Дороге задоволення: на Львівщині можуть закрити понад 20 шкіл

zakrittya-scool_b3f42_82def9a26b97727f96b5aef8f85f448e_b3f42_resize_free_850_0-847x567

З 1 вересня цього року на Львівщині можуть закрити 21 школу, а ще 22-ом – понизити рівень.

З 1 вересня цього року на Львівщині можуть закрити 21 школу, а ще 22-ом – понизити рівень.

Причини дві  – нестача у громад коштів на утримання освітніх закладів та невелика кількість учнів.

У департаменті освіти ЛОДА пояснюють, що державна субвенція на освіту, яка покриває лише зарплату вчителям, розраховується за формулою, згідно з чисельностю учнів у класі. Відтак, чим менше школярів, тим менше фінансування отримує місцевий бюджет на її утримання.

«Прорахувавши дефіцит, який зараз склався з освітньою субвенцію на виплату зарплати, ми по школах області маємо недостачу близько 200 мільйонів гривень. Окремі громади мають великі проблеми – там до кінця року не вистачить коштів на виплату зарплати. Щоби вирішити цю проблему, була запланована оптимізація мережі шкіл. На сьогодні це плани, перспектива. Планується 21 школа на закриття. Серед цих закладів є і окремі юридичні особи і філії. Ще 22 заклади плануються на пониження ступеня. Остаточно це відбудеться, коли буде прийнято рішення сесій ОТГ. Наскільки нам відомо, вже остаточно прийняла рішення Стрілківська ОТГ, а решта ще в процесі Тому остаточну кількість матимемо на початку червня», – розповідає начальниця відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи департаменту освіти ЛОДА Ірина Сислюк.

Окремі громади мають великі проблеми – там до кінця року не вистачить коштів на виплату зарплати

За  її словами, є багато звернень від громадськості та батьків, щоби зберегти школи, втім, рішення приймає не департамент.

«Ми не є тою інстанцією, яка може приймати рішення щодо закриття чи не закриття шкіл. На зустрічі з керівниками органів управління освітою ми рекомендували добре проаналізувати, наскільки перспективною є та чи інша школа. Якщо демографічна ситуація вказує на зменшення кількості дітей, то вкладати кошти в облаштування і утримання шкіл, мабуть, не перспективно, а потрібно думати над оптимзацією – чи пониження у ступені, чи навіть закриттям. Також треба враховувати можливість довезення дітей – відстань, стан доріг, наявність шкільних автобусів. І, звичайно, треба враховувати, яку якість освітніх послуг надається в школі. Свого часу ми моніторили навчальні досягнення учнів, і, на жаль, багато малокомплектних шкіл не можуть похвалитися високим рівнем навченості школярів. Звичайно, в такому випадку потрібно розглядати доцільність утримання такого закладу.

Ще один нюанс – це великі витрати на утримання одного учня. За середньої витратності на одного учня – 15-20 тисяч гривень на рік, в малокомплектних школах є і 65, 75,  а є такі, де виходить поза 100 тисяч на утримання одного учня. Всі ці фактори потрібно враховувати, коли йдеться про можливість закриття школи. Також потрібно аналізувати можливості забезпечити роботою вчителів. Раніше в багатьох випадках вчителям пропонували роботу у ближніх школах, і більшість вчителів погоджуються на такі варіанти», – розповідає Ірина Сислюк.

За середньої витратності на одного учня – 15-20 тисяч гривень на рік, в малокомплектних школах є і 65, 75 тисяч

При цьому в області є брак вчителів.

«Будуть проблеми з вчителями фізики, інформатики, фізкультури, трудового навчання. З’являються вакансії вчителів гуманітарних предметів, чого не було раніше. Цього року ця проблема вирішувалася так, що довантажувалися ті вчителі, які працювали в школі. Наприклад, вчитель математики довантажувався фізикою, інформатикою, вчитель біології – хімією. Кількість вакансій, яка буде на 1 вересня, наразі невідома», – каже Ірина Сислюк.

Щодо підвезення дітей до шкіл, то це повноваження місцевих органів влади і керівника школи, в яких на балансі є автобуси.

«Ми лише проводимо тендери на закупівлю автобусів. Зараз організовуються тендери - ми повинні закупити автобуси і передати їх громадам», – пояснює Ірина Сислюк.

У Стрілківській ОТГ, що на Старосамбірщині, на утримання закладів освіти бракує близько 4 мільйонів гривень. Там ще раніше закрили три школи.

Влітку 2020 року закрили школу у селі Бабино, хоча там був новий корпус початкової школи, але дітей було мало – 1-2 дитини в класі, і демографічний прогноз був невтішним. Це була дорога в нікуди. Коли ліквідовували школу у Бабино, я запропонував створити опорний заклад в селі Головецько – там є велика школа 1-3 ступенів. Районна рада підтримала цю ініціативу, і ми почали створювати такий освітній округ для 11 гірських сіл. Ця школа зараз має отримати третій автобус «Школярик», також організовуємо там харчоблок. У селі Тур’є школа була  мало не в аварійному стані, а в селі Велика Волосянка є лише кілька дітей, тому ці 3 школи пішли під закриття без особливих застережень», – розповідає депутат Стрілківської ОТГ Іван Пикус.

Школи остаточно не закрили, а призупинили роботу

Нещодавно депутати вирішили закрити ще 3 школи.

«Це питання перед винесенням на сесію пройшло громадські обговорення. Ще раніше, будучи депутатом районної ради, я розумів, що школа у селі Смерічка рухається до закриття – там всього 5 дітей у різних класах. За 3 кілометри, в сусідньому селі, є повноцінна школа 1-2 ступенів, є довіз дітей. Там відбуваються культурно-масові заходи, є комп’ютери, діти соціалізовані. На мою думку, це рішення було конструктивним і в інтересах дітей. Щодо шкіл у селах Дністрик і Головецько-Золотнівка, то вони були філіями опорного закладу – там у початковій школі було 17 дітей. Це для Львівщини не так аж критично і витрати не такі аж великі. Ці школи ще мали шанс існувати, і освітяни були за це. Як на мене, це було не на часі, і я це рішення не підтримав, але більшість депутатів вирішила по-іншому. При цьому треба наголосити, що школи остаточно не закрили, а призупинили роботу. Якщо демографічна ситуація покращиться, школи можна відновити так само рішенням  сесії», – додав депутат.

На його думку, рішення про закриття шкіл не можна приймати, керуючись, виключно, фінансовими аргументами.

«Ми маємо керуватися насамперед інтересами дітей, які мають право на якісну освіту, а ми маємо це право забезпечити. Можна і одну дитину тримати у школі, якщо громада заможна. Але чи це правильно? Адже діти мають бути соціалізовані. Насамперед має бути дотриманий інтерес дитини, а не чиясь ставка, робоче місце чи навіть бажання батьків, які б хотіли, щоби дитина була ближче до хати», –  каже Іван Пикус.

Можна і одну дитину тримати у школі, якщо громада заможна

Загалом у 21 школі, які можуть ліквідувати, навчаються 274 школярі.

Тим часом, на Львівщині цьогоріч заплановані роботи з реконструкції 5 шкіл. Зокрема реконструкція з добудовою Червоноградської загальноосвітньої школи I-III ступенів №6 в смт Гірник; добудова Новокропивницького НВК І-ІІІ ст. та спортивного залу із застосуванням енергозберігаючих технологій у селі Новий Кропивник Дрогобицького району; будівництво загальноосвітньої школи І-ІІ ступеня в с.Братковичі Городоцького району; реконструкція з надбудовою ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Митрополита А.Шептицького в с. Прилбичі Яворівського району; будівництво школи в смт.Гніздичів Жидачівського району. Кошти на реконструкцію надійдуть з ДФРР, субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток, а також обласного та місцевих бюджетів.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: