Від хворіб, спричинених тютюнопалінням, в Україні щороку помирає 85 тисяч людей

shhkidlyvist-kurinnya

31 травня в Україні щорічно відзначають Всесвітній день без тютюну. В Україні цього року він проходить під гаслом «Україна кидає курити».

Про це під час брифінгу розповіла завідувачка відділу неінфекційних захворювань Львівського обласного центру громадського здоров'я Уляна Жемелко.

«За даними ВООЗ, у світі щороку приблизно 8 млн, а в Україні 85 тисяч осіб, помирає від хвороб, які спричинені тютюнопалінням. При згорянні тютюну утворюється величезна кількість хімічних речовин, 250 з яких є токсичними. Тютюновий дим, на жаль, є шкідливий не тільки для курців, а й для тих, хто їх оточує, особливо для дітей», -  розповіла Уляна Жемелко

Вона нагадала, що тютюновий дим провокує виникнення хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів, алергічних захворювань, сприяє підвищенню ризиків виникнення інфарктів, інсультів, і що найгірше — онкологічних захворювань: раку легень і горла.

Як розповіла Уляна Жемелко, Україна зробила великий крок у боротьбі зі шкідливими впливом тютюнопаління і сьогодні продовжує цей шлях.

«У 2012 році прийнято закон, який заборонив курити в закритих приміщеннях, громадських місцях, на робочих місцях, в закладах громадського харчування. Але, на жаль, цей закон не регулює новітні прилади нагрівання тютюну, електронні сигарети. Тому зараз у Верховній Раді знаходиться законопроект, який має на меті зрівняти всі ці прилади у використанні, зокрема заборонити сигарети та прилади з ароматизаторами, збільшити площу попереджувальних написів на пачках, заборонити кольорові надписи тощо. Хочу нагадати всім, що ми другий рік живемо в пандемії ковід, і пандемія нас заставила цінувати те, що ми ніколи не цінували – можливість дихати, дихати вільно і чистим повітрям. Тому закликаю всіх не нехтувати цією можливістю заради сумнівних задоволень», - закликала Уляна Жемелко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: