Бучацька ратуша втратила останню скульптуру Пінзеля

maxresdefault
Фото з відкритих джерел.

Ратуша у Бучачі втратила останню з 14 скульптур Йогана-Георга Пінзеля, які прикрашали її фасад.

Від фігури «Геракл, що вбиває лернейську гідру» відколовся чималий шмат каменю.

Фото: buchach.org.uaтернопі

Бучацька ратуша — унікальна пам'ятка архітектури середини XVIII століття. Її архітектором був Бернард Меретин, скульптором – Йоган-Георг Пінзель, фундатором – Микола Потоцький.

Згідно з легендою, що фундатор ратуші хотів, щоби вона була вищою від львівської Вежі Корнякта. Після 1920 року будівлю віддали під житло та крамниці, а 1982-1992 рр. у ній діяли районний історико-краєзнавчий музей та дитяча художня школа. Перебуває на реставрації з середини 2000-их років.

Під час пожежі 1811 року дотла згорів дерев’яний шпиль ратуші. А після другої пожежі 1865 року було втрачено частину скульптур. Ще кілька півфігур-каріатид під балконами на фасадній стіні знищені в середині 1950-их.

Як пише zaxid.net, про необхідність консервування та реставрації скульптури представники влади, реставратори та науковці з Львівської політехніки наголошували ще минулого року. Однак жодних робіт не було проведено.

У більш-менш хорошому стані збереглися дев'ять скульптур. Проте під час реставраційних робіт у 2005 році остаточно було втрачено три з них – «Самсона, що роздирає пащу лева», «Зевса» і «Давида і Голіафа».

«Працівники, яких найняла «Укрзахідпроектреставрація» спустили їх на землю. Шматки скульптур тривалий час просто валялися на грунті. А скульптуру "Феміда" кинули з фасаду ратуші і вона розлетілася на шматки», – додає Віктор Гребеньовський.

Решта частин скульптур Пінзеля перенесли у виділене Бучацькою міськрадою приміщення, де вони зберігаються досі. Частину «Феміди», яка впала з ратуші реставрував доцент кафедри реставрації Львівської політехніки Олег Рибчинський. Митцю вдалося частково відновити її.

А остання скульптура Пінзеля «Геракл, що вбиває лернейську гідру», яка була найбільш вцілілою і єдина, яка стояла на фасаді ратуші остаточно зруйнувалася.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: