Чи спровокує брак білоруського бензину дефіцит пального в Україні

бензин
фото ілюстративне

Білорусь обмежує поставки бензину А-95 в Україну. Такі заходи країни пов'язані із торговими обмеженнями, які накладалися раніше. 

Білорусь обмежує поставки бензину А-95 в Україну. Такі заходи країни пов'язані із торговими обмеженнями, які накладалися раніше.

Водночас у Мінекономіки пообіцяли посилити політику щодо диверсифікації та тримати руку на пульсі. Як пояснив торговий представник України Тарас Качка, інформація щодо бензину пов‘язана з технологічним процесами на виробництві білоруського виробника, які не матимуть довгострокових наслідків для імпорту бензину з Білорусі.

Йдеться про те, що Білоруська нафтова компанія (БНК) не підтвердила наміри про поставки в Україну бензину А-95 на червень, проте бензин марки А-92 буде поставлений в повному обсязі.

Увечері 28 травня гендиректор БНК-Україна Сергій Мельник заявив, що поставки А-95 із Білорусі не припиняться, однак доволі скоротяться. Він пояснив, що пов'язано це із тим, що на головному постачальнику білоруського пального в Україну — Мозирському НПЗ — розпочинається капітальний ремонт з 1 червня, і заборони, фактично, немає.

Водночас за даними «Консалтингової групи А-95», нинішнього року середньомісячні поставки білоруського бензину дорівнювали 55 тисяч тонн, що становить близько половини ринку цієї марки. Відтак, брак білоруського бензину може спровокувати дефіцит пального.

То до чого призведуть такі обмеження.

Директор групи Сергій Куюн коментує: «Я розумію, що консультації ще тривають. Але завдання нестандартне – знайти 50 тисяч тонн «п'ятої».

Аналітик теж зауважив, що це «ще один сигнал нам, третій на цю весну» щодо цін та ситуації на ринку пального в Україні.

На момент виходу цього матеріалу з'ясувалось, що через резонанс у ЗМІ щодо наміру обнулити поставки цієї марки бензину в червні для України, білоруська нафтова компанія поставить в Україну близько 10 тисяч тонн А-95, - пояснило джерело в БНГ спеціалізованому виданню enkorr 31 травня.

«У п'ятницю питання знову було винесено на обговорення, сьогодні вже є рішення, буде близько 10 тисяч тонн», - сказав співрозмовник видання.

Та зазнають обмежень не лише поставки білоруського бензину, а й низка українських товарів, які експортує країна.

Водночас гендиректор мережі АЗС SunOil, експерт у галузі нафтопереробних продуктів Леонід Косянчук каже, що ситуація в межах поновлених Білоруссю санкцій доволі напружена.

«З одного боку, російські компанії зараз обмежили поставки нафти, побоючись підпасти під санкційний список, а з іншого, невирішеним залишається питання, як поведе себе Україна? У такому разі за певний час на ринку виникне проблема і, зважаючи на те, що вже літо на порозі і збільшується споживання та попит, то, можлива, й цінова турбулетність, поки відбуватиметься переорієнтація на інші джерела постачання. Це вже розпочалось у Литві, Польщі та Середземномор'ї, які переорієнтувались на поставки в порти України, проте і тут виникає низка запитань», - пояснює експерт.

Він вважає, що Укрзалізниця не буде в змозі вивезти такий об'єм нафтопродуктів, зокрема бензину, з портів, зважаючи на те, що за місяць-другий розпочнеться і вивіз зерна за кордон.

Щодо того, чи вплине це на вартість пального, Леонід Косянчук каже, що відповісти важко, зважаючи на те, що нещодавно постановаю Кабміну обмежили максимальну ціну.

«Це може призвести до того, що ціна не буде високою, але і бензину може бракувати. Це найгірший сценарій – песимістичний. Думаю, буде непросто у другій половині червня і першій половині липня, але жодної трагедії не бачу: оператори ринку і внутрішні виробники забезпечать ринок необхідною кількістю, просто це не буде так швидко, якби хотілося. Зважаючи на те, що потрібно привести до ладу інфраструктуру та залізницю», - зазначив він.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: