У соборі святого Юра відбувся концерт, присвячений 75-ій річниці псевдособору 1946 року

_1622473615_613x321_3_0

В Архікатедральному соборі святого Юра відбувся духовно-мистецький концерт «Страсті: Страчена і Воскресла», присвячений 75-ій річниці Львівського псевдособору 1946 року.

Про це повідомили в ЛОДА.

Також на заході представили унікальні архівні відео та фотографії проведення псевдособору, життя Української Греко-Католицької Церкви у підпіллі, а також її відродження наприкінці 80-их рр. минулого століття.

Про життя  Церкви у підпіллі розповів архієпископ і митрополит Львівський Ігор Возьняк.

«Це насильницький акт, який походив від представників радянської влади, щоб розправитися з Церквою», – зауважив єрарх.

«75 років тому у цих же святих стінах величного Архікатедрального собору відбулася трагічна для греко-католицької спільноти подія. Зусиллями НКВС було інспіровано незаконний референдум, який назвали собором і на підставі якого зліквідували церкву. Годі й казати, що зроблено це було всупереч канонічного права Католицької Церкви – на зібранні не було жодного єпископа. А отже, це зібрання не було і не могло вважатися чинним. Минуло 75 років, ми знову перебуваємо у цих самих стінах величного собору. Що змінилося? Змінилася держава. Радянський богоборчий режим, що переслідував і всіляко обмежував релігійну свободу перестав існувати. Натомість відновила свою незалежність Українська Держава, для якої головною чеснотою, головною ідеєю є свобода. Саме тому сьогодні в Україні кожен має природне право на свободу совісті. Ми пережили гіркий досвід тоталітаризму, релігійних гонінь та переслідувань, а тому робимо все, аби такого більше не повторилося», - наголосив начальник відділу релігій та національностей департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Дмитро Горєвой.

Концерт духовної музики провадив хор та камерний оркестр заслуженої капели України «Трембіта». Захід провела заслужений працівник культури України Марія Христинич.

Духовно-мистецький концерт організований фундацією «Андрей» за підтримки Департаменту культури, національностей та релігій ЛОДА.

Автор проєкту – Михайло Перун.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: