовувати електротранспорт не як розвагу, а як альтернативу транспорту», – каже Антон Мілка.

Як бізнес, говорить представник компанії, «Воlt» перед кожною поїздкою проводить інструктаж і ним має право користуватись повнолітня людина, аби нести повну відповідальність за сласні дії.

«Ми рекомендуємо, аби електросамокатом користувались на велодоріжках, але у разі їхньої відсутності радимо використовувати тротуари, пішохідні зони, але при цьому ставити в пріоритет користувача», – розповів він.

Вадим Володарський натомість пояснює, що перш за все маленький розмір коліс та те, що на ньому їздять стоячи, призводить до високої ймовірності падіння через низьку стійкість такого транспортного засобу, зокрема й через дефекти покриття доріг.

Фото: Алекс Яров

«Потрапляння у вибоїну – практично вірне падіння для водія такого транспортного засобу. Тому, з точки зору безпеки, допускати участь у дорожньому русі користувачів таких пристроїв – є категорично неправильним з точки зору безпеки (на відміну від призначеної для дорожнього руху техніки: скутерів, у тому числі електричних, велосипедів тощо.)», – зазначив співрозмовник ІА Дивись.info.

Стосовно небезпечних інцидентів погоджується й Орест Олеськів та каже: це чи не єдина проблема, яка досі залишається невирішеною. Він також говорить, що до приватних власників цих транспортних засобів претензій переважно немає, а от люди, що беруть напрокат — найчастіше створюють аварійні ситуації, бо елементарно не знають правил користування.

«Користувачі, що орендують, особливо не мають досвіду їзди і ,відверто, їх (електросамокати - ред.) не бережуть, і це впливає на їхню поведінку та створює загрозу для інших учасників дорожнього руху. Тому на робочій групі будемо вирішувати, як працюватимуть ці сервіси, аби мінімізувати негативні чинники під час їзди на самакатах іншими учасниками», – розповів він.

Робочу групу планують скликати от-от, попереднью датою назвали 3 червня. У міськраді Львова також обіцяють, що до осені вже буде готовим остаточне рішення, а згодом шерінгові компанії еклектросамокатів, що діють у Львові, підпишуть із відомством відповідний меморандум.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: