Встигати більше: 5 книжок про продуктивність

mozok-y-roboti
Фото: Всвіті

Життя мов фільм “день бабака”? Робота й дім, і так нескінченно... Стрес, вигорання — слова, які ми чуємо щодня і в різних ситуаціях. А чому так відбувається? Чому вже не хочеться вставати зранку, завдання перетворилися на тягар, а в офісі рахуємо хвилин до закінчення робочого часу?

Картаємо себе за непродуктивність, невідповідність швидкому темпу інших.

Деякі автори поділилися своїми лайфхаками та порадами для підвищення продуктивності. Книги підійдуть будь-кому: слюсарю, вчителю чи бізнесмену. Адже всіма нами керують певні цінності та важливі речі.

Девід Рок, “Твій мозок у роботі. Як припинити відволікатися і працювати продуктивніше”

Мозок людини дуже лінивий. Щодня ми змушуємо його працювати, вигадувати, шукати нові рішення. Часто в роботі мозок не справляється зі всіма завданнями, ми стаємо непродуктивними.

Зараз багато людей переходять на дистанційну роботу, роботодавці створюють гібридні чи дистанційні команди. А вдома нас чекають спокуси у вигляді кави-чаю, сім’ї, котика.

Декілька порад, щоб зрозуміти себе та вміння концентруватися:

  • Відволікатися можна аж занадто часто. А вдома ніхто не контролює, скільки разів ви відкрили інстаграм, залипли на ролик в ютубі. Нас оточують “пожирачі часу”.
  • Щоб звільнитися від непродуктивності, треба зрозуміти чому ми відволікаємося. Тут і допоможе книга. Ви прочитаєте, як використовувати можливості мозку і спрямовувати їх на благо.
  • Важливою є візуалізація завдань, картинки в голові запускають нові процеси, уява формує нові зв’язки.
  • Слід визначати пріоритети, вміти концентруватися на задачах, за потреби делегувати чи вміти відкласти другорядне.

Кріс Бейлі “Рік продуктивності”

Автор і сам страждав від непродуктивності й постійного метання від завдання до завдання. Врешті, йому це набридло. Кріс Бейлі влаштував для себе 365 днів експериментів, на практиці перевірив різні підходи до продуктивності. Медитації, “магія ранку”, поради від експертів з продуктивності — чи виявилося усе це дієвим? Ось у книжці автор це й описав.

Ключовими елементами продуктивності є три речі: час, увага, енергія. Як їх економити:

  • Виділяйте пріоритети;
  • Плануйте завдання за день;
  • Звільняйте час на те, що любите, і завдання, які для вас справді важливі.
  • Прокрастинація — це показник, що ви займаєтеся не тим, в чому зацікавлені. Це не знак вашої непродуктивності.

Гері Келлер “Одна справа”

Продуктивність — це ж мультизадачність? Виконання мільйона справ зі списку? Ні, це зовсім не так. Автор доводить, що, виконуючи менше справ, ми станемо більш продуктивними. Треба вчитися виділити для себе головне за день тиждень, рік.

Як одну справу зробити головною:

  • Бути постійно зайнятим і активним не тотожно “Бути продуктивним”. Коли накопичується багато завдань, не можна ставити всі їх в один ряд. Вчіться делегувати чи відмовлятися від дрібних і непотрібних завдань.
  • Мультизадачність — непродуктивна. І як би не хотілося себе порівняти з Юлієм Цезарем, постарайтеся відкинути такий підхід. Щоб сконцентруватися, треба робити одне завдання одночасно.
  • Виконати усе — неможливо. І, щоб почуватися добре, просто прийміть цю думку. Боріться з “комплексом відмінника” і прагненнями догодити комусь, наплювавши на власний пріоритет. Оберіть одну справді важливу задачу для вас і виконайте. Тоді все інше або відійде на задній план, або уже не впливатиме на ваше задоволення.

Гел Елрод  “Чудовий ранок”

Жайворонки, сови — це про стереотипи. Насправді ті, хто встає рано, просто виробили в себе звичку. Автор книги Гел Елрод доводить, що суперсила “не проспати життя” доступна кожному, хто використає його поради.

Свобода обирати своє життя, змінювати, робити продуктивнішим доступна кожній людині. Життя коротке, не можна втрачати дні та навіть і хвилини. Коли ми не хочемо вставати вранці, по суті, не хочемо іти жити, знову щось робити. Задумайтеся, якщо вам важко вставати. Може, проблема насправді у тому, що вам не подобається теперішній стан речей?

Ранкові підйоми та ритуали задають настрій на весь день. Поки ви не докладете зусиль, щоб налаштувати себе на продуктивне й незвичайне життя, будете жити посередньо.

Стівен Кові “7 звичок надзвичайно ефективних людей”

Стівен Кові був американським бізнесменом, письменником і мотиваційним спікером. Його книги про продуктивність і лідерство стали бестселерами не тільки в США, а й у всьому світі. Автор керував компаніями, найбільшим у світі тренінговим центром і отримав міжнародне визнання в цій сфері.

У книзі Кові виділяє такі звички:

  1. Будь проактивним.
  2. Починай з думкою про мету.
  3. Насамперед – найважливіше.
  4. Мислення за принципом “виграш/виграш”.
  5. Спочатку зрозумій сам, потім шукай розуміння.
  6. Створюй синергію.
  7. Гостри пилку.

Кожній справі у книзі присвячено цілий розділ. Та основне прозріння для багатьох в тому, що треба слідувати власним цінностям. Продуктивність — не обов’язково про роботу, роботу і роботу. Адже насправді важливі речі для людини це сім’я, служіння вищій меті. На це також потрібно виділяти час.

Обирайте книги, які будуть найкориснішими для вас. За продуктивністю ганяються усі, але може виявитися, що треба навпаки сповільнитися. Читання якраз допоможе відпочити від постійного життя на максимумі, наштовхне на нові думки і переосмислення пріоритетів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: